Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Βασίλης Παπαζάχος: Αύριο η κηδεία του στη Θεσσαλονίκη - Την Κυριακή η ταφή στην Καρδίτσα

Ελλάδα

Στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας αύριο Σάββατο στις 13:30 το μεσημέρι θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του σεισμολόγου Βασίλη Παπαζάχου, που πέθανε σε ηλικία 92 ετών.

Η ταφή του θα γίνει την Κυριακή στη γενέτειρά του, το Σμόκοβο Καρδίτσας και σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Κατά την επαγγελματική και επιστημονική του διαδρομή, ο Βασίλης Παπαζάχος ανέδειξε τα σεισμικά ρήγματα της επικράτειας, ενώ το έργο του περιλαμβάνει τουλάχιστον εννέα βιβλία, πάνω από 200 δημοσιεύσεις σε έγκυρα ξένα επιστημονικά περιοδικά, πολλές συμμετοχές και παρεμβάσεις σε διεθνή συνέδρια. Τεράστια ήταν η συμβουλή του στη διαμόρφωση της σύγχρονης αντισεισμικής πολιτικής της χώρας.

Το περιστατικό με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής του ζήτησε την γνώμη του στον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης (6,5 Ρίχτερ, 48 νεκροί) της 22ας Ιουνίου 1978 για το εάν πρέπει να δώσει εντολής εκκένωσης της πόλης ενόψει φημολογούμενου μεγαλύτερου και πιθανότατα πιο καταστρεπτικού σεισμού, εκείνος απάντησε αρνητικά αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ουδέποτε εγκατέλειψε το διαμέρισμά του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πίσω από την Ροτόντα, όταν ο Εγκέλαδος επισκεπτόταν την πόλη.

«Ο Βασίλειος Παπαζάχος υπηρέτησε με ήθος, συνέπεια και αφοσίωση την επιστήμη του και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών και επισημαίνεται ότι «το όνομά του έχει συνδεθεί στενά με τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της με τον μεγάλο σεισμό του 1978» και προστίθεται:«ως επιστήμονας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, αφήνει ως παρακαταθήκη τόσο το υψηλοτάτου επιπέδου επιστημονικό του έργο όσο και τους μαθητές και συνεχιστές του».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Τετάρτη 1 Μαΐου

Δεμένα θα είναι την 1η Μαΐου τα πλοία στα λιμάνια λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία που προκήρυξε η Γενική...

Μητσοτάκης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων: «Είμαστε απέναντι σε κάθε πράξη που υποκινεί βία»

Στην ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων αναφέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» (πρώην Tw...

Φόρτωση άρθρων...