Πέμπτη
08 Ιουνίου 2023

Δίκη για το Μάτι - Πραγματογνώμονας: «Από τις 17:30 είχαν όλα τα δεδομένα για να διατάξουν εκκένωση»

Τα λάθη και τοις παραλείψεις των Αρχών την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι συνέχισε να περιγράφει και σήμερα με την κατάθεσή του στη δίκη για την τραγωδία ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσος.

Παρουσία δεκάδων κατοίκων της περιοχής που έζησαν την φρίκη της πυρκαγιάς τον Ιούλιο του 2018, ο πραγματογνώμονας ανέφερε πως κανένας επίσημος φορέας δεν ενημέρωσε ποτέ το Λιμενικό.

Αντίθετα, το Λιμενικό, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ενημερώθηκε από ιδιώτη γύρω στις 18:50 εκείνης της ημέρας. 

«Στις 18:50 ενημερώθηκε το Λιμενικό Σώμα από πολίτη προφορικά και, όπως αναφέρει, κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο», είπε στην κατάθεσή του ο Δημήτρης Λιότσιος.

Πρόεδρος: Διέθεσε μέσα το Λιμενικό;

Μάρτυρας: Από ιδιώτες έγινε η διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα. Το λιμεναρχείο αναφέρει ότι δεν ενημερώθηκε από κανένα φορέα.

«Το ΕΣΚΕ γνώριζε ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια»

Επίσης, ο μάρτυρας ανέφερε ότι γύρω στις 5:30 το απόγευμα εκείνης της ημέρας το ΕΣΚΕ θα έπρεπε να είχε δώσει εντολή εκκένωσης της περιοχής κάτι που δεν έκανε αν και είχε «όλα τα δεδομένα» όπως είπε ο μάρτυρας.

Ο Δημήτρης Λιότσιος αναφέρθηκε στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών από την Κινέτα, στην οποία είχε ξεσπάσει πυρκαγιά την ίδια μέρα που εκδηλώθηκε η φωτιά στο Μάτι.

«Η κινητοποίηση στην Κινέτα ήταν άμεση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός των πτητικών μέσων. Στους οικισμούς που ήταν κοντά απομακρύνθηκαν άμεσα οι πολίτες και γι' αυτό είχαμε μόνο 14 ελαφρείς τραυματισμούς», ανέφερε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Πότε θα έπρεπε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι στο Μάτι;

Μάρτυρας: Όλα τα δεδομένα προϋπήρχαν πριν από τις 17:30. Το ΕΣΚΕ γνώριζε και από την ενημέρωση του ελικοπτέρου που είχε πετάξει ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια. Υπήρχαν όλες οι πληροφορίες και εκείνη την ώρα έπρεπε να είχε δοθεί η εντολή απομάκρυνσης.

Πρόεδρος: Στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων πως έγινε η εκκένωση;

Μάρτυρας: Η υπεύθυνη των κατασκηνώσεων πήρε τηλέφωνο στην πυροσβεστική επειδή είδε τον καπνό στις 16.30. Αμέσως μάζεψε τα παιδιά. Εκείνη έκρινε ότι πρέπει να εκκενωθεί η κατασκήνωση.

Πρόεδρος: Πώς έγινε η διαδικασία;

Μάρτυρας: Συγκεντρώθηκαν τα παιδιά και έφυγαν με λεωφορεία του Δήμου Αθηναίων. Η υπεύθυνη εφάρμοσε το σχέδιο εκκένωσης που είχε για την κατασκήνωση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρούσι: Καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκισης η 18χρονη που σκότωσε την 22χρονη φίλη της

Σε οκτώ χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε η 18χρονη που σκότωσε την 22χρονη φίλη της. Η 18χρονη θα παραμείνει για τα επόμενα οκτώ χρόνια σε κατάστημα κράτησης νέων. Τόσο ο δικηγόρο...

Δίκη Πισπιρίγκου: Τι κατέθεσε δεύτερος γιατρός από το Ωνάσειο – Νέα επίθεση Κούγια σε Ηλιάδη

Συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για τον θάνατο της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας, με την κατάθεση δεύτερου γιατρού από το Ωνάσειο. Κατά...

Φόρτωση άρθρων...