Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Κακοκαιρία «Fobos»: Έρχονται βροχές και καταιγίδες - Σε ποιες περιοχές αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται το Σαββατοκύριακο. Η κακοκαιρία «Fobos» θα επηρεάσει σημαντικά τα βορειοδυτικά Βαλκάνια το Σάββατο και την Κυριακή. Αυτό αναφέρει ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του.

Τα φαινόμενα στα δυτικά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα πιθανόν κατά τόπους και κατά περιόδους να είναι ισχυρά. Στον σχετικό χάρτη διακρίνονται οι περιοχές που θα δεχτούν τα μεγαλύτερα ύψη υετού (24h) για όλη την Παρασκευή.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα δυτικά τμήματα της χώρας, καθώς θα καταγραφούν σημαντικά ύψη βροχόπτωσης, σύμφωνα με το meteo.

Το Αστεροσκοπείο επισημαίνει ότι έως τουλάχιστον και τη Δευτέρα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη διέλευση διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών, με αποτέλεσμα την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων κατά διαστήματα, κυρίως στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα.

Κακοκαιρία Fobos: Έρχονται βροχές και καταιγίδες - Σε ποιες περιοχές αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo, τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες της Κυριακής θα είναι κατά τόπους έντονα στα δυτικά τμήματα, ενώ έως τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας θα επηρεάσουν μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Δυτική Ελλάδα και κυρίως η Ήπειρος, τις τελευταίες ημέρες έχει δεχθεί ήδη σημαντικά ύψη βροχής και λαμβάνοντας υπ΄ όψη τα προγνωστικά δεδομένα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ευρύτερη περιοχή.

Κακοκαιρία Fobos: Έρχονται βροχές και καταιγίδες - Σε ποιες περιοχές αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Στο παρακάτω βίντεο, απεικονίζεται η κίνηση των βαρομετρικών χαμηλών, με τα εκτιμώμενα ύψη βροχής και το πεδίο των ανέμων ανά τρίωρο, όπως υπολογίστηκαν από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής έως τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας:

Η κακοκαιρία επηρεάζει σημαντικά τα δυτικά τμήματα της χώρας

Στα δυτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα, προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα επεκταθούν στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ευνοείται η μεταφορά σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 και βαθμιαία στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα λόγω των νοτίων ανέμων και θα φτάσει στα βόρεια τους 18 με 20 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου

Κακοκαιρία Fobos: Έρχονται βροχές και καταιγίδες - Σε ποιες περιοχές αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα

Επιδείνωση των φαινομένων την Κυριακή

Αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο, προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά και κυρίως στα βορειοδυτικά πιθανώς πρόσκαιρα να είναι ισχυρά. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Ευνοείται η μεταφορά σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...