Σαββάτο
11 Μαΐου 2024

Ποια νέα μέτρα φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον – Τι εξετάζουν Κυβέρνηση και επιστήμονες

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η νέα μετάλλαξη Όμικρον αλλά και το ενδεχόμενο να μην παρουσιάσουν ύφεση τα επιδημιολογικά δεδομένα φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την επιβολή νέων μέτρων.

Η Κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο lockdown, ενώ δεν αποκλείει νέα μέτρα που θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν νέα μέτρα και εισηγήσεις, τα οποία θα έχουν στόχο κυρίως στους ανεμβολίαστους.

Οι εισηγήσεις της Επιτροπής θα αφορούν ουσιαστικά τους ανεμβολίαστους, με τον κλοιό των περιορισμών να σφίγγει κι άλλο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ειδικοί θα προτείνουν απαγορευτικό και στους εξωτερικούς χώρους εστίασης για όσους έχουν επιλέξει να μην κάνουν το εμβόλιο. Δηλαδή δε θα μπορούν να επισκεφτούν εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους ούτε με rapid tests, συνθήκη που ισχύει μέχρι τώρα.

Ακόμα, υπάρχει η σκέψη οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε τρία και όχι δύο rapid tests την εβδομάδα προκειμένου να πηγαίνουν στις δουλειές τους, ενώ, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να επιστρέφει η μάσκα για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Κάποιοι επιστήμονες ζητούν τοπικά μέτρα, προκειμένου να «σωθούν» τα Χριστούγεννα. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος εκτίμησε πως συγκριτικά με άλλες χώρες «δεν είμαστε άσχημα, η θετικότητα είναι στο 1,5 και στις κόκκινες περιοχές φαίνεται να επιβραδύνεται».

Αναφορικά με τα μέτρα, επέμεινε πως «ίσως χρειαστούν τοπικοί περιορισμοί τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να μην έχουμε μετάδοση τα Χριστούγεννα».

Επίσης, παραδέχθηκε ότι «ο μόνος δείκτης που ανεβαίνει είναι οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι» εξηγώντας πως «οι εισαγωγές αφορούν κυρίως ανθρώπους άνω των 60 και στις ΜΕΘ άνω των 70 ετών, η πλειονότητα των οποίων είναι ανεμβολίαστοι».

Ερωτηθείς, τέλος για την παραλλαγή Όμικρον και για τη μεταδοτικότητά της, είπε πως «περιμέναμε επικράτηση της Δέλτα τον Αύγουστο και μέσα στον Ιούλιο είχε επικρατήσει. 

Οι πρώτες ενδείξεις της Όμικρον δείχνουν ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική.

Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντική η ιχνηλάτηση», κατέληξε ο Νίκος Θωμαΐδης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μύκονος: Ψάχνουν την αιτία της αιματηρής συμπλοκής – Στο μικροσκόπιο τα βίντεο από την κάμερα του μπαρ και οι καταθέσεις

Την αιτία της άγριας συμπλοκής που έγινε στη Μύκονο το βράδυ της Παρασκευής αναζητούν οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την προανάκριση για το αιματηρό περιστατικό με τον έναν νεκρ...

Το Βόρειο Σέλας έφτασε και στην Ελλάδα (Photos)

Σπάνια «εμφάνιση» στον ουρανό της Αθήνας έκανε το Βόρειο Σέλας, όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς. «Ήρθε...

Φόρτωση άρθρων...