Τετάρτη
29 Νοεμβρίου 2023

Ιεράπετρα: Ξεσηκώθηκαν φιλοζωικές οργανώσεις για τον καρχαρία που έπιασαν οι ψαράδες

Την αντίδραση φιλοζωικών οργανώσεων έχει προκαλέσει η αντιμετώπιση καρχαρία από ψαράδες στην Ιεράπετρα στην Κρήτη.

Η Αναστασία Χαρίτου, υπεύθυνη προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSea, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την καταγγελία που έκανε αναφορικά με την αντιμετώπιση του καρχαρία.

Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας και η αστυνομία για τον εξαμβράγχιο καρχαρία ο οποίος πιάστηκε την Παρασκευής στα δίχτυα ψαράδων στην θάλασσα της Χρυσής ανοιχτά της Ιεράπετρας.

Οι αντιδράσεις, μετά το βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα, ήταν έντονες, με ανθρώπους να προσπαθούν να φορτώσουν έναν τεράστιο καρχαρία σε αγροτικό. Ο καρχαρίας βρέθηκε στα δίχτυα ψαρά όταν ένιωθαν οι ψαράδες ένα βαρύ πράγμα να έχει μπλεχτεί στα δίχτυα.

Όταν τα σήκωσαν διαπιστώσαν ότι πρόκειται για έναν καρχαρία τον λεγόμενο «σαπουνά» και το έφεραν στην ακτή.
Μετά τις αντιδράσεις, η περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων, προέβη σε καταγγελία καταγγέλλοντας τον βασανισμό του ζώου, καθώς υποστηρίζουν πως το ζώο θα έπρεπε να αφεθεί στη θάλασσα.

«Κάναμε καταγγελία, πρόκειται για ένα προστατευόμενο είδος εξαμβράγχιου καρχαρία, οπότε όλες οι σκηνές που είδαμε, από την αλίευσή του, μέχρι και την μεταφορά του για πωληθεί, είναι μία σειρά παράνομων πράξεων. Τα πρώτα δημοσιεύματα έλεγαν ότι ο καρχαρίας φορτώθηκε στο αγροτικό προς πώληση, στη συνέχεια διαβάσαμε ότι πήγε για «ασφαλή» καταστροφή, κάπως έτσι το έλεγαν. Δεν γνωρίζουμε εάν θανατώθηκε ο καρχαρίας ή εάν πουλήθηκε, πρόκειται ‘όμως από μία σειρά παράνομων πράξεων», ανέφερε η Αναστασία Χαρίτου.

«Επιμένω να λέω ότι είναι προστατευόμενο. Υπάρχουν πολλά είδη που είναι βρώσιμα, και αυτό το είδος είναι βρώσιμο ωστόσο δεν είναι νόστιμο. Αυτός ο καρχαρίας ήταν 200-300 κιλά θεωρείται μεσαίο άτομο. Το χρησιμοποιούν ως κράχτες για να προσελκύουν πελάτες», πρόσθεσε η Αναστασία Χαρίτου.

«Οι ψαράδες θα έπρεπε να γνωρίζουν την βασική νομοθεσία για το επάγγελμά τους. Φυσικά μπορεί να υπάρχουν και ψαράδες που δεν γνωρίζουν και πρέπει να αναγνωρίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές είναι οι Λιμενικές και σε κάθε περίπτωση θα πυρείο να ενημερώσουν και να το δηλώσουν στο Λιμεναρχείο. Θα έπρεπε να ενημερώσουν. Τέτοιες περιπτώσεις αμαυρώνουν τους ψαράδες που φροντίζουν πάντα να ενημερώνονται», κατέληξε η υπεύθυνη προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSea.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...