Παρασκευή
24 Μαΐου 2024

Δίκη για το Μάτι - Πραγματογνώμονας: «Από τις 17:30 είχαν όλα τα δεδομένα για να διατάξουν εκκένωση»

Τα λάθη και τοις παραλείψεις των Αρχών την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι συνέχισε να περιγράφει και σήμερα με την κατάθεσή του στη δίκη για την τραγωδία ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσος.

Παρουσία δεκάδων κατοίκων της περιοχής που έζησαν την φρίκη της πυρκαγιάς τον Ιούλιο του 2018, ο πραγματογνώμονας ανέφερε πως κανένας επίσημος φορέας δεν ενημέρωσε ποτέ το Λιμενικό.

Αντίθετα, το Λιμενικό, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ενημερώθηκε από ιδιώτη γύρω στις 18:50 εκείνης της ημέρας. 

«Στις 18:50 ενημερώθηκε το Λιμενικό Σώμα από πολίτη προφορικά και, όπως αναφέρει, κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο», είπε στην κατάθεσή του ο Δημήτρης Λιότσιος.

Πρόεδρος: Διέθεσε μέσα το Λιμενικό;

Μάρτυρας: Από ιδιώτες έγινε η διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα. Το λιμεναρχείο αναφέρει ότι δεν ενημερώθηκε από κανένα φορέα.

«Το ΕΣΚΕ γνώριζε ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια»

Επίσης, ο μάρτυρας ανέφερε ότι γύρω στις 5:30 το απόγευμα εκείνης της ημέρας το ΕΣΚΕ θα έπρεπε να είχε δώσει εντολή εκκένωσης της περιοχής κάτι που δεν έκανε αν και είχε «όλα τα δεδομένα» όπως είπε ο μάρτυρας.

Ο Δημήτρης Λιότσιος αναφέρθηκε στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών από την Κινέτα, στην οποία είχε ξεσπάσει πυρκαγιά την ίδια μέρα που εκδηλώθηκε η φωτιά στο Μάτι.

«Η κινητοποίηση στην Κινέτα ήταν άμεση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός των πτητικών μέσων. Στους οικισμούς που ήταν κοντά απομακρύνθηκαν άμεσα οι πολίτες και γι' αυτό είχαμε μόνο 14 ελαφρείς τραυματισμούς», ανέφερε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Πότε θα έπρεπε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι στο Μάτι;

Μάρτυρας: Όλα τα δεδομένα προϋπήρχαν πριν από τις 17:30. Το ΕΣΚΕ γνώριζε και από την ενημέρωση του ελικοπτέρου που είχε πετάξει ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια. Υπήρχαν όλες οι πληροφορίες και εκείνη την ώρα έπρεπε να είχε δοθεί η εντολή απομάκρυνσης.

Πρόεδρος: Στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων πως έγινε η εκκένωση;

Μάρτυρας: Η υπεύθυνη των κατασκηνώσεων πήρε τηλέφωνο στην πυροσβεστική επειδή είδε τον καπνό στις 16.30. Αμέσως μάζεψε τα παιδιά. Εκείνη έκρινε ότι πρέπει να εκκενωθεί η κατασκήνωση.

Πρόεδρος: Πώς έγινε η διαδικασία;

Μάρτυρας: Συγκεντρώθηκαν τα παιδιά και έφυγαν με λεωφορεία του Δήμου Αθηναίων. Η υπεύθυνη εφάρμοσε το σχέδιο εκκένωσης που είχε για την κατασκήνωση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Μαϊμού» self test για τον κορωνοϊό διακινούσε σπείρα στην αγορά - Πάνω από 1,6 εκατ. ευρώ το όφελος

«Επιχείρηση» με self test- μαϊμού, μάσκες και πλαστές ετικέτες είχαν στήσει δύο αλλοδαποί οι οποίοι τα διακινούσαν στην αγορά. Όπως προέκυψε από την έρευνα της αστυνομίας, οι δύ...

Χαλκίδα: Φωτογραφία ντοκουμέντο με τη διεκπεραιώτρια - Βγαίνει από τη ΔΟΥ κρατώντας φάκελο με 5.000 ευρώ

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το κύκλωμα των εφοριακών που δρούσε στη ΔΟΥ Χαλκίδας. Πιο συγκεκριμένα, σε φωτογραφία που έρχεται στ...

Φόρτωση άρθρων...