Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Το Hubble παρατήρησε γαλαξία που «συνταξιοδοτείται»

Viral

Λεπτομερείς εικόνες του σπειροειδή γαλαξία NGC 4654 κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπια Hubble. Ο γαλαξίας εμφανίζει στροβιλιζόμενους έναστρους βραχίονες. Ο γαλαξίας έχει ένα ιδιαίτερα λαμπρό πυρήνα και χαρακτηρίζεται ως «ενδιάμεσος γαλαξίας» επειδή έχει χαρακτηριστικά γαλαξιών που διαθέτουν σπείρες και γαλαξιών που δεν διαθέτουν. 

Το NGC 4654 βρίσκεται ακριβώς βόρεια του ουράνιου ισημερινού, καθιστώντας το ορατό από το βόρειο ημισφαίριο και το μεγαλύτερο μέρος του νότιου ημισφαιρίου. Ο γαλαξίας απέχει περίπου 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Ο NGC 4654 είναι ένας από τους πολλούς γαλαξίες του Σμήνους της Παρθένου που έχουν ασύμμετρη κατανομή αστεριών και ουδέτερου αερίου υδρογόνου που είναι μια ασταθής μορφή υδρογόνου.  

Όπως αναφέρει σε δημοσίευση της η NASA οι αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι ο NGC 4654 μπορεί να βιώνει μια διαδικασία που οι επιστήμονες ονομάζουν «απογύμνωση» (ram pressure stripping) η οποία επιταχύνει το τέλος ενός γαλαξία. Το φαινόμενο αυτό ξεκινά όταν οι γαλαξιακοί άνεμοι αποδεικνύονται πιο ισχυροί από τις βαρυτικές δυνάμεις του γαλαξία στον οποίο δημιουργούνται και σπρώχνουν έξω αυτόν τα μοριακά του νέφη. Τα μοριακά νέφη είναι οι τόποι γέννησης άστρων και όπως είναι ευνόητο αν τα μοριακά νέφη απομακρυνθούν από ένα γαλαξία αυτός θα οδηγηθεί στο τέλος της ζωής του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ρόλο στην εκκίνηση της απογύμνωσης στον NGC 4654 είχαν οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις με τον γειτονικό γαλαξία NGC 4639.

Η έρευνα των δεδομένων από τις παρατηρήσεις του Hubble αναμένεται να ρίξει νέο φως σε όλα τα κοσμικά φαινόμενα που σχετίζονται με την γήρανση των γαλαξιών αλλά και τις αλληλεπιδράσεις τους με άλλους γαλαξίες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σε δημοπρασία το χρυσό ρολόι που φορούσε ο πλουσιότερος επιβάτης του Τιτανικού

Ένα χρυσό ρολόι που φορούσε ο Τζον Τζέικομπ Άστορ IV, μέλος της πλούσιας οικογένειας Άστορ και ο πλουσιότερος επιβάτης του Τιτανικού, θα βγει προς πώληση σε δημοπρασία αναμνηστικών...

Φόρτωση άρθρων...