Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Αλαζονεία ή ρεαλισμός η προσφυγή σε τρίτες κάλπες;

Απόψεις Ζαχαρίας Ζούπης

H δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι αν δεν καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα οδηγηθούμε σε τρίτες εκλογές, τροφοδότησε την ιερά οργή της αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ την χαρακτήρισαν αλαζονική, εκβιαστική, αδιανόητη. Γιατί όμως αυτή η αντίδραση; Ήταν εν τέλει πράγματι δείγμα αλαζονείας ή δείγμα απλής λογικής, απλής δημοκρατικής διεξόδου αν πράγματι προκύψει τέτοια αδυναμία; Ήταν δείγμα πολιτικού εκβιασμού ή προσπάθεια να αναδειχτούν στους πολίτες οι κίνδυνοι που υπάρχουν; Μόνο αν δούμε τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και σε τι κατανομή εδρών οδηγούν οι προβλέψεις του εκλογικού νόμου με βάση τον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές, μπορούμε να έχουμε άποψη.

Η Ν.Δ πήρε στις τελευταίες εκλογές 40.79%. Στις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί αναδεικνύονται δύο βασικά ευρήματα: Πρώτον η Ν.Δ εμφανίζεται με κεντρική τιμή το 41%, ποσοστό που έχει όμως εύρος πιθανών εκλογικών επιδόσεων από 38.2% έως και 43.8% (Metron Analysis) ή από 39.4% έως και 43%. Επομένως, μια τιμή γύρω στο 38%- 39% είναι μέσα στο εύρος ως πιθανή επίδοση.

Δεύτερον, δύο κόμματα (ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΝΙΚΗ) εξασφαλίζουν την είσοδό τους με ποσοστά που δεν είναι οριακά πάνω από το 3% αλλά της τάξης του 4% - 5%. Ταυτόχρονα το ΜΕΡΑ 25 βρίσκεται στο 2.5%, ποσοστό που δείχνει ότι ίσως μπορέσει να καλύψει τη διαφορά που το χωρίζει από το κρίσιμο ποσοστό του 3%. Αν μπουν δύο ή τρία κόμματα μπορεί το άθροισμα των κομμάτων που θα βρεθούν εκτός Βουλής να κυμανθεί από 4% έως 6%. Ως γνωστόν, το ποσοστό του πρώτου κόμματος και το άθροισμα των κομμάτων εκτός Βουλής καθορίζουν τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης και βέβαια το εύρος της αυτοδυναμίας.

Τι σημαίνουν τα στοιχεία αυτά; Αν η Ν.Δ αποσπάσει 38% και εκτός Βουλής μείνει μόνο ένα 6%, η νίκη της μεταφράζεται σε μία αγχωτική και στο νήμα πλειοψηφία 151 βουλευτών, ενώ αν μείνει ένα 4% εκτός δεν σχηματίζει κυβέρνηση. Αν πάρει πάλι 38% και εκτός μείνει ένα 8%, τότε και πάλι μιλάμε για μια επισφαλή πλειοψηφία 153 βουλευτών. Όλα εξαρτώνται από το μπόνους που θα πάρει, αφού αυτό είναι κλιμακωτό και με 38% είναι 46 έδρες, με 39% ανεβαίνει στις 48 έδρες και μόνο με πάνω από 40% παίρνει και τις 50 έδρες.

Εν ολίγοις μόνο με ένα ποσοστό πάνω από 40% μπορεί να διασφαλιστεί μια βιώσιμη και αυτοδύναμη κυβέρνηση τετραετίας. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι με 40% και ένα 4% μόνο εκτός Βουλής, τότε θα έχει 154 βουλευτές, 4 λιγότερους από ότι είχε το 2019. Για να διασφαλίσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία αντίστοιχη μ' αυτή που είχε χρειάζεται 40% και ένα 8% να μείνει εκτός Βουλής.

Αυτή είναι η αλήθεια και όπως κανείς δεν μίλησε για παντοδυναμία τέσσερα χρόνια τώρα, έτσι και ακατανόητη είναι η συζήτηση περί παντοδυναμίας τώρα. Στην αντιπολίτευση γνωρίζουν τον εκλογικό νόμο και φαντάζομαι ότι επιδιώκουν να μειώσουν τα ποσοστά της Ν.Δ. Άρα είναι στους στόχους της να τη ρίξουν κάτω από το ποσοστό που πήρε και αν μπορούν και κάτω από το 40% ή και το 39%. Η ίδια η Ν.Δ κινδυνεύει από το κλίμα ευφορίας που δημιουργήθηκε μετά το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, αφού εύκολα τροφοδοτείται χαλάρωση και εφησυχασμός. Ταυτόχρονα κινδυνεύει από απώλειες για παράδειγμα προς το ΠΑΣΟΚ αφού μπορεί ένα οριακό τμήμα ψηφοφόρων να νιώσει ότι μετά τη νίκη της 21ης Μαΐου όλα κρίθηκαν.

Όλα αυτά καθιστούν αβέβαιο και επισφαλές το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο δεν μπορεί να θεωρείται ποτέ ως δεδομένο. Κάθε τι άλλο θα ήταν ασέβεια προς τους πολίτες που θα ψηφίσουν και οι οποίοι στις πρόσφατες εκλογές κατά 19% αποφάσισαν τις τελευταίες ώρες. Η δήλωση επομένως του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν δήλωση λογικής, ευθύνης, εξήγησης του τι μπορεί να συμβεί. Ήταν καθαρή δήλωση προς το εθνικό ακροατήριο που έχει καταλάβει ότι μετά την δήλωση και του Ν. Ανδρουλάκη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμβάλει στο σχηματισμό κυβέρνησης ακόμα και αν λείπει ένας βουλευτής, δεν υπάρχει απολύτως καμία δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Προς τι επομένως το «ξάφνιασμα», οι καταγγελίες, οι κορώνες για αλαζονεία; Αν δεν σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση, τι θα πρέπει να συμβεί κατά τη γνώμη τους;  Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν όλα τα ενδεχόμενα. Όλα τα άλλα είναι υποκριτικά, παραπλανητικά.

Πηγή: Liberal.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τουρκικές εκλογές (31 Μαρτίου) αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά λόγω σκληρής σύγκ...

Φόρτωση άρθρων...