Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Εκλογές: Τα σενάρια της επόμενης μέρας με την αμερικανική... οπτική

Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τον πρώτο, τον δεύτερο και τον τρίτο, αλλά σε κάθε περίπτωση, υπάρχει αβεβαιότητα, από τη στιγμή που πάμε σε εκλογές με την απλή αναλογική, όπου οι εκπλήξεις... καραδοκούν.

Η οικονομία κινείται σε κανονικούς ρυθμούς, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, οι επιχειρήσεις προχωρούν κανονικά στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, έστω και με λιγότερα κεφάλαια, ενώ το κλίμα στο διεθνές περιβάλλον, σκιάζεται από τον φόβο κατάρρευσης πολλών περιφερειακών τραπεζικών ιδρυμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτυπώνει τον παλμό της συγκυρίας και φτιάχνει κλίμα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 1.121 μονάδες και οι αγορές δείχνουν να προεξοφλούν νίκη της Νέας Δημοκρατίας με σημαντική διαφορά και στη συνέχεια προσφυγή στην κάλπη με τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής και του μπόνους εδρών. Ένα σημείο στο οποίο συμφωνούν οι δημοσκόποι σχετίζεται με την αδιαμφισβήτητη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό γιατί όπως λένε ποτέ δεν υπήρξε ανατροπή αποτελέσματος, όταν το πρώτο κόμμα κατέγραφε το μεγαλύτερο ποσοστό σε παράσταση νίκης και πρόθεση ή εκτίμηση ψήφου, σε συνδυασμό με το υψηλότερο ποσοστό του αρχηγού του, έναντι του αντιπάλου του.

Οι Αμερικανοί... ξέρουν

Χθες, η JP Morgan, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ και επενδυτής στη χώρα μας, τοποθετήθηκε επί των σεναρίων, εκφράζοντας μάλλον την αισιοδοξία της, ότι δεν θα υπάρξει ανατροπή.

Ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, παραπέμποντας σε δεύτερη αναμέτρηση τον Ιούλιο, όπου υπάρχει το διπλό σενάριο της αυτοδύναμης Νέας Δημοκρατίας ή της συνεργασίας της με το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, μπορεί κάποιος να πει ότι η JP Morgan δεν έχει... πιάσει τις δηλώσεις Μητσοτάκη ότι στην ουσία δεν θέλει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι Αμερικανοί μπορεί να ξέρουν περισσότερα ακόμη και από τους δημοσκόπους που "τρέχουν" αυτήν την περίοδο τις έρευνες κοινής γνώμης.

Εμείς κρατάμε ότι ο αμερικανικός οίκος βλέπει κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει στη φιλο-επενδυτική τροχιά που έχει χαράξει η παρούσα κυβέρνηση. Αναφέρει ότι το σενάριο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με την προσθήκη κάποιου άλλου μικρότερου κόμματος, αριθμητικά μπορεί να οδηγήσει σε οριακή πλειοψηφία εδρών, ωστόσο, η JP Morgan, εκφράζει (μάλλον με ανακούφιση...) την αισιοδοξία ότι μάλλον δεν υπάρχει "κίνδυνος", λόγω μια σύμπραξης Τσίπρα-Ανδρουλάκη, καθώς ο δεύτερος απορρίπτει τον πρώτο. Επισημαίνει δε (και εδώ είναι το πιο ενδιαφέρον...) ότι μια προσπάθεια συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ θα οδηγούσε κάποια στελέχη και των δύο κομμάτων στην... έξοδο.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ενδέχεται να χρειαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ, γεγονός που ίσως αλλάξει ορισμένες πολιτικές. Ωστόσο, είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τους πολιτικούς στόχους, ιδίως εκείνους που σχετίζονται με φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και σημαντικά προγράμματα δημόσιων επενδύσεων που περιβάλλονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.      

Η JP Morgan, παρά το... μπέρδεμα των εκλογών, ποντάρει στην ισχυρή δυναμική της Ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας για φέτος άνοδο του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος κατά 2,5%. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η πρόβλεψη για μια ανθεκτική και διατηρήσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένει αμετάβλητη. Η συνέχεια στην κάλπη...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...