Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Οι κίνδυνοι στο παρά πέντε της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου

Ελλάδα

Λίγες ημέρες απομένουν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δείχνει τα σημάδια της σε μια Ελλάδα η οποία έχει πληγωθεί από τις φωτιές και υποφέρει εδώ και μήνες από ένα παρατεταμένο διάστημα ανομβρίας.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα καθώς ξεκινάει, τη Δευτέρα 1η Μαϊου, επισήμως η αντιπυρική περίοδος σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά και να συμβουλεύονται τις τοπικές πυροσβεστικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, λήγει σε λίγες ημέρες (30 Απριλίου) η προθεσμία για τους καθαρισμούς σε οικόπεδα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές είναι οι καταγγελίες που φτάνουν στην Πυροσβεστική για ακαθάριστα οικόπεδα, παρά το γεγονός ότι τη μέριμνα για την εκπλήρωση της υποχρέωσης των καθαρισμών από τους ιδιοκτήτες των χώρων έχουν οι δήμοι.

αποψιλοσεις

Η εικόνα στα οικόπεδα αυτή την στιγμή

Οικόπεδα γεμάτα κλαδιά ξερά, χόρτα ξερά, δίπλα από σπίτια και δάση σε περιοχές που ακόμη οι πληγές τους είναι ανοιχτές από προηγούμενες φωτιές. Αυτοψία στο Ντράφι, στην Διώνη, στην Πεντέλη λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει επίσημα η αντιπυρική περίοδος δείχνει ότι ακόμη χρειάζεται πολύ δουλειά για να προλάβουν τις αποψιλώσεις ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έντρομοι λένε, ότι το καλοκαίρι φοβούνται πολύ, γιατί οι φωτιές είναι συχνό φαινόμενο γι’ αυτούς.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ με τη μέριμνα των Δήμων, οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές υποχρεούνται να προβαίνουν σε καθαρισμό οικοπέδων για να προφυλαχτούν από τις πυρκαγιές. Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά σε δύο εβδομάδες.

Συστάσεις από την Πυροσβεστική

Ισχυρές συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, απευθύνει η Πυροσβεστική καλώντας τους ταυτόχρονα να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τονίζοντας ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων.

Ειδικότερα, η Πυροσβεστική συστήνει στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.
  • Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter
  • Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...