Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Διαβήτης: Πάσχουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν μεδιαβήτοι στην Ελλάδα. Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν παρουσιάζει αυξητική τάση και από το σύνολο των ατόμων με διαβήτη οι μισοί δεν το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Παγκοσμίως,  537 εκατομμύρια  άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και  ένας στους 11 διαγιγνώσκεται με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Περίπου 212.400.000 συνάνθρωποί μας ή το ½ από το σύνολο των ατόμων ηλικίας 20-79 ετών με διαβήτη δεν γνωρίζουν την ασθένειά τους. Στη χώρα μας νοσούν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι  και το  50% των ασθενών δεν το γνωρίζουν.

Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Το 84% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω με διαβήτη πεθαίνουν από καρδιαγγειακά αίτια (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο). 

Όσοι ζουν με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο ή ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς διαβήτη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα χρονίως εξελισσόμενο μεταβολικό νόσημα με πολυπαραγοντικό υπόστρωμα που χαρακτηρίζεται από υψηλό σάκχαρο στο αίμα, αντίσταση στην ινσουλίνη και έλλειψη ινσουλίνης. Ταξινομείται αιτιολογικά σε τέσσερις κατηγορίες αλλά δυο είναι οι συχνότερες μορφές του. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 όπου δεν παράγεται ινσουλίνη λόγω αυτοάνοσης καταστροφής των β-κυττάρων του παγκρέατος. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και νέους ενήλικες.

Ο διαβήτης τύπου 2 όπου υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη και σχετική έλλειψη της. Κύρια αιτία του αποτελεί η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή. Αποτελεί τη συχνότερη μορφή σακχαρώδη διαβήτη και εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πληρωμές με κάρτα στα λεωφορεία express του αεροδρομίου - Μέχρι τέλος του έτους σε Μετρό, Τραμ και τρόλεϊ

Ξεκίνησε την Τετάρτη η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λ...

Επεισοδιακή καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη – Έπεσε πάνω σε περιπολικό για να αποφύγει τον έλεγχο

Επεισοδιακά εξελίχθηκε καταδίωξη αυτοκινήτου που οδηγούσε 46χρονος στη Θεσσαλονίκη. Στην προσπάθειά του να διαφύγει δεν δίστασε να πέσει πάνω σε περιπολικό της Αστυνομίας, χωρίς πά...

Φόρτωση άρθρων...