Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επιστρέφει - Συναγερμός και αυξημένα μέτρα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ελλάδα

Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας ζωντανεύει ξανά πάνω από την Ευρώπη μετά την αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα δύο τρομοκρατικά χτυπήματα συγκλόνισαν την Ευρώπη προκαλώντας ανησυχία στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις συνέπειες του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Και ενώ οι Ευρωπαίοι δηλώνουν «ενωμένοι» κατά της τρομοκρατίας, μία μία οι χώρες «οχυρώνονται» λαμβάνοντας πρόσθετα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή νέων τρομοκρατικών επιθέσεων με το επίπεδο συναγερμού στην Ελλάδα να ανεβαίνει στο 4.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το προσωπικό της ΕΥΠ, της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της κρατικής ασφάλειας έχουν εντείνει το επιχειρησιακό επίπεδο λαμβάνοντας αυξημένα μέτρα. 

Σε αυτά περιλαμβάνονται: 

-Ενεργοποίηση δικτύου ανάλυσης και συλλογής πληροφοριών

-Ανάπτυξη ενός πληροφοριακού δικτύου στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών όπου διαμένει σε όλη τη χώρα ένας μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων.

-Εντατικοποίηση των ερευνών στα social media που φαίνεται να χρησιμοποιούν πρόσωπα που κινούνται στο Ισλαμικό Κράτος 

- Έρευνες σε κυκλώματα  δουλεμπόρων που χρησιμοποιούν ύποπτα άτομα για τις μετακινήσεις προς την Ευρώπη. Παράλληλα, βέβαιη θεωρείται η αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

-Χαρτογράφηση των υπόπτων που κινούν υποψίες για πιθανή ριζοσπαστικοποίηση και εξτρεμιστικές ενέργειες. 

- Συνεργασία με τις Αρχές ασφαλείας του εξωτερικού όπου έχουν ληφθεί διάφορα προφίλ μοναχικών λύκων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτοι για επιθέσεις.

- Πληροφορίες για ανενεργούς θύλακες που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν για την εκδήλωση αντιποίνων

Γαλλία και Βρυξέλλες στο στόχαστρο

Στη Γαλλία έχει τεθεί επίσης το ανώτατο επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικό κίνδυνο ενώ στις Βρυξέλλες από το ανώτατο επίπεδο που ήταν, μειώθηκε στο 3 σήμερα αφότου ο εξτρεμιστής της χθεσινής επίθεσης «εξουδετερώθηκε» από τις Αρχές. 

Την περασμένη Παρασκευή ένας άνδρας οπλισμένος σκότωσε έναν καθηγητή και τραυμάτισε σοβαρά άλλα δύο άτομα σε λύκειο του Αράς, στη βόρεια Γαλλία. Ο δράστης που συνελήφθη είναι Τσετσένος ακραίος ισλαμιστής και είχε συμπεριληφθεί στη λίστα ως επικίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας. 

«Ο καθηγητής που σκοτώθηκε μπήκε μπροστά για να προστατεύσει άλλους και αναμφίβολα έσωσε πολλές ζωές», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν καλώντας τους Γάλλους να παραμείνουν «ενωμένοι» απέναντι στην τρομοκρατία. 

«Έχουμε κάνει την επιλογή να μην υποκύψουμε στον τρόμο, να μην αφήσουμε τίποτα να μας διχάσει», πρόσθεσε ο Μακρόν. Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος διέταξε την κινητοποίηση 7.000 στρατιωτών με στόχο να αυξηθούν οι περιπολίες και ενίσχυση της ασφάλειας γύρω από σχολεία και εβραϊκούς χώρους. 

Συναγερμό προκάλεσε σήμερα στις γαλλικές αρχές η ενημέρωση για ταυτόχρονες απειλές για τοποθέτηση βόμβας σε συνολικά έξι αεροδρόμια.

Η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες από τον Τυνήσιο εξτρεμιστή Αμπντεσαλέμ Λ. ο οποίος σκότωσε δύο Σουηδούς όταν άνοιξε πυρ στο κέντρο της πόλης ήρθε να εντείνει την ανησυχία των Ευρωπαίων. Ο 45χρονος τρομοκράτης ήταν γνωστός στην αστυνομία και ύποπτος για συμμετοχή σε εμπορία ανθρώπων. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι εμπνεύστηκε για την επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος. Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, ανακοίνωσε «ενισχυμένη αστυνομική παρουσία στις Βρυξέλλες» μετατρέποντας τις Βρυξέλλες σε φρούριο και ζήτησε από τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Αύξηση των αντισημιτικών περιστατικών

Την ίδια ώρα, τα αντισημιτικά περιστατικά έχουν επίσης αυξηθεί σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες 10 ημέρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 7 και 10 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 89 αντισημιτικά επεισόδια, μέγεθος πολλαπλάσιο εάν συγκριθεί με τα 21 που είχαν σημειωθεί την ίδια περίοδο πέρυσι. Σε Ισπανία και Πορτογαλία σημειώθηκαν βανδαλισμοί συναγωγών με φιλοπαλαιστινιακά γκράφιτι.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ από την πλευρά του ανέφερε ότι θα διαθέσει 3 εκατ. στερλίνες για πρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε συναγωγές και σχολεία, καθώς πυκνώνουν τα αντισημιτικά επεισόδια σε σχέση με πέρυσι.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...