Σαββάτο
06 Δεκεμβρίου 2025

Κίρρωση του ήπατος: Ποια τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο

Η κίρρωση του ήπατος συνδέεται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία. Μια ομάδα τροφίμων θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης κίρρωσης του ήπατος, ακόμα και αν δεν καταναλώνετε αλκοόλ.

Η κίρρωση του ήπατος είναι μια σοβαρή πάθηση που εμφανίζεται όταν το ήπαρ υφίσταται εκτεταμένη βλάβη, οδηγώντας στην αντικατάσταση του υγιούς ιστού με ουλώδη ιστό. Μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί. 

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως αποδίδονται στην κίρρωση του ήπατος, καθιστώντας την νόσο, μία από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η κίρρωση αναπτύσσεται συνήθως ως αποτέλεσμα παρατεταμένης βλάβης στο ήπαρ και διαγιγνώσκεται πιο συχνά σε ανθρώπους που πίνουν πολύ αλκοόλ, σε παχύσαρκους και σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. 

Ωστόσο, μια διατροφή πλούσια σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο κίρρωσης του ήπατος.

Οι επιπτώσεις 

Ένα τρόφιμο χαρακτηρίζεται γενικά ως εξαιρετικά επεξεργασμένο εάν περιέχει συστατικά που δεν βρίσκονται συνήθως ή δεν μπορούν να αναπαραχθούν εύκολα σε μια οικιακή κουζίνα. Αυτά τα προϊόντα συχνά περιέχουν υψηλό ποσοστό πρόσθετων ουσιών και είναι συνήθως πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.

Η συχνή κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων σοβαρών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων τύπων καρκίνου. Ωστόσο, αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του ήπατος.

Ο κύριος ρόλος του ήπατος είναι να φιλτράρει το αίμα, να βοηθά στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και να αποτοξινώνει τυχόν επιβλαβείς ουσίες. Θεωρείται ότι η συχνή κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο ήπαρ, οδηγώντας σε ουλές και επηρεάζοντας τη λειτουργικότητά του.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition ανακάλυψε συσχέτιση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και αυξημένου κινδύνου «δυσμενών ηπατικών εκβάσεων». 

Στην έρευνα που περιλάμβανε 173.889 συμμετέχοντες για μέσο όρο 8,9 ετών, υπήρξαν 1.108 περιπτώσεις μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) και 350 περιπτώσεις κίρρωσης του ήπατος. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ενίσχυση του ΕΣΥ με 276 γιατρούς

Εγκρίθηκε η προκήρυξη για 276 θέσεις ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., με την οποία ενισχύονται κρίσιμες ειδικότητες σε Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας. Η προκή...

Συναγερμός από τους ειδικούς για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Συνδέονται με βλάβες σε κάθε ανθρώπινο όργανο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την αυξανόμενη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία, όπως προκύπτει από μελέτες, συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας. ...

Ο υπέρηχος που μπορεί να εντοπίσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής

Νέα έρευνα αναφέρει ότι ένας απλός υπέρηχος στα αιμοφόρα αγγεία του λαιμού μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για τον εντοπισμό ανδρών με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής κ...

Φόρτωση άρθρων...