Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Αριστερός «εμφύλιος» με παράπλευρη απώλεια και την… «προοδευτική διακυβέρνηση»

Ήρθε το «πυροτέχνημα» Τσίπρα περί αποχώρησης του κόμματος από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε και αυτή την κίνηση, το ΚΚΕ την απαξίωσε, το ΜεΡΑ25 δεν θεώρησε ότι αξίζει κάτι παραπάνω από μία ειρωνική ανακοίνωση με υπενθύμιση των μέτρων της κυβέρνησης που έχει ήδη ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρασκήνιο

Έως την περασμένη Τετάρτη, όταν ο Αλέξης Τσίπρας υπερηφάνως κατέθετε την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του Μεγάρου Μαξίμου, τα είχε όλα υπολογισμένα: μερικές εβδομάδες έμεναν μόνο για την προκήρυξη των Eκλογών, με την κυβέρνηση στριμωγμένη από τις αποκαλύψεις της ΑΔΑΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ να έχουν έρθει πιο κοντά και την Κουμουνδούρου να καλλιεργεί ελπίδες και προσδοκίες ακόμη και για συμπόρευση με ΚΚΕ και Βαρουφάκη ώστε να «στερεώσει» το προεκλογικό αφήγημα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης». 

Μόνο που στην πολιτική, όπως και στη ζωή, «όσα φέρνει μια στιγμή, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος». Πολλώ δε μάλλον όταν δεν μιλάμε για μία στιγμή, αλλά για τρεις ημέρες κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Είναι ενδεικτικό ότι μία εβδομάδα μετά, η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει «σμπαράλια», ενώ η Κουμουνδούρου βρίσκεται σε διαδικασία… «αριστερού εμφυλίου» τόσο με το ΚΚΕ όσο και με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. Στον Περισσό, εξάλλου, με το που ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή κατέστησαν σαφή τον σχεδιασμό τους να μην ρίξουν νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ: κατηγόρησαν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ πως «είναι 1-1» στις υποκλοπές, με ανώτατους παράγοντες της Κουμουνδούρου να μην κρύβουν την οργή τους για τον «συμψηφισμό» της παγίδευσης του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ από ιδιώτες με τις υποκλοπές από την ΕΥΠ που αποκάλυψε η ΑΔΑΕ ότι έχουν συμβεί σε βάρος κορυφαίων θεσμικών παραγόντων.

Σαν να μην έφτανε αυτό, πολλοί στην Κουμουνδούρου έφτασαν στα… κόκκινα, όταν άκουσαν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Θανάση Παφίλη να λέει ότι το ΚΚΕ ψηφίζει την μομφή κατά της κυβέρνησης αλλά και μία «μομφή διαρκείας» κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι η Αλέκα Παπαρήγα περιέγραψε τις υποκλοπές περίπου ως «φυσιολογικές» τις υποκλοπές στο πλαίσιο της «αστικής δημοκρατίας που χωράει απ’ όλα», όπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Ή, μάλλον, θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα, αν η τέως γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ δεν είχε διερωτηθεί… πού βρήκε ο Κώστας Βαξεβάνης και το Documento τα στοιχεία από την ΕΥΠ, δείχνοντας «να συμμερίζεται τις ίδιες προτεραιότητες με τον Ισίδωρο  Ντογιάκο», όπως έλεγαν δηλητηριωδώς στην Κουμουνδούρου.

Η τριήμερη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας «φόρτωσε» με εύφλεκτη ύλη και τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: από την Κουμουνδούρου είδαν «προσπάθεια ίσων αποστάσεων και συμψηφισμών», ενώ αξιόπιστες πηγές διαβεβαιώνουν την στήλη ότι η ηγεσία του κόμματος έγινε έξαλλη όταν άκουσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να δηλώνει, την ημέρα της ονομαστικής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής ότι «τα ρυπαρά δίκτυα που ήταν συνεργάτες του χθες για τον κ. Μητσοτάκη, είναι οι σημερινοί πληροφοριοδότες του Αλέξη Τσίπρα». Αυτή η ατάκα, όπως και το ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή χωρίς παζάρια για καρέκλες» χωρίς να αναφέρει τους προσδιορισμούς «προοδευτική» ή «σοσιαλδημοκρατική», ήταν, όπως λένε πηγές της στήλης στην Κουμουνδούρου, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Έτσι, αποφασίστηκε «κεντρικά» να σταλεί ένα μήνυμα στην Χαριλάου Τρικούπη: η Πόπη Τσαπανίδου, χρησιμοποιώντας προσεκτικά διαλεγμένες διατυπώσεις ώστε να… «περάσει» το μήνυμα, υπονόησε ότι αν συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ μετεκλογικά, αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να είναι προϊόν εκβιασμού. Μόνο που στην Κουμουνδούρου είχαν υπολογίσει χωρίς τον ξενοδόχο: δηλαδή την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που αντί να εκδώσει μία τυπική ανακοίνωση ή να αφήσει να περάσει ασχολίαστη η ατάκα Τσαπανίδου, εξαπέλυσε ομοβροντία κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και μετά, ήρθε το «πυροτέχνημα» Τσίπρα περί αποχώρησης του κόμματος από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε και αυτή την κίνηση, το ΚΚΕ την απαξίωσε, το ΜεΡΑ25 δεν θεώρησε ότι αξίζει κάτι παραπάνω από μία ειρωνική ανακοίνωση με υπενθύμιση των μέτρων της κυβέρνησης που έχει ήδη ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και κάπως έτσι, εβδομάδες πριν προκηρυχθούν εκλογές, η προοδευτική διακυβέρνηση ετάφη τιμή και δόξη και η Κουμουνδούρου αρχίζει να αντιλαμβάνεται σιγά σιγά ότι πρέπει να βρει ένα νέο αφήγημα.

Δημοσιεύθηκε στο «Καρφί»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ζεϊμπέκικο του Κουτσούμπα στις ΗΠΑ - Ήρθε σε κέφι στη Μέκκα του Καπιταλισμού (Video)

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο που δείχνει τον Δημήτρη Κουτσούμπα να χορεύει ζεϊμπέκικο στις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ...

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Στον σταθμό μετρό «Grecia» στη Χιλή με τα αντίγραφα από ελληνικές αρχαιότητες

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή της στη Χιλή, πραγματοποίησε στον σταθμό του μετρό «Grecia» στο Σαντιάγο τα αποκαλυπτήρια α...

Φόρτωση άρθρων...