Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Δραπετεύει στην Ευρωβουλή ο Κασσελάκης παρά τις διαψεύσεις, προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης Εκκλησίας με την Πολιτεία και η πίκρα του «Μίμη» για τον άφιλο Τσίπρα 

Παρασκήνιο

Παρά τις απανωτές διαψεύσεις σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η πιθανότητα τελικά ο πρόεδρος Στέφανος να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα αυτά, γιατί παρά την προσπάθεια που στο παρασκήνιο εκτυλίχθηκε με στόχο να υπάρξουν παραιτήσεις 6 υποψηφίων στο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ - εκτός του ήδη εκλεγμένου ‘Οθωνα Ηλιόπουλου-  για να μπει ο Κασσελάκης στην Βουλή, το θέμα «κόλλησε» στην υποψήφια Ζωρζέτα Ράλλη η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να παραιτηθεί.
Έτσι μην αποκλείετε καθόλου το ενδεχόμενο ο president Stefanos να διευρύνει για μια πενταετία την δράση του και στο Ευρωκοινοβούλιο. Μια εξέλιξη που συνιστά και έξοδο διαφυγής για τον ίδιο, αν κανείς αναλογιστεί τι θα συμβεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά το αναμενόμενο στραπάτσο των Ευρωκλογών.

@ Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εκτόνωσης της έντασης μεταξύ Εκκλησίας – Πολιτείας με αφορμή τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, η οποία προκλήθηκε με απόλυτη ευθύνη της Ιεραρχίας. Υπάρχει η αίσθηση πως οι εορτασμοί της 25ης Μαρτίου και η αναμενόμενη συνεύρεση του Αρχιεπισκόπου και της Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την διάρκεια της καθιερωμένη δοξολογίας στην Μητρόπολη Αθηνών θα είναι ένα πρώτο βήμα για να καταλαγιάσουν τα όποια πάθη. Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει βαθύτατα ενοχλημένος (έως και οργισμένος) με την στάση που τήρησαν οι επικεφαλής της Εκκλησίας στο ζήτημα ενός νόμου που αφορά, αποκλειστικά και μόνο, την λειτουργία του Κράτους...           

@ Ο τρόπος με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε αποστάσεις από τους χειρισμούς του ίδιου και της κυβέρνησης του σχετικά με το σκάνδαλο Novartis έχει στεναχωρήσει βαθύτατα έναν από τους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας: ο λόγος για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο-για τους φίλους «Μίμης». Ο Παπαγγελόπουλος, που είχε βρεθεί στο στόχαστρο σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία τον περιέγραφε σαν τον Ρασπούτιν της «πρώτη φορά Αριστεράς», κατάλαβε πολύ καλά-όπως όλοι μας δηλαδή- ότι οι λάθος χειρισμοί για τους οποίους μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας αφορούσαν όχι μόνο στην φαρσοκωμωδία με τους προστατευόμενος μάρτυρες και τις 10 κάλπες για τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και στην περίφημη φράση περί «μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους».

@ Ο Παπαγγελόπουλος φέρεται να αισθάνεται διπλά πικραμένος, καθώς αφενός ποτέ κανείς δεν τον σταμάτησε σε όσα έκανε, αφετέρου το Μέγαρο Μαξίμου ενημερωνόταν για κάθε βήμα και κάθε χειρισμό και ο Παπαγγελόπουλος έκλεινε το τηλέφωνο ή αποχωρούσε από το πρωθυπουργικό γραφείο έχοντας εισπράξει πολύ θερμή ενθάρρυνση να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο… 
Κοινώς, και ο Παπαγγελόπουλος φέρεται να μοιράζεται την ίδια άποψη με πολλούς άλλους σχετικά με την όψιμη αυτοκριτική Τσίπρα: είτε κάποιος άργησε να καταλάβει τα λάθη του, είτε μας… δουλεύει ψιλό γαζί επειδή θέλει να πλασαριστεί με νέο πρόσωπο – ή, μάλλον, προσωπείο – με το βλέμμα στραμμένο στις διεργασίες το χώρο της κεντροαριστεράς.
Για αυτό και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το βιβλίο που λέγεται πως θα εκδώσει οσονούπω ο καταγγελλόμενος και ως «Ρασπούτιν» της κυβέρνησης Τσίπρα.

@ Έντονες διεργασίες και ζυμώσεις είναι σε εξέλιξη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την κατάρτιση της λίστας για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Καθημερινά προστίθενται όλο και περισσότερα ονόματα και μέχρι τέλος Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί η πρώτη φουρνιά υποψηφίων. Ήδη, συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη κάνουν λόγο για τουλάχιστον 17 γυναίκες που θα συμμετάσχουν στις εκλογές του Ιουνίου, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του κόμματος θα έχει ολοκληρώσει τις επαφές του με πρόσωπα από διάφορους κοινωνικούς χώρους μέχρι να καταλήξει στις τελικές του επιλογές.

@ Νέο ρεκόρ σημείωσαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία το 2023, καθώς ανήλθαν στα 106 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,3 δισ. ευρώ ήδη έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Αλλά ακόμη και τα περίπου 80 δισ. ευρώ που θεωρητικά πιστεύει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ότι μπορούν να εισπραχθούν, αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός. Αν εισπραχθεί σε βάθος 10ετίας το 12%, πάλι ευχαριστημένοι πρέπει να είναι στο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν καλύτερη συμμόρφωση ως προς την τήρηση των ρυθμίσεων πληρωμής χρεών, σε σχέση με τα νοικοκυριά. Αυτό είναι ένα στοιχείο που αποδεικνύει πραγματικά, το τεράστιο κόστος που προκαλεί η ακρίβεια στον απλό κόσμο. Συνολικά, την περυσινή χρονιά, οι νέοι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά 6,276 δισ. ευρώ, ενώ το παρήγορο είναι ότι μειώθηκε ο αριθμός των οφειλετών σε 3.873.487 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

@ Οι ελληνικές τράπεζες γυρίζουν σελίδα, ίσως αλλάζουν και...βιβλίο, καθώς ο κύκλος των ανακεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κλείνει. Οι τράπεζες περνούν στον ιδιωτικό τομέα, καθώς απομένει αφενός η πώληση του 18% της Εθνικής που κατέχει το ΤΧΣ, η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, αφετέρου ποσοστό της τάξης του 70% στην Τράπεζα Αττικής.

@Την ίδια ώρα ο τραπεζικός κλάδος εισέρχεται σε μία περίοδο με προοπτική σοβαρής κερδοφορίας και με υπόσχεση μερίσματος μετά από μία και πλέον δεκαετία.
Η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα, οι καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχουν οδηγήσει στην αύξηση της επενδυτικής διάθεσης, επιτρέποντας στο ΤΧΣ να ολοκληρώσει σχεδόν την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες
Οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών προσελκύουν υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τις συστημικές τράπεζες να αποτελούν «μαγνήτη» διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, έχοντας συγκεντρώσει προσφορές άνω των 25 δισ. ευρώ μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης, αλλά και μέσω των εκδόσεων ομολόγων.

@ Ξεκινάει η κατασκευή του πρώτου Κέντρου Δεδομένων (Data Center) της Microsoft στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, με ανάθεση κατόπιν σχετικού διαγωνισμού στη RENCO σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
Πρόκειται για μία εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου που αποτελείται κυρίως από μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων στο Cloud και διαρθρώνεται ως ένα κυρίως Κτίριο Εξοπλισμού (ATH04 Building) και ένα Κτίριο Διοίκησης (Admin Block) συνοδευόμενων από πλήθος υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και υποδομών στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ ο σχεδιασμός του ακολουθεί τις απαιτήσεις πιστοποίησης LEED (Gold Grade).
Tο κατασκευαστικό αντικείμενο που αντιστοιχεί στη σύμβαση ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και προβλέπει την ολοκλήρωση των μελετών, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία του πρώτου Data Center της Microsoft συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 19,2MW στα Σπάτα. Οι κατασκευαστικές εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πάρτι στα social για τη συνεργασία Σπηλιωτόπουλου - Κασσελάκη: «Άλλο Σπηλιωτόπουλος, άλλο Βελουχιώτης»

Βούτυρο στο ψωμί των χρηστών του «Χ» (πρώην τουίτερ) φαίνεται πως ήταν η ένταξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου στο επικοινωνιακό επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς πολλοί εξ αυτών «ορ...

Φόρτωση άρθρων...