Σαββάτο
23 Σεπτεμβρίου 2023

Εθνικό Θέατρο: Είχε λήξει η θητεία των καθηγητών που παραιτήθηκαν

Σε παραίτηση προχώρησαν οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, έπειτα από τη λήξη της προθεσμίας που είχε δώσει προς την Κυβέρνηση μέχρι σήμερα το απόγευμα.

Νωρίτερα, οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής προχώρησαν σε αυτό που είχαν προαναγγείλει, αφού η στάση της κυβέρνησης δεν άλλαξε σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα 85, που -σύμφωνα με τους ίδιους- εξισώνει τα καλλιτεχνικά πτυχία με τα απολυτήρια λυκείου.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία επελέγη επειδή, όπως οι ίδιοι οι καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου είχαν δηλώσει, η 8η Φεβρουαρίου είναι οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους των φοιτητών των Σχολών.

Ωστόσο, ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο από το υπουργείο Πολιτισμού η απόφαση και τα ονόματα των συγκεκριμένων καθηγητών, καθώς η σύμβασή τους με το Εθνικό Θέατρο έληγε στις 29 Ιανουαρίου 2023.

Τι ανέφεραν οι καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου

Σε ανακοίνωσή τους οι καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου ανέφεραν: «Η μεγάλη κινητοποίηση ολόκληρου του καλλιτεχνικού κόσμου και οι προσπάθειες των φορέων να ανοίξουν διάλογο με τους αρμόδιους της Πολιτείας υπήρξαν άκαρπες.

Οι αρμόδιοι υφυπουργοί απαντούν απαξιώνοντας τη σπουδαιότητα του προβλήματος. Σκόπιμα αναφέρονται μόνο στη σχέση που έχουν π.χ. οι ηθοποιοί με τα Κρατικά Θέατρα, λέγοντας ότι «δεν αλλάζει τίποτα, εφόσον προσλαμβάνεστε με οντισιόν», και αποσιωπώντας έτσι το πλήθος άλλων μορφών που μπορεί να πάρει η σχέση των καλλιτεχνών με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σκόπιμα διαδίδουν ότι «οι καλλιτέχνες, με τριετείς σπουδές, θέλουν να πάρουν και πτυχίο ΑΕΙ». 

Πρόσφατα μάλιστα φτάσαμε σε σημείο αρθρογράφοι να αποκαλούν «κοινωνικό συντηρητισμό και αναχρονισμό» τη σημασία που δίνουν οι καλλιτέχνες στους τίτλους σπουδών τους. Και δεν διστάζουν να τους κατηγορήσουν ως υποκινούμενους από κόμματα της αντιπολίτευσης», επισημαίνουν οι καθηγητές, και σημειώνουν ότι τα ζητήματα που θα ανακύψουν αφορούν στο δικαίωμα των καλλιτεχνών στη μετέπειτα καλλιτεχνική και εκπαιδευτική τους εξέλιξη, ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην αναγνώριση των σπουδών τους από ιδρύματα του εξωτερικού, ότι θα υπάρξει μείωση των αποδοχών των καλλιτεχνών, αφού θα αμείβονται ως απόφοιτοι Λυκείου, και θα αποδυναμωθεί η επαγγελματική τους θέση όσο θα βυθίζονται σε εργασιακή ανασφάλεια.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την κατάληψη της σχολής, ο Σύλλογος αποφάσισε μια σειρά από ενέργειες:

1) Ζητά την άμεση τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/22, και την ένταξη των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης). 2) Απευθύνει αίτημα ακρόασης προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους για το θέμα Υπουργούς. 3) Στέκεται αλληλέγγυος στην κίνηση των ιδιωτικών δραματικών σχολών να προσφύγουν δικαστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 4) Σε συνεννόηση με τις νομικές υπηρεσίες του Εθνικού Θεάτρου, επεξεργάζεται προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 5) Καλεί σε διάλογο τους καθηγητές της Σχολής του ΚΘΒΕ και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών τους. 6) Με δεδομένη την ανακοίνωση συμπαράστασης εκ μέρους του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και των Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ της Αθήνας ζητά να ξεκινήσει έναν διάλογο με όλα τα τμήματα θεατρικών σπουδών για τη δίκαιη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων. 7) Η κατάληψη της Δραματικής Σχολής συνεχίζεται, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο δείγμα θετικής επίλυσης του ζητήματος, με κίνδυνο σε λίγες εβδομάδες να χαθεί οριστικά το έτος σπουδών.

Δηλώνουμε, λοιπόν, ότι εάν μέχρι τις 8/2 -οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους- δεν έχουμε έμπρακτες ενδείξεις ότι οδεύουμε προς τροποποίηση του Π.Δ., σύσσωμοι εμείς, οι καθηγητές της Σχολής, θα υποβάλουμε την παραίτησή μας».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χαρίτσης και Σταθάκης κατά Κασσελάκη: «Κρύβεται 15 μέρες λόγω άγνοιας στα μεγάλα θέματα οικονομίας και πολιτικής»

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η εσωκομματική κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ δύο ημέρες πριν τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών Εκλογών για την ανάδειξη νέου πρόεδρου. Ο Γιώργος Σταθάκης, σε...

Θάνος Δημάδης: Ο Κασσελάκης ουδέποτε εργάστηκε στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον

Mε μία ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης σχολιάζει το βιογραφικό του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Θάνος Δημάδης εστιάζει στο γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκη...

Φόρτωση άρθρων...