Δευτέρα
11 Δεκεμβρίου 2023

Οι αιτίες για την εκδήλωση των πυρκαγιών - Πόσες οφείλονται σε εμπρησμό

Ελλάδα

Στοιχεία για τις αιτίες για τις οποίες εκδηλώθηκαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς. 

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν έπειτα από την ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχαν υποβάλει 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν την ανάγκη διαφάνειας στα πορίσματα της Πυροσβεστικής και την ανάγκη απαντήσεων για έγκυρες πληροφορίες που αποδίδουν την εκδήλωση πληθώρας πυρκαγιών της φετινής περιόδου σε επιπλοκές του ηλεκτρικού δικτύου.

Με το απαντητικό του έγγραφο, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει, ότι για το τρέχον έτος έχουν, έως σήμερα, καταχωρηθεί 6.200 αγροτοδασικές πυρκαγιές, για τις οποίες σχηματίστηκαν 2.468 δικογραφίες, σε 1.267 δε εξ αυτών η προανάκριση περατώθηκε και ο σχετικός φάκελος δικογραφίας υποβλήθηκε στις κατά τόπον εισαγγελικές Αρχές, για τις δικές τους, κατά λόγο αρμοδιότητας, περαιτέρω ενέργειες.

Ως προς τα αίτια εκδήλωσής τους, 10 οφείλονται σε αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, 1.543 σε γυμνές φλόγες, 11 σε καύση βεγγαλικού/ πυροτεχνήματος, 164 σε ηλεκτρισμό και 58 σε σπινθήρες. Ειδικότερα, 45 πυρκαγιές με αίτια ηλεκτρισμό/σπινθήρες σχετίζονται με δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Περαιτέρω, 15 πυρκαγιές αποδίδονται σε πυρακτωμένες επιφάνειες, 187 σε υπολείμματα καπνίσματος, 60 σε φυσικά φαινόμενα και 10 σε χημικά φαινόμενα. Τέλος, για 410 πυρκαγιές διενεργείται προανάκριση, η ολοκλήρωση της οποίας εκκρεμεί, έως σήμερα.

Έπειτα από την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, διαβίβασε στους βουλευτές έγγραφα της εταιρείας «Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ» και της εταιρείας «Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ». 

Tα έγγραφα αυτά δεν είναι προσβάσιμα στον ιστότοπο της Βουλής, παρά μόνο στους βουλευτές που είχαν αιτηθεί τα στοιχεία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατηγορείται ο ιδιοκτήτης των σκύλων που κατασπάραξαν την 50χρονη στη Θεσσαλονίκη

Δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια σχηματίστηκε εις βάρος του 37χρονου ιδιοκτήτη των τριών σκύλων που κατασπάραξαν μέχρι θανάτου την 50χρονη, το μεσημέρι της Κυριακής, στη Νε...

Αγριεύει ο καιρός από το απόγευμα: Αναμένονται βροχές, ισχυρές καταιγίδες και χιόνια – Χάρτες

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το απόγευμα της Κυριακής 10/12, σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με φαινόμενα όπως βροχές και κα...

Φόρτωση άρθρων...