Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Ρόδος: Ύμνοι των τουριστών για το φιλόξενο πρόσωπο των κάτοικων

Ποτέ δεν περίμεναν οι τουρίστες που επισκέφτηκαν τη Ρόδο ότι μετά την τραγωδία, με τις πυρκαγιές και την ταλαιπωρία που έζησαν όταν τους πήραν άρον άρον από τα ξενοδοχεία τους, θα έβρισκαν μια ζεστή ανθρώπινη αγκαλιά από τους κάτοικους του νησιού, που τους υποδέχτηκαν ακόμη και μέσα στα σπίτια τους σαν να είναι συγγενείς τους.

«Αν θέλετε να γνωρίζετε κάτι για την Ελλάδα, αυτό θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Βλέπετε ντόπιους στη Ρόδο που και οι ίδιοι έχουν πληγεί από τη φωτιά. Παρόλα αυτά, έφεραν στους τουρίστες ό, τι είχαν στο σπίτι τους. Φοβερό».

Το φιλόξενο πρόσωπο των κατοίκων της Ρόδου, που μέσα στον πύρινο όλεθρο άνοιξαν τα σπίτια τους και προσέφεραν στέγη και φαγητό, εξυμνούν οι τουρίστες που απομακρύνθηκαν πανικόβλητοι από τις περιοχές όπου ακόμη μαίνονται οι πυρκαγιές.

«Οι ντόπιοι μάς βοήθησαν, ήταν καταπληκτικοί, μας βοήθησαν, απόλυτα φανταστικοί, οι αεροπορικές εταιρίες όχι».
Στο κλειστό γυμναστήριο «Βενετόκλειο» της Ρόδου απέμειναν ελάχιστοι επισκέπτες. Κάποιοι έφτασαν στη χώρα μας το βράδυ του Σαββάτου και δεν πρόλαβαν να πάνε στα ξενοδοχεία τους.

«Περάσαμε το πρώτο βραδύ εδώ στο λόμπι, στην αίθουσα συσκέψεων, φυσικά όχι απαραίτητα άνετα αλλά δεδομένων των συνθηκών ήταν πολύ καλά, είχαμε ασφάλεια, ήμασταν καλά εδώ, είχαμε τις αποσκευές μας μαζί».
Αρκετοί επισκέπτες εγκατέλειψαν τη Ρόδο, ωστόσο κάποιοι θα συνεχίσουν τις διακοπές τους στο νησί.

«Ήταν μια τρομακτική εμπειρία, ήταν η πρώτη μας μέρα εδώ, ανυπομονούσαμε για να περάσουμε υπέροχες ημέρες και όλα αναποδογύρισαν. Ευτυχώς πρέπει να μείνουμε εδώ τώρα».

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά οι διακοπές τους μετατράπηκαν σε εφιάλτη.

«Μας είπαν να εκκενώσουμε το ξενοδοχείο μας. Οι φλόγες ήταν ακριβώς πίσω από το ξενοδοχείο και έπρεπε να τρέξουμε».

Πάνω από 2.500 Βρετανοί έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους, ενώ πολλοί είναι αυτοί που έχουν κατακλύσει το αεροδρόμιο αναμένοντας μια πολυπόθητη θέση επιστροφής.

«Αν χρειαστούμε καρέκλες για να είμαστε άνετα είναι εξαιρετικά ευγενικοί. Έρχονται καταστηματάρχες που δίνουν σε όλο αυτόν τον κόσμο δωρεάν μπουκαλάκια με νερό. Τους ρωτούν αν θέλουν να έρθουν στα μαγαζιά τους για να τους δώσουν και δωρεάν προϊόντα, είναι εδώ για να τους υποστηρίξουν και μπορεί να καταλάβει κανείς ότι είναι κουρασμένοι και πέρασαν δραματικές στιγμές».

Από την στιγμή που άρχισε η μαζική εκκένωση των τουριστών και των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές στο νότιο τμήμα του νησιού, υψώθηκε ένα τεράστιο κύμα προσφοράς και αλληλεγγύης.
Ένα σχολείο του νησιού μετατράπηκε σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας. Εκεί, ντόπιοι μουσικοί πήραν στα χέρια τους το μπουζούκι και την κιθάρα για να διδάξουν στους Βρετανούς τουρίστες συρτάκι.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σύλληψη διακινητή στην Αλεξανδρούπολη – Μετέφερε δέκα μετανάστες κρυμμένους σε φορτηγό

Για παράνομη διακίνηση μεταναστών συνελήφθη οδηγός φορτηγού κοντά στην Αλεξανδρούπολη στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων Έβρου. Κατά την είσοδο του αλλοδαπού οδηγού στη χώρα, ...

Περισσότερα από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αθήνα - Από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών

Πολλοί πολίτες επέλεξαν να περάσουν τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα εκτός Αθήνας. Μία από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών είναι η φετινή για το Πάσχα. Από το πρωί της...

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες: Προγραμματισμός Ραντεβού για Αιματολογικές Εξετάσεις

Αρχίζει η Διαδικασία Προγραμματισμού Ραντεβού για Αιματολογικές Εξετάσεις στις Δημόσιες Δομές Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπ...

Φόρτωση άρθρων...