Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

 Αναμένονται πυροσβεστικές κινήσεις Μητσοτάκη με τους αγρότες, και γιατί ο Κασσελάκης που θα «καθαρίσει» οσονούπω τον Πολάκη φοβάται μόνο τον Παππά  

Παρασκήνιο

Οι χθεσινές εικόνες έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες αναδεικνύει το πραγματικό πρόβλημα, με το οποίο θα έρθει αντιμέτωπο το σύνολο των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων τα επόμενα χρόνια. 
Οι αγρότες επιβαρύνονται με χρέη, πιέζονται από ισχυρούς μεσάζοντες να μειώσουν τις τιμές τους, καθώς και από αγροχημικές εταιρείες, πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ τα προϊόντα τους υποτιμώνται λόγω των φθηνών ξένων εισαγωγών.
Όλα αυτά, τη στιγμή που, εδώ και χρόνια, βασίζονται για την επιβίωσή της σε σύστημα επιδοτήσεων 
Πλέον, οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε πλήθος χώρες από τη Γερμανία και τη Γαλλία μέχρι την Ιταλία και την Ελλάδα.
Οι διαμαρτυρίες έρχονται ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, στις οποίες η ακροδεξιά, που φιλοδοξεί να καβαλήσει το κύμα της οργής των αγροτών για να αυξήσει τα ποσοστά της, φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

@ Στην Ελλάδα το αγροτικό ζήτημα, και τα ΥΠΑΡΚΤΑ προβλήματα (έως αδιέξοδα) του αγροτικού κόσμου, χρησιμοποιούνται κυρίως από το Κομμουνιστικό Κόμμα και δευτερευόντως από την εγχώρια ακροδεξιά για άγρα ψήφων μέσω της λεγόμενης «επαναστατικής γυμναστικής», μάρτυρες της οποία είμαστε ξανά τα τελευταία 24ωρα.
Βεβαίως και η Κυβέρνηση και κυρίως η ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας είχαν αρχικώς υποτιμήσει την δυναμική των κινητοποιήσεων, και τώρα πλέον οι συνθήκες απαιτούν τις πυροσβεστικές κινήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού – που ήδη εκδηλώνονται…

@ Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει καζάνι που βράζει. Για τον Πολάκη και την πορεία εξόδου του από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Λυκαβηττός και αυτή η στήλη σας είχαν προειδοποιήσει με σειρά δημοσιευμάτων μας τις περασμένες βδομάδες. 
Προφανώς ο Κασσελάκης είναι θιασώτης του γνωστού γνωμικού «αν δεν φας θεριό, θεριό δεν γίνεσαι» και όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα με τους νεοκλεγέντες επικεφαλής των κομμάτων εξουσίας, προχωρούν σε ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ για να τονώσουν το ηγετικό τους προφίλ.
Εκεί όμως που θα τα βρει σκούρα ο πρόεδρος Στέφανος είναι με τον Νίκο Παππά. Αφού είναι ξεκάθαρο πως κάτι σοβαρό «ψήνεται» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό πρόσωπο αυτών των διεργασιών τον Νίκο Παππά. Και ενώ τον Πολάκη, τον «τρώει» εύκολα ο Κασσελάκης με τον Παππά τα πράγματα είναι δύσκολα…

@ Παρά τις πιέσεις που δέχεται από διάφορους Κεντροαριστερούς «κύκλους» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, έτσι ώστε να εκκινήσει διαδικασίες και να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας «μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης» ο ίδιος περιμένει πρώτα το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. 
Και όλα θα εξαρτηθούν από την επιβεβαίωση της «καθαρής» πρωτιά του ΠΑΣΟΚ στην Αντιπολίτευση…    

@ Στο στόχαστρο των νυν ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει ο Νικόλας Φαραντούρης. Ως γνωστόν, ο σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Στέφανου Κασσελάκη και καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, βρίσκεται διαρκώς σε περιοδείες με την νέα κομματική του ιδιότητα. Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο Φαραντούρης θα διεκδικήσει έδρα στην Ευρωβουλή και ως εκ τούτου, οι περιοδείες αυτές έχουν de facto και άρωμα προσωπικής προεκλογικής εκστρατείας. Αυτό, λοιπόν, δεν αρέσει για ευνόητους λόγους στον Κώστα Αρβανίτη και την Έλενα Κουντουρά, που θεωρούν ότι με την πρωτοβουλία του να τον «χρίσει» σύμβουλο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ο Στέφανος Κασσελάκης επί της ουσίας έχει δώσει προβάδισμα στον Νικόλα Φαραντούρη. 
        
@ Οι προσδοκίες των πολιτών για τη νέα χρονιά είναι ψαλιδισμένες και ο κόσμος έχει χάσει την αισιοδοξία του, καθώς βλέπει την ακρίβεια να επιδεινώνει κάθε μέρα τα οικονομικά του. Το διαθέσιμο εισόδημα «φαγώνεται» και οι υποχρεώσεις για δάνεια, φόρους, συντήρηση της οικογένειας κλπ, αυξάνονται. Η κατάσταση αυτή συναντάται όμως και στην Ευρώπη. Υπό αυτό το πρίσμα θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ευρωεκλογές του Ιουνίου, καθώς υπάρχει ένα γενικευμένο κλίμα αντίδρασης στην Ευρώπη, το οποίο, δυστυχώς, ενισχύει τους ακροδεξιούς. 

@ Μετά το «κάρφωμα»  για τις «πέτσινες» αποδείξεις, η κυβέρνηση το πάει ένα βήμα παραπέρα και φέρνει νέα εφαρμογή, όπου το καλοκαίρι οι λουόμενοι, θα μπορούν μέσω του κινητού τηλεφώνου να καταγγέλλουν περιπτώσεις παράνομης κατάληψης αιγιαλού και παραλίας. Το «κίνημα της πετσέτας»  που γιγαντώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι έβγαλε πολλά κακώς κείμενα στην επιφάνεια και τώρα η κυβέρνηση δείχνει να οργανώνεται προκειμένου να μην δημιουργηθεί μπάχαλο το καλοκαίρι, το οποίο είναι εις βάρος των πολιτών αλλά και των συνεπών επαγγελματιών. 

@ Το σχέδιο της κυβέρνησης για την παρακολούθηση των παραλιών προβλέπει τη λήψη αεροφωτογραφιών και την ενεργοποίηση drones, ώστε να μην διανοηθεί κάποιος να κάνει του... κεφαλιού του. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανεβάζει και το τίμημα για όσους ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τον αιγιαλό και την παραλία μέσα από ένα σύστημα δημοπρασιών, το οποίο θα κινείται στη λογική των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Δηλαδή, άλλο θα είναι το αποδεκτό τίμημα για μια παραλία στη Μύκονο και άλλο για μια παραλία στην Εύβοια. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον το θέμα... 

@ Με συντονιστή διοργάνωσης την Eurobank και συνδιοργανωτές την Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς, έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή κοινοπρακτικής χρηματοδότησης της Φοίβη Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Α.Ε., θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η χρηματοδότηση εξασφαλίζει την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός από τους μεγαλύτερους Φωτοβολταϊκούς (Φ/Β) Σταθμούς στην Ευρώπη, ονομαστικής ισχύος 550 MWp, ένα ορόσημο για τον Όμιλο ΔΕΗ και σταθμό για την ενεργειακή μετάβαση και την από-ανθρακοποίηση της Ελλάδας.
Το επενδυτικό έργο «Φοίβη», συνολικού προϋπολογισμού €368 εκατ. εντάσσεται στον πυλώνα Πράσινη Μετάβαση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Η χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου, συνολικού ύψους €294,4 εκατ., με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, ύψους €184 εκατ., από πόρους του ΤΑΑ, και με συγχρηματοδότηση ύψους €110,4 εκατ. από τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς. Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων ορίστηκε η Τράπεζα Πειραιώς και Διαχειριστής Πληρωμών ορίστηκε η Τράπεζα Eurobank. Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού έργου της «Φοίβη» ύψους €73,6 εκατ., θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

@ Την ολοκλήρωση εξαγοράς του 100% των μετοχών της εταιρείας IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ) και τη μετονομασία της σε «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ» ανακοίνωσε η MYTILINEOS Energy & Metals. Η στρατηγική αυτή κίνηση διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της MYTILINEOS και την καθιστά τον μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με την εταιρεία, με την κίνηση αυτή, ολοκληρώνεται η καθετοποίηση του κλάδου, ενώ το ιστορικό εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος, η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις, διασφαλίζει μακροχρόνια τον εφοδιασμό της με τη βασική της πρώτη ύλη, σε μία περίοδο που τα περισσότερα refineries στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ζωτικά προβλήματα λειτουργίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το στρατηγείο του Γιάννη Κουράκη στο Ηράκλειο

Σε αγώνα σπριντ έχει επιδοθεί ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί καθημερινά ...

Φόρτωση άρθρων...