Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Σε κλοιό αφρικανικής σκόνης η χώρα - Πότε θα εξασθενήσει το φαινόμενο

Ελλάδα

Σε κλοιό αφρικανικής σκόνης βρίσκεται η χώρα, με το εν λόγω επεισόδιο να κορυφώνεται σήμερα, σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά στοιχεία για τον καιρό. Παράλληλα, ο υδράργυρος κατά τόπους ήδη ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε άλλα σημεία της επικράτειας το θερμόμετρο έδειξε μονοψήφιες τιμές, με τον καιρό να παρουσιάζεται διπρόσωπος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σήμερα εκτός από τις πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης που θα περιορίζουν την ορατότητα, αναμένεται να εκδηλωθούν και λασποβροχές κυρίως στη βόρεια και τη δυτική χώρα.

Η σημερινή ημέρα θα χαρακτηριστεί από την πολλή σκόνη στην ατμόσφαιρα, τις βροχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια της χώρας αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες στα νότια κυρίως στη βόρεια Κρήτη σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Ήδη στις 8 το πρωί στους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου η θερμοκρασία στην Κυπαρισσία είχε φτάσει 32,5 βαθμούς, στο Ρέθυμνο 31,2 στον Αλικιανό Χανίων 31,6… Ταυτόχρονα θα πνέουν στο νότιο Αιγαίο θυελλώδεις ανατολικοί νοτιοανατολικοί άνεμοι.

Την ίδια ώρα, η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα έφτανε μέχρι τους 8 βαθμούς στη Φλώρινα, σύμφωνα με την ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου.

Την Τετάρτη 24/04 η στροφή των ανέμων σε δυτικούς θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της σκόνης στα Δωδεκάνησα και την προοδευτική απομάκρυνσή της προς τα ανατολικά.

Υποχωρούν τα φαινόμενα από το πρωί της Τετάρτης

Σε ανάρτησή του, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σημειώνει πως το φαινόμενο υποχωρεί από αύριο, Τετάρτη, ενώ μέχρι και το Σάββατο, δεν προβλέπεται να επαναληφθεί καθώς αλλάζει η φορά των ανέμων.

Ειδικότερα, ο Κολυδάς αναφέρει τα εξής, παρουσιάζοντας και γράφημα με την πορεία της σκόνης.

«Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά της υπηρεσίας @CopernicusEMS από την Τετάρτη το πρωί και κυρίως μεσημέρι και μετά, θα υποχωρήσουν σημαντικά οι συγκεντρώσεις της Αφρικανικής σκόνης από την χώρα μας. Για τις επόμενες ημέρες και μέχρι το Σάββατο, θα επικρατήσουν Δ-ΒΔ άνεμοι, οπότε και η σκόνη δεν θα μπορέσει να μας "επισκεφτεί"».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...