Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Εαρινή Ισημερία σήμερα - Η πρώτη ημέρα της Άνοιξης

Η εαρινή ισημερία συμπίπτει πάντα με την 20η ή 21η Μαρτίου (20 Μαρτίου 2023) για το βόρειο ημισφαίριο και σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα της άνοιξης, μιας από τις τέσσερις εποχές του έτους.

Η άνοιξη έφτασε και επισήμως, καθώς σήμερα, Δευτέρα (20/3), είναι η ημέρα της εαρινής ισημερίας για το 2023, του φαινομένου κατά το οποίο η μέρα και νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια.

Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας, μετά την εαρινή ισημερία «μεγαλώνει» η ημέρα, μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου, όταν και παρατηρείται η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου.

Στο νότιο ημισφαίριο, η ισημερία σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου, γι' αυτό και ονομάζεται «φθινοπωρινή ισημερία».

 

Τι σημαίνει η εαρινή ισημερία σύμφωνα με θεωρίες και παραδόσεις

Η εαρινή ισημερία αποτελεί την αφετηρία του ισχύοντος Περσικού ή Ιρανικού ημερολογίου και συμπίπτει με την Πρωτοχρονιά για τους Ιρανούς, αλλά και για πολλούς λαούς της Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας.

Η επομένη της εαρινής ισημερίας είναι η πρώτη ημέρα του Ινδικού Εθνικού Ημερολογίου και Πρωτοχρονιά για τους Ινδούς.

Η εαρινή ισημερία είναι η αφετηρία για τον υπολογισμό της εορτής του Πάσχα, τόσο για τους Ιουδαίους, όσο και για τους Χριστιανούς.

Η εαρινή ισημερία είναι μία από τις σπουδαιότερες γιορτές στο καλεντάρι των νεοπαγανιστών, καθώς συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία, αλλά έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας – Τι να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες

Στην Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός, με βόρειους ανέμους το πρωί και βαθμιαία μεταβλητούς στα 3 με 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 12 και 25 βαθμών Κελσίου.

Πάτρα: Γνωστή διαφημίστρια σε ΜΜΕ η 48χρονη που έκανε βουτιά θανάτου με τον αυτοκίνητο της στο λιμάνι

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Πάτρας με την είδηση θανάτου 48χρονης που έπεσε με το αυτοκίνητό της βόρειο λιμάνι της πόλης και ανασύρθηκε νεκρή. Σύμφωνα με τα τοπικά μ...

Φόρτωση άρθρων...