Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Μάρθα Σαμαρά: Στην υπηρεσία των πολιτών για να πάει η «Αττική Μπροστά»

Μια ανάσα πριν την κάλπη της 8ης Οκτωβρίου, η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στο Βόρειο Τομέα με τον Νίκο Χαρδαλιά και το συνδυασμό “Αττική Μπροστά”, Μάρθα Σαμαρά μοιράζεται τις σκέψεις τις και τις προκλήσεις για την επόμενη ημέρα της Περιφέρειας Αττικής.

Σε περίπτωση εκλογής σας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πως θα αξιοποιήσετε τα 30 χρόνια επαγγελματικής πορείας στον ιδιωτικό τομέα;

Κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση πρέπει να συνεργάζονται και να συμπορεύονται και να βρίσκονται στην υπηρεσία των πολιτών. Διετέλεσα Εμπορική Διευθύντρια στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη 30 χρόνια. Αυτό που μου έκανε εντύπωση κατά την πρώτη επαφή μου με το πως δουλεύει ο δημόσιος τομέας, είναι το ζήτημα της ταχύτητας. Για ένα ζήτημα που στον ιδιωτικό τομέα θα βρισκόταν η λύση άμεσα, στο δημόσιο χρειάζεται περίπου ένα μήνα.

Έχουν γίνει βήματα προς έναν ψηφιακό μετασχηματισμό και αυτοματοποίησης διαδικασιών, όμως υπάρχει πολύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί προκειμένου η Περιφέρεια να γίνει πιο έξυπνη, πιο σύγχρονη, πιο γρήγορη στην απόκριση αιτημάτων των πολιτών. Ήδη ο Νίκος Χαρδαλιάς, έχει εξαγγείλει τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου, το οποίο θα υπάγεται απευθείας στον Περιφερειάρχη και θα παρακολουθεί καθημερινά τα έργα που υλοποιούνται στο Λεκανοπέδιο, ανεξαρτήτως φορέα υλοποίησης, και θα λειτουργεί σαν help desk. Για οποιοδήποτε γραφειοκρατικό πρόβλημα ανακύπτει, η Περιφέρεια θα παρεμβαίνει και θα δίνει λύσεις.

Τέλος πιστεύω, ότι κάθε έργο κάθε δράση της Περιφέρειας πρέπει να υλοποιείται βάσει δεικτών απόδοσης (key performance indicators - KPIs) προκειμένου να τίθενται μετρήσιμοι στόχοι, να καταγράφεται η πρόοδος και τέλος να παρέχεται η κατάλληλη πληροφόρηση.

Είστε μια γυναίκα με έντονη δράση, ιδίως στο θέμα της ισότητας των φύλων. Μπορεί η Περιφέρεια Αττικής να συμβάλλει σε αυτό το ζήτημα;

Ακούμε πολλές φορές τη φράση “χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες στην πολιτική ζωή του τόπου”. Και πράγματι, το έχουμε ανάγκη. Οι γυναίκες όμως για να πάρουν την απόφαση να διεκδικήσουν κάποιο πολιτικό αξίωμα, πρέπει να έχουν “αποδείξει” ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ορισμένα ζητήματα. Πρώτο και κύριο σε περίπτωση που έχουν οικογένεια, πρέπει να αποδείξουν πως μπορούν να ισορροπήσουν τις “ευθύνες” που προκύπτουν από τη μητρότητα, άλλα και αυτές που προκύπτουν από την υποχρέωση να είναι ουσιαστικά δίπλα στους πολίτες, να ακούν τα ζητήματα που τους απασχολούν, να αναζητούν και να βρίσκουν λύσεις.

Στο πλαίσιο μιας πιο ανθρωποκεντρικής Αττικής, σχεδιάζουμε τη δημιουργία προγραμμάτων ουσιαστικής στήριξης των γυναικών, τα οποία θα ενισχύουν την κοινωνική οικονομία και γυναικεία επιχειρηματικότητα, καθώς επίσης και της πιο ενεργής συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας

Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα για την Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα για τον Βόρειο Τομέα;

Θα ήθελα να παραθέσω ένα προσωπικό μου βίωμα το οποίο μετασχηματίζεται σε προσωπικό μου στοίχημα. Πριν από μερικά χρόνια, μετά από ένα ατύχημα που είχα, καθηλώθηκα για μερικούς μήνες σε αναπηρικό αμαξίδιο. Από τη μιά στιγμή στην άλλη, η αυτονομία μου περιορίστηκε δραματικά. Αυτό που εγώ βίωσα για ένα περιορισμένο διάστημα, για πολλούς συνανθρώπους μας είναι καθημερινότητα. Αυτό επιβάλλεται να αλλάξει.

Πρέπει όλη η Αττική - ανεξαρτήτως τομέα - να γίνει προσβάσιμη για όλες και όλους. Είναι αδιανόητο συνάνθρωποί μας να είναι αποκλεισμένοι από τα πολιτιστικά δρώμενα, από αθλητικές διοργανώσεις, από τις ενασχολήσεις και τις υποχρεώσεις τους. Κράτος, Περιφέρεια και Δήμοι, πρέπει να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο. Επιβάλλεται να δουλέψουμε προς αυτή τη κατεύθυνση. Μιας συμπεριληπτικής Αττικής, ενός συμπεριληπτικού Βορείου τομέα που δεν θα αφήνει κανέναν και καμία πίσω.

Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν τη Μάρθα Σαμαρά;

Αυτό που έχει σημασία σε πρώτη φάση είναι να έρθει ο κόσμος να ψηφίσει. Πρέπει οι πολίτες να έχουν λόγο και άποψη για τους εκπροσώπους τους είτε σε αυτοδιοικητικό είτε σε εθνικό επίπεδο. Σε ότι αφορά την υποψηφιότητά μου και τους λόγους που ζητώ από τους πολίτες να με τιμήσουν με τον έναν από τους τέσσερις σταυρούς τους, είναι διότι είμαι ένα άτομο το οποίο καθημερινά προσπαθεί να προσφέρει και να είναι ουσιαστικά δίπλα στο συνάνθρωπο.

Προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα. Για περίπου 30 χρόνια διετέλεσα Εμπορική Διευθύντρια στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, έχοντας υπ’ ευθύνη μου τέσσερα περιοδικά. Μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου, επί 10 χρόνια βρίσκομαι καθημερινά στους δρόμους και στις γειτονιές του Βορείου Τομέα. Ακούω και γνωρίζω τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Δεν θεωρώ ότι με χαρακτηρίζει ο όρος “πολιτικός”. Θεωρώ ότι το “εκπρόσωπος” μου είναι πιο ταιριαστό. Και γι’ αυτό θα ήθελα ο κόσμος να με ψηφίσει. Για να ανταποδώσω τη τιμή που μου έκανε να με στηρίξει, εκπροσωπώντας τον επάξια και συμμετέχοντας στη προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητάς του. Για να πάει η “Αττική Μπροστά”.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σακελλαροπούλου για την επίθεση κατά του Φίτσο: Αυτή η πράξη βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

Τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονική επίθεση κατά του Πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, εκφράζει με ανάρτησή της στο Τwitter, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλ...

Φόρτωση άρθρων...