Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Ε.Ε.: Προς αναβολή η φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια

Οικονομία

Nα αναβάλλουν για ένα χρόνο την επιβολή ειδικής εισφοράς στα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων εξετάζουν oι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Αυτή η κίνηση εντάσσεται στην προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία για τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που θα λάβουν προκειμένου να στηρίξουν τους καταναλωτές απέναντι στην κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων της ενέργειας.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται την τελευταία τροποποίηση της σχετικής ευρωπαϊκής πρότασης, αυτή προβλέπει ότι θα αφήνεται στην ευχέρεια των κρατών μελών να επιβάλλουν τον προγραμματισμένο ευρωπαϊκό φόρο στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας το 2022 ή μόνο το 2023 εάν το επιθυμούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει την επιβολή εισφοράς  υπερκερδών στις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διύλισης εντός του 2022, σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν άμεσα πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις για να στηρίξουν καταναλωτές και επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας.

Ωστόσο, η τελευταία ευρωπαϊκή πρόταση προβλέπει ότι η έκτακτη εισφορά μπορεί να επιβληθεί είτε το 2022, είτε το 2022 και το 2023, είτε μόνο το 2023.

«Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη αλλαγή και δεν θα είναι όλοι ευχαριστημένοι με αυτό», δήλωσε διπλωμάτης από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Reuters. 

Δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές ποιες χώρες ζήτησαν να καθυστερήσει το μέτρο, επισημαίνει το πρακτορείο.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν το περιθώριο να διατηρήσουν τις δικές τους εθνικές εισφορές, αντί να τις αντικαταστήσουν με εκείνες που προβλέπει το σχέδιο της Ε.Ε.

Κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που έχουν επιβάλλει ήδη φόρο υπερκερδών στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων θα μπορούν να διατηρήσουν αυτές τις ρυθμίσεις εφόσον θεωρηθούν "ισοδύναμες" με την εισφορά που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προστίθεται.

Η ευρωπαϊκή έκτακτη εισφορά αφορά σε «πλεονάζοντα» κέρδη που ξεπερνούν το 20% των φορολογητέων κερδών μιας εταιρείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον προσχέδιο που είχε συντάξει η Τσεχική Δημοκρατία της Ένωσης.

Τα κράτη - μέλη θα μπορούν επίσης, αν το επιλέξουν, να επιβάλουν ένα φόρο άνω του 33% των πλεονάζοντων κερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων σε ένα οικονομικό έτος, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Διπλωμάτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιχειρήσουν να έρθουν σε συμφωνία με βάση τη νέα πρόταση σήμερα.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εγκρίνουν στη συνέχεια τη συμφωνία σε συνάντηση την Παρασκευή.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Moody's και DBRS στηρίζουν το ελληνικό success story

Μία ακόμη ηχηρή απάντηση προς όλους αυτούς που κάνουν την... πάπια σε σχέση με το ελληνικό success story έστειλαν χθες οι οίκοι αξιολόγησης Moody's και DBRS. Η ανάλυση της Moody...

POS: Υποχρεωτικό σε λαϊκές, περίπτερα, ταξί – Πρόστιμα 1.500 ευρώ από την 1η Απριλίου

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, καθώς λήγει η διορία για την ενεργοποίηση των POS στους τελευταίους 35 κλάδους της οικονομίας που δεν ήταν υποχρεωμένοι μέχρι τώρα να διαθέτουν τερμ...

Φόρτωση άρθρων...