Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Εφιάλτης χωρίς τέλος στη Ρόδο: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Έξι περιοχές εκκενώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα - Σε δύο περιοχές επικεντρώνουν τις ρίψεις τα 8 ενάερια μέσα - «Η φωτιά στη Ρόδο είναι δύσκολη» είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής

Ελλάδα

Εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ρόδου λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που για μια ακόμη ημέρα συνέχισε να κατακαίει το νησί.

Η μάχη των πυροσβεστών δόθηκε τη νύχτα σε τρία μεγάλα μέτωπα και με τις φλόγες να είναι εκτός ελέγχου σε αρκετά σημεία δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Κιοτάρι, Πεύκους, Λίνδο, Κάλαθο. Την ίδια στιγμή, υπήρχαν αναφορά για καμένα σπίτια στα Λάερμα.

Νέες εκκενώσεις τη νύχτα στη Ρόδο
Η τελευταία εξέλιξη ήταν ότι λίγο πριν τις δυο τα ξημερώματα δόθηκε μια ακόμη εντολή εκκένωσης που αφορά τις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι στη Ρόδο.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ενημερώθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι, εκκενώστε τώρα προς Ρόδο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Βίντεο από τη μαινόμενη φωτιά:

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης
Η ενημέρωση από την Πυροσβεστική κάνει λόγο για «πυρκαγιά σε πλήρη εξέλιξη». Σύμφωνα με το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί. Πλέον επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα, 42 οχήματα, 4 ελικόπτερα και τρία αεροπλάνα.

Στο «κόκκινο» ο κίνδυνος για πυρκαγιά σήμερα -Ανησυχία για τους ανέμους σήμερα στη Ρόδο
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για πρώτη φορά ο βαθμός επικινδυνότητας είναι στο 5 για την Αττική και άλλες 12 περιοχές. Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές είναι και η Ρόδος, όπου αναμένονται και ισχυροί άνεμοι σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Αναλυτικά οι περιοχές ανα βαθμό επικινδυνότητας ειναι:

Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 5 (Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού)
• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)
• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)
• Περιφέρεια Κρήτης
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)
• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
• Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Κοζάνης)
• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)

Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 3 (Υψηλή)
Περιοχές των Περιφερειών: Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής-Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου.

Δείτε τον χάρτη της Πολιτικής Προστασίας για τις πυρκαγιές:

news

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Ρόδο
Γύρω στα μεσάνυχτα, στη Ρόδο έέφτασε κυβερνητικό κλιμάκιο για το θέμα της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ρόδο η οποία εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή Απολλώνων, Λαέρμων και Λάρδου.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο απαρτίζεται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

Το κλιμάκιο μετέβη αρχικά στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο όπου είχαν συνεργασία με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και άλλα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφορικά με τα νέα δεδομένα για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για σειρά ζητημάτων που αφορούν προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης όπως η φιλοξενία τουριστών από τις περιοχές που εκκενώθηκαν σε άλλους χώρους

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τραγωδία στη Μανωλάδα: Τροχαίο δυστύχημα με νεκρό 56χρονο δικυκλιστή - Συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου

Τροχαίο δυστύχημα με ένα νεκρό συνέβη νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στη Μανωλάδα στην θέση «Παλαιοσταφίδα». Σύμφωνα με το patrisnews, υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, το δυ...

Πυρκαγιές: Διαφορετικές εστίες στον Ασπρόπυργο – Κατάσβεση στους Δελφούς

Διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς έχουν ξεσπάσει στη θέση Σοφό Ασπροπύργου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική αρχικά εκδηλώθηκαν τρεις εστίες πυρκαγιάς σε οικοπεδικούς χώρους στο Σοφό Ασπροπ...

Φόρτωση άρθρων...