Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο: Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στην αποθήκη πυρομαχικών

Έσβησε η φωτιά στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας. Πλέον δεν υπάρχει εστία φωτιάς. Από αύριο αναμένεται να ξεκινήσει το δύσκολο έργο της εκκαθάρισης και του απολογισμού.

Στην περιοχή της αποθήκης πυρομαχικών το θερμικό φορτίο παραμένει μεγάλο. Από αύριο, Παρασκευή, θα μπουν πυροτεχνουργοί και στελέχη του ΤΕΝΞ (Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς) που έχουν μεγάλη εμπειρία από τον εντοπισμό και την ασφαλή εξουδετέρωση εκρηκτικών.

Τη στιγμή μίας εκ των εκρήξεων στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο κατέγραψε βίντεο από μικρή απόσταση, το οποίο δείχνει καθαρά μια μπάλα φωτιάς με τεράστιο ωστικό κύμα.

Στο βίντεο διακρίνεται αρχικά μια μικρότερη έκρηξη. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα την ακολουθεί μια πολύ μεγαλύτερη που συνοδεύεται από εκκωφαντικό ήχο.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε χώρο, εκτός του αεροδρομίου της αεροπορικής βάσης, όπου φυλάσσονται πυρομαχικά.

Η βάση είναι η δεύτερη πιο σημαντική σημαντική της Πολεμικής Αεροπορίας μετά από αυτήν την Λάρισας.
Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Πέμπτης, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έδωσαν εντολή προληπτικής απομάκρυνσης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που επιχειρούν από τις τρεις πολεμικές μοίρες της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, λόγω των συνεχών εκρήξεων και της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς.

Ακόμα, για λόγους ασφαλείας έχει δημιουργηθεί μια άτυπη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σε ικανή ακτίνα από την περιοχή· υπάρχει και ζώνη απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούν να πετάξουν εναέρια μέσα πυρόσβεσης, καθώς μια πιθανή έκρηξη μπορεί να εκτοξεύσει θραύσματα ακόμη και σε ύψος 3.000 ποδών (σχεδόν 1 χιλιόμετρο).

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης φιλοξενούνται περίπου 70 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην 330 Μοίρα επιχειρούν 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block30. Στις άλλες δύο πολεμικές μοίρες της Νέας Αγχιάλου, την 341 και την 347, βρίσκονται ακόμη 38 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block50.

Δεν απομακρύνονται όλα, καθώς τα περισσότερα από αυτά φιλοξενούνται σε «σέλτερ» τα οποία αντέχουν σε πολύ ισχυρές εκρήξεις. 

Τα πυρομαχικά στη Πτέρυγα Μάχης

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης, υπάρχουν δύο όγκοι πυρομαχικών. Ο πρώτος που αποτελεί την αποκαλούμενη «Α' Χορηγία» είναι μέσα στη βάση και έχει πυρομαχικά που προορίζονται για άμεση χρήση. Αυτά βρίσκονται εκεί για να μπορούν να φορτωθούν άμεσα στα αεροσκάφη που βρίσκονται σε επιφυλακή (readiness).

O δεύτερος όγκος (Β' Χορηγία) βρίσκεται περιμετρικά της βάσης σε μεγαλύτερη απόσταση από τις κεντρικές εγκαταστάσεις και περιλαμβάνει μεγαλύτερο όγκο πυρομαχικών. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε αυτόν τον όγκο. Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά προορίζονται τόσο για χρήση από αεροσκάφη της βάσης, όσο και για άλλα που δεν ανήκουν στη δύναμή της αλλά μπορούν να προσγειωθούν εκεί για να εξοπλιστούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται και συμμαχικά αεροσκάφη (ΝΑΤΟ) αλλά και ελληνικά, ακόμη και Mirage.

Στη Β' Χορηγία επίσης αποθηκεύονται και αποσυναρμολογημένα πυρμαχικά για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά πέρασε γρήγορα από τον συγκεκριμένο χώρο και πλέον δεν υπάρχει ενεργή εστία εκεί. 

Ακόμη και αν σβήσει τελείως η φωτιά στην περιοχή, θα χρειαστεί η περιοχή όλη της βάσης να ελεγχθεί και να ασφαλιστεί.

Ο παραμικρός κραδασμός μπορεί να προκαλέσει έκρηξη σε «ευαισθητοποιημένα» από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν πυρομαχικά. Ειδικοί πυροτεχνουργοί θα αναλάβουν όταν οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες να ελέγξουν τόσο τη Β' Χορηγία, όσο και την Α΄Χορηγία για να αποφανθούν για την ασφάλεια της περιοχής.

Ο έλεγχος θα είναι ενδελεχής, γεγονός που μεταφράζεται ότι θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου να είμαστε 100% βέβαιοι ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος. 

Το πρωτόκολλο ασφαλείας προβλέπει όσοι πλησιάζουν να μετακινούνται μόνον με ποδήλατο για να αποκλειστεί και το παραμικρό ενδεχόμενο κραδασμών.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φωτιά στο Μάτι: Έξι κατηγορούμενοι ένοχοι για την τραγωδία - Έντονες αντιδράσεις από συγγενείς θυμάτων

Την απόφασή του επί της ενοχής των 21 κατηγορουμένων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανακοίνωσε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών μετά από μακρά ακροαματική διαδικασία. ...

Τραγωδία στη Μανωλάδα: Τροχαίο δυστύχημα με νεκρό 56χρονο δικυκλιστή - Συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου

Τροχαίο δυστύχημα με ένα νεκρό συνέβη νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στη Μανωλάδα στην θέση «Παλαιοσταφίδα». Σύμφωνα με το patrisnews, υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, το δυ...

Το ρομπότ Σοφία έκλεψε τις εντυπώσεις στο Ηράκλειο - Δέχτηκε... προξενιά και αποθέωσε την Κρητική κουζίνα

Τις εντυπώσεις και στο Ηράκλειο, όπου βρέθηκε για την 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής, έκλεψε το ρομπότ Σοφία. Από την πρώτη στιγμή της άφιξής της στο Κλειστό Γυμναστήριο στα Δύο Αοράκ...

Φόρτωση άρθρων...