Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Για ποιους χτυπάει... καμπανάκια η Τράπεζα Ελλάδος

Χθες είδε το φως της δημοσιότητας η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τραπέζης Ελλάδος, η οποία στέλνει μηνύματα συγκρατημένης αισιοδοξίας, μερικής απαισιοδοξίας, αυξημένης εγρήγορσης και έντονης ανησυχίας!

Η κεντρική τράπεζα της χώρας διαπιστώνει αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, προβλέπει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά διατήρηση της ακρίβειας, συστήνει στις τράπεζες να έχουν το... νου τους, καθώς επίκειται αύξηση των "κόκκινων" δανείων, ενώ τις καλεί να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την κεφαλαιακή τους βάση και επάρκεια, γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να μας ξημερώσει.

Το 2024 θα είναι μια θετική χρονιά για την ελληνική οικονομία, προφανώς υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μας προκύψουν... πανδημίες, λοιμοί, λιμοί, σεισμοί και καταποντισμοί!

Ο πληθωρισμός και η ανεργία θα αποκλιμακωθούν, ενώ η αναβάθμιση της της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, περιορίζει τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ταυτόχρονα, στην έκθεση επισημαίνονται οι θετικές προοπτικές των τραπεζών μας, καθώς έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι συνθήκες ρευστότητας, αλλά και η ανθεκτικότητα των ομίλων. Η αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, σε συνδυασμό με τις χαμηλές χρηματοδοτικές του ανάγκες για την επόμενη διετία, αλλά και η ισχυροποίηση των μεγεθών του τραπεζικού τομέα, αμβλύνουν σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους για τη χώρα μας. Πάλι καλά!

Από την άλλη, κρατάμε όμως και την επισήμανση ότι τα οικονομικά των νοικοκυριών βρίσκονται υπό πίεση και ταυτόχρονα τα υψηλά επιτόκια προκαλούν μείωση της ζήτησης στην αγορά ακινήτων. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει η πτωτική πορεία των τιμών και των αποδόσεων των ακινήτων σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης. Η αλήθεια είναι ότι μια... στάση στην αγορά των ακινήτων, ίσως είναι επιβεβλημένη ως αναγκαιότητα, πριν δοκιμαστούν υψηλότερα επίπεδα, όταν κάποια στιγμή θα βελτιωθούν οι συνθήκες.

Σε γενικές γραμμές, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι που επικρατούν στο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, Ωστόσο, τυχόν απότομη χειροτέρευση των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις με δυσμενείς επιδράσεις τόσο στη χρηματοοικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών όσο και στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του για να μην προκληθούν αναταράξεις. Φτου, φτου...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...