Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Εύβοια: «Κίτρινα» 24 σπίτια μετά τον σεισμό στα Ψαχνά - Ζημιές σε σπίτια και στη Χαλκίδα (Video)

Οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα Ψαχνά στην Εύβοια, καταγράφονται από μηχανικούς. 

Μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών καταγράφουν αναλυτικά τις ζημιές, συνεπικουρούμενοι από το Τεχνικό Επιμελητήριο Εύβοιας.

Μέχρι τώρα 81 σπίτια στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων ελέγχθηκαν, εκ των οποίων τα 24 βγήκαν κίτρινα επειδή εντοπίστηκαν μικροφθορές και τα 48 πράσινα, δηλαδή κατοικήσιμα. Ακόμα, βρέθηκαν με ζημιές οκτώ σπίτια στον Δήμο Χαλκιδέων.

Ακόμα, στα Ψαχνά, έσπασαν δύο τζαμαρίες καταστημάτων, ενώ στην Τριάδα ζημιές μικρής κλίμακας είχε το κοινοτικό κατάστημα.

Το σύνολο των υπηρεσιών της πολιτικής προστασίας των δήμων και της περιφέρειας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, μετά και τη σύσκεψη που έγινε στα Ψαχνά.

Πάνω από 100 σεισμοί - Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου

Η σεισμική ακολουθία στην περιοχή συνεχίζεται. Μέχρι στιγμής έχουν καταγράφει πάνω από 100 σεισμικές δονήσεις. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο, όπως επισήμανε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Ευθύμιος Λέκκας. Όπως δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος, το ρήγμα είναι γνωστό στους σεισμολόγους, ωστόσο δεν γνωρίζουν τις διαστάσεις του.

Νέα συνεδρίαση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη και σε συνέχεια της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή των Ψαχνών. Σκοπός της συνεδρίασης ήταν να εξεταστούν τα νεότερα στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του φαινομένου.

Σύμφωνα με τα ομόφωνα πορίσματα της Επιτροπής, η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών περιλαμβάνει, εκτός από τον χτεσινό σεισμό μεγέθους 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ, περισσότερους από 100 σεισμούς με μέγιστο μέγεθος το 3,5.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, επισημάνθηκε πως η διάσταση της σεισμικής ακολουθίας είναι συμβατή με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού και τα μεγέθη των μετασεισμών είναι σχετικά μικρά, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού.

Επιπλέον, γνωστοποιήθηκε πως όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, στους πολίτες συστήνεται: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά «Μη Κατοικήσιμα» από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.

Λέκκας: «Θα θέλαμε μεγαλύτερους μετασεισμούς αλλά το φαινόμενο εκτονώνεται»

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, τόνισε πως οι μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί στην περιοχή δεν είναι όσο μεγάλοι θα ήθελαν οι επιστήμονες, ωστόσο και αυτοί εκτονώνουν τη σεισμική δραστηριότητα.

«Εξελίσσεται με έναν ικανοποιητικό τρόπο (σ.σ. το φαινόμενο). Είχαμε πάνω από 100 σεισμούς που εκδηλώθηκαν και έχουν μικρό μέγεθος 3,6 βαθμών. Θα θέλαμε να είχαν μεγαλύτερο μέγεθος αλλά και αυτοί μας κάνουν, μπορούν να χαρακτηριστούν ως σεισμοί που αποσβένουν την κατάσταση».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας συμπλήρωσε:

 «Σε κάθε περίπτωση δεν τελειώσαμε με το σεισμικό φαινόμενο, θα έχουμε σεισμούς για κάποιες μέρες ακόμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα, η περιοχή δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό».

 Από τις αυτοψίες που έχουν γίνει στην περιοχή, έχει βρεθεί ένας περιορισμένος αριθμός κτισμάτων που έχουν υποστεί ζημιές.

 «Όλα θα πάνε καλά και πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο: Πώς θα υπολογίζεται και ποιοι υπάλληλοι θα είναι δικαιούχοι

Το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής το οποίο θα εφαρμόζεται στους φορείς του Δημοσίου παρουσίασαν η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και η Υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμ...

Φόρτωση άρθρων...