Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Τα γκάλοπ που «τρέχουν» και οι επιδιώξεις των «μονομάχων» της 25ης Ιουνίου

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Τα "φρέσκα" κουλούρια που έρχονται στις δημοσκοπήσεις δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά αυτά που ξέρουμε και μάλλον το... ματς θα αρχίσει να παίρνει "φωτιά" από τη μεθεπόμενη εβδομάδα, όταν θα μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Οι αριθμοί στην παρούσα φάση δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία στα επίπεδα των εκλογών της 21ης Μαΐου, τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 20%, αλλά με άγνωστο Χ την τεράστια αποσυσπείρωση, καθώς χιλιάδες ψηφοφόροι του δεν πρόκειται να πάνε να ψηφίσουν, μετά το... σοκ της πρώτης κάλπης. Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι ίσως να υπερ-εκτιμάται στις δημοσκοπήσεις, όπως συνέβαινε και πριν τις 21 Μαΐου. Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ κινείται στα ίδια επίπεδα με ελαφρώς ανοδικές τάσεις, το ΚΚΕ παραμένει... μαγαζί με σταθερή... πελατεία, η Ελληνική Λύση φαίνεται να είδε οροφή στις 21 Μαίου, η "Πλεύση Ελευθερίας" μπαίνει άνετα και σχεδόν άνετα η ΝΙΚΗ. Όσο για τον Βαρουφάκη, θα είναι τεράστια έκπληξη αν ξεπεράσει το 3%, καθώς φαίνεται να φυλλοροεί ακόμη περισσότερο. Η πορεία του τελευταίου είναι αντίστοιχη της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φαίνεται ότι... ξύπνησαν αρκετοί και μάλιστα τόσοι όσοι έπρεπε για να τον στείλουν στην... Αίγινα!

Από την άλλη πλευρά, κάνοντας ένα τεστ προσομοίωσης, με επτακομματική Βουλή, ποσοστό κομμάτων εκτός Βουλής κοντά στο 7% και τη ΝΔ στο 40%, προκύπτει αυτοδυναμία με 157 έδρες. Θα είναι μια πολύ καλή εκλογική επίδοση σε σχέση με το ζητούμενο της αυτοδυναμίας και ταυτόχρονα αποτελεί ένα μέτρο σύγκρισης, πέραν του οποίου ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του προσθαφαιρέσεις, ανάλογα με τα μηνύματα που έρχονται από τις δημοσκοπήσεις.

Οι επιδιώξεις και η στρατηγική των κομμάτων

Τα κόμματα κατέρχονται στις εκλογές της 25ης Ιουνίου με εντελώς διαφορετικές στρατηγικές, καθώς η πρώτη θέση έχει κριθεί και μάλιστα μακράν από τη δεύτερη.

Αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη αγωνία είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, ενώ σε άλλο επίπεδο εδράζονται οι στρατηγικές για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ειδικότερα:

- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συζητάει τίποτα άλλο από μια άνετη αυτοδυναμία, η οποία θα δώσει ώθηση, ώστε να περάσουν χωρίς προβλήματα μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα σε πολλά επίπεδα. Ο στρατηγικός στόχος είναι να αντλήσει ψηφοφόρους τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ απευθείας, όσο και από το ΠΑΣΟΚ, ενώ βλέπει με ξεχωριστό τρόπο τη "δεξαμενή" του 7,5% που συγκέντρωσαν η "Ελληνική Λύση" και η "ΝΙΚΗ" στις 21 Μαίου, καταγράφοντας τα υψηλότερα ποσοστά τους στη Βόρεια Ελλάδα. Η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας και του Μητσοτάκη είναι εκτός συζήτησης, αλλά το ζητούμενο είναι το εύρος της αυτοδυναμίας και κατά πόσο είναι εφικτά υψηλότερα ποσοστά μέσα από το "άρμεγμα" ψηφοφόρων από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ.

- Ο Τσίπρας είναι με την πλάτη στον τοίχο και θέλει μέσα από τη δεύτερη διαδοχική και βαριά ήττα του, να μείνει... όρθιος και να μην υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό κάνει τον... σταυρό του να μπουν στη Βουλή οκτώ κόμματα (δηλαδή και ο Βαρουφάκης), προκειμένου να περιορίσουν το εύρος της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας ή ακόμη και να την ακυρώσουν. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε... νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον, κρατούσε ένα ποσοστό ακόμη και στην περιοχή του 17%-18%. Τελευταία... ελπίδα προσωπικά για τον Τσίπρα είναι να καταστεί ανέφικτη η αυτοδυναμία με το εκλογικό σύστημα της Νέας Δημοκρατίας και το κλιμακωτό "μπόνους". Στο υποθετικό σενάριο που θέλει τη ΝΔ να μην κερδίζει την αυτοδυναμία και πάμε σε νέες εκλογές μέσα στον Αύγουστο, ο Τσίπρας ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να "τσιμπήσει" κάτι παραπάνω και να παραμείνει όρθιος, λόγω... κόπωσης του εκλογικού σώματος. Το σενάριο της μη αυτοδυναμίας πάντως συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις μικρότερες πιθανότητες.

Από την άλλη πλευρά, ο Τσίπρας θα την έχει πολύ άσχημα, αν η Νέα Δημοκρατία επιτύχει μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές και η Βουλή είναι επτακομματική, με ταυτόχρονη συρρίκνωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ και μείωση της απόστασης από το ΠΑΣΟΚ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο Τσίπρας θα τεθεί υπό αμφισβήτηση, αλλά θα ποντάρει στην ισχυρή στήριξη και διατήρηση στην ηγεσία από αυτούς που χωρίς αυτόν δεν θα τους ήξερε ούτε ο... θυρωρός της πολυκατοικίας! Στο μυαλό του Τσίπρα, λόγω του νεαρού της ηλικίας έχει... καρφωθεί η περίπτωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος αφού έχασε την πρωθυπουργία το 1963, επανήλθε το 1974. Άλλες εποχές και εντελώς διαφορετικές οι τότε πολιτικές προσωπικότητες με τις σημερινές. Μη συγκρίνουμε ανόμοιες καταστάσεις, ιδίως, αν έχουμε να κάνουμε με πρόσωπα τύπου Τσίπρα!

Το χειρότερο για τον ίδιο θα είναι να πέσει και άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ και να ανέβει κάμποσο το ΠΑΣΟΚ. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή θα είναι αυτός της... διακοσμητικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και ουσιαστικά το κενό αυτό θα καλύψει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα είναι τρίτο κόμμα. Ακόμη και έτσι όμως, ο Τσίπρας θα ζητήσει πίστωση χρόνου για να συνεχίσει να ηγείται αυτός του κόμματος ενόψει των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών του προσεχούς Οκτωβρίου. Μια νέα βαριά ήττα σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ταχύτατης φθοράς, η οποία μπορεί να καταγραφεί στις Ευρωεκλογές του 2024, επαναφέροντας το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά δεύτερης θέσης.

Ο Τσίπρας πιστεύει ότι ο Ελληνικός λαός ακόμη και... λάθος να έκανε στις 21 Μαίου ή να το... επαναλάβει στις 25 Ιουνίου, μπορεί αυτό να... ξεχαστεί! Προφανώς πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει μεγάλη φθορά και ο Ελληνικός λαός θα βρει και πάλι... αποκούμπι στον ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα είναι ότι στη συνείδηση του εκλογικού σώματος, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας ταυτίστηκαν ως φορείς απορρόφησης της λαϊκής δυσαρέσκειας στην εποχή των μνημονίων και τώρα που έχουμε αφήσει αυτήν την περίοδο, ο χρόνος κυλάει εις βάρος του. Μένει να δούμε αν στις 25 Ιουνίου το πολιτικό "υποπροϊόν Τσίπρας", θα τελειώσει οριστικά.

- Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης περιμένει να καταστεί η Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη για να της ασκεί αντιπολίτευση με αξιωματικά και όχι τυπικά χαρακτηριστικά, ποντάροντας σε νέα συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ και "επαναπατρισμό" και άλλων πασοκογενών ψηφοφόρων. Ταυτόχρονα, αποκλείει κατηγορηματικά την επιστροφή στελεχών που άφησαν το ΠΑΣΟΚ για να γίνουν "πουλαίν" του Τσίπρα και τώρα βλέπουν ότι η επιλογή τους αυτή δεν τους οδηγεί στο... επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο Ανδρουλάκης θέλει να δείξει ότι αποτελεί την ανερχόμενη δύναμη για να γίνει αντιπολίτευση και με την πάροδο του χρόνου να διαμορφώσει μια προγραμματική πλατφόρμα με αριστερό πρόσημο. Ταυτόχρονα, αν ξεκινήσει... εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ θα περιμένει στη γωνία προκειμένου να ανοίξει το... μαγαζί σε περισσότερους... πελάτες.

- Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στοχεύει να "αρμέξει" τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τον Βαρουφάκη, αν και έχει να αντιμετωπίσει ως αντίπαλο δέος την "Πλεύση Ελευθερίας" της Κωνσταντοπούλου, που θα του στερήσει ψήφους. Είναι ίσως ο μόνος που περιμένει να περάσει και η... αγγαρεία της δεύτερης κάλπης, καθώς δεν πρόκειται να αλλάξει θεαματικά το ποσοστό του.

- Ο αρχηγός της "Ελληνικής Λύσης" Κυριάκος Βελόπουλος, προσπαθεί να "ψαρέψει" από τα κόμματα που κινούνται πιο δεξιά και έμειναν εκτός Βουλής καθώς συγκέντρωσαν πολύ χαμηλά ποσοστά. Ταυτόχρονα, πρέπει να... επιστρατεύσει στη μάχη τις... "Επιστολές του Ιησού", τα... κακά εμβόλια και τις κηραλοιφές από καταληψίες μοναχούς συγκεκριμένης Μονής του Αγίου Όρους, θέτοντας ανάχωμα στη "ΝΙΚΗ". Μια υποχώρηση του ποσοστού της "Ελληνικής Λύσης" και ενίσχυση της "ΝΙΚΗΣ", θα φέρει τον Βελόπουλο σε δύσκολη θέση, καθώς και αυτός σιγά σιγά θα συνειδητοποιεί ότι αποτελεί το χθες και μελλοντικά θα έχει την τύχη άλλων κομμάτων που βρέθηκαν εκτός Βουλής, πέφτοντας σε ποσοστά κάτω του 3%. Επιπλέον, δεν πρόκειται να βοηθήσει τον Βελόπουλο μια επίσκεψη στη Μόσχα για να πάρει την...ευχή του Πούτιν, προσκυνώντας τον κατά το αντίστοιχο... τελετουργικό που ακολούθησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, όταν ήταν υπουργός Ενέργειας στην πρώτη εφιαλτική περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και είχε επισκεφθεί μαζί με τον Τσίπρα τη Μόσχα για να ζητήσουν... λεφτά! Τρομάρα τους. Για όλους μαζί...

- Η "ΝΙΚΗ" αποτελεί το κόμμα-έκπληξη που έχει δυναμική εισόδου στη Βουλή, αλλά ταυτόχρονα, κανείς δεν γνωρίζει τι μέρος του... λόγου είναι οι υποψήφιοι της. Δεν ξέρουμε αν μας κρύβουν... εκπλήξεις, αλλά κάτι μας λέει ότι θα αποτελέσουν σταθερούς... πελάτες του Μάνου Βουλαρίνου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Ιδίως, η ανάπτυξη της... θεωρίας για τη λειτουργία μαγνητικού πεδίου γύρω από τους εμβολιασμένους, είναι πολύ... σκανδαλιάρικη! Μπορεί οι άνθρωποι να μας φέρουν παραδείγματα εμβολιασμένων που πήγαν να πετάξουν τα σκουπίδια στον κάδο και ο κάδος... κόλλησε πάνω τους! Διαβάζοντας τα γενικά του προγράμματος αυτού του κόμματος, βγαίνει το συμπέρασμα ότι μάλλον έχουμε να κάνουμε με νέα "παρατράγουδα" ή "ψεκασμένους". Μια παραλλαγή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων του Καμμένου με ολίγη από Ακροδεξιά και ένας Θεός ξέρει τι άλλο...

- Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει εκπλήξει με την πραότητα της και την ηρεμία της, θέλοντας να δείξει ότι δεν έχει τα... κουσούρια του 2015, που ήταν αρκετά για να σε στείλουν στην ταράτσα ενός κτιρίου και να πηδήξεις από κάτω χωρίς αλεξίπτωτο! Φαίνεται ότι οι εκλογές της 25ης Ιουνίου γίνονται για την Κωνσταντοπούλου, όπως αναφέρουν οι δημοσκόποι, Θέλει να στείλει... καρδούλες το βράδυ των εκλογών με την είσοδο της στη Βουλή. Θέλει ιδίως να τις στείλει στον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη, ενώ φιλοδοξεί να αντλήσει ψήφους από ψηφοφόρους που στις πρώτες εκλογές τοποθετήθηκαν σε πολύ μικρά κόμματα της Αριστεράς, αλλά και της Άκρας Δεξιάς! Το πρόβλημα με το κόμμα της είναι ότι δεν ξέρουμε τι... σόι "φρούτα" είναι αυτοί που θα εκλεγούν. Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει μέσα στο κόμμα της, μας προϊδεάζει αναλόγως. Γιατί η Ζωή είναι απόλυτος και εκρηκτικός χαρακτήρας και εφόσον είναι στη Βουλή, θα αποκτήσει... ιδιοκτησιακό δικαίωμα, το οποίο οφείλουν να αποδεχθούν και οι υπόλοιποι... σύντροφοι. Αν μπει στη Βουλή, βλέπουμε να... τρελαίνεται κόσμος και η ίδια με τους συντρόφους της να έχουν περίοπτη θέση σε τηλεοράσεις, sites και ραδιοφωνικές...

Ο Μητσοτάκης και η... παιδική χαρά

Από την ανάλυση του πλαισίου με το οποίο θα πορευτούν τα κόμματα έως τις εκλογές, προκύπτει ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι υπάρχει από τη μία ο Μητσοτάκης και από την άλλη, όλα τα υπόλοιπα "νούμερα" και "παρατράγουδα", που συνθέτουν ένα μωσαϊκό... παιδικών χαρακτήρων που βρίσκονται στην παιδική χαρά!

Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα με ισχυρή αυτοδυναμία για να εμπνεύσει ακόμη πιο εμφατικά τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Οι κατακτήσεις των τελευταίων 4 ετών δεν επιτρέπουν... ανοησίες στην κάλπη. Ο Μητσοτάκης "παίζει εν ου παικτοίς", έχοντας απέναντι του τον... πελάτη και χορηγό Τσίπρα! Από την άλλη βλέπει με... συμπάθεια τον Ανδρουλάκη, ο οποίος θα το παίξει... επαναστάτης, αλλά, μέχρι εκεί. Ο Κουτσούμπας θα έχει το νου στο ΠΑΜΕ για να κλείνει δρόμους, ο Βελόπουλος θα ξαναρχίσει τις εκπομπές του λανσάροντας νέα προϊόντα, με την ασφάλεια της κρατικής επιχορήγησης στο κόμμα και της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσης, συν τα... τυχερά. Όσο για την "Πλεύση Ελευθερίας" και τη "ΝΙΚΗ", αυτό που μένει να μάθουμε είναι κατά πόσο είναι... παλαβοί ή "ψεκασμένοι". Μπορεί όμως να συμβαίνουν και τα δύο!

Η νέα Βουλή θα μοιάζει με... παιδική χαρά για τον Μητσοτάκη, ο οποίος, στην περίπτωση που έχει ισχυρή αυτοδυναμία, θα μπορεί να τρέξει με γοργούς ρυθμούς την παραγωγή πολιτικής, καθώς θα έχει απέναντι του από μέτριους έως και... ναυάγια! Έτσι, όπως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό, ο Μητσοτάκης θα μπορεί να σχεδιάσει από τις... 26 Ιουνίου, την επόμενη νίκη του το 2027! Η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα από το 2019 και πρέπει τη νέα τετραετία να στείλει στη λήθη του παρελθόντος τις πολιτικές "φούσκες" που "φούσκωσαν" από τα μνημόνια. Ελπίζουμε ότι στη νέα Βουλή θα χαθεί ο λιγότερος χρόνος σε σχέση με όλους αυτούς τους περίεργους τύπους που θα έχουμε και ταυτόχρονα θα υπάρξει περισσότερος διαθέσιμος χρόνος, ο οποίος θα αξιοποιηθεί για να πάει η χώρα μπροστά. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ηθικό της εταιρείας και τα μάτια σας

Η κρίση είναι εδώ και θα μείνει αρκετό καιρό. Σίγουρα δε, συνοδεύεται από αλλαγές και διαδικασίες αντιμετώπισης της που προκαλούν αβεβαιότητα. Συνεπώς, πέρα από τα οικονομικά προβλ...

Στον δρόμο για τις Ευρωεκλογές - Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα

«Πέντε πάνω, πέντε κάτω» η Κυβέρνηση «θα τα βρει» έως την 9η Ιουνίου, οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα που τέθηκαν με προεξάρχον την «σταθερότητα» στην οποία ομνύ...

Φόρτωση άρθρων...