Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Επίκειται ενεργειακό σοκ (;) και το αντι-παράδειγμα της Βρετανίας με φόντο την Ελλάδα

Οι αγορές κινούνται στους ρυθμούς του... σκωτσέζικου ντους, καθώς τις πολλές αρνητικές ειδήσεις διαδέχονται κάποιες θετικές και όταν το κλίμα πάει να... στρώσει, τότε ξαναρχίζει η... μαυρίλα. 

Οι υπερβολικοί φόβοι για την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ βρίσκουν... αντίδοτο στις διαβεβαιώσεις της FED, ότι αυτή θα είναι αργή, ενώ από την άλλη πλευρά, όταν οι αγορές είναι αισιόδοξες, παρεμβαίνουν οι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και βάζουν... φρένο, εκφράζοντας άγριες διαθέσεις για τα επιτόκια. Η αμερικανική οικονομία θυμίζει... προεόρτια Lehman Brothers, κάτι που επιβεβαιώνεται από την πορεία των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Το 10ετές αμερικανικό βρίσκεται αυτή τη στιγμή λίγο χαμηλότερα από το ελληνικό!

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ φαίνεται ότι κινούνται σε αχαρτογράφητα ύδατα, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, οι οποίες άλλωστε τρώνε και το περισσότερο "ξύλο", λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Πούτιν φοβάται ότι αν χρησιμοποιήσει τα πυραυλικά του συστήματα σε πιο ευρεία κλίμακα, θα τύχει της... ανάλογης απάντησης του Ζελένσκι. 

Μάλιστα, στη Μόσχα φοβούνται ότι οι Ουκρανοί ετοιμάζουν "βρώμικες βόμβες", οι οποίες θα μετατρέψουν την Ουκρανία σε επιτιθέμενη χώρα και οι Ρώσοι θα βρεθούν σε άμυνα. Το σκληρό πολεμικό πόκερ μπορεί να κλιμακωθεί επικίνδυνα και να προκαλέσει νέα επεισόδια. 

Η κορυφαία γερμανική οικονομική εφημερίδα Handellsblatt προειδοποιεί ότι η τιμή του φυσικού αερίου μπορεί ακόμη και να δεκαπλασιαστεί! Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί επισημαίνουν προς τους Ευρωπαίους ότι οι κυρώσεις προς τη Ρωσία, μπορεί να προκαλέσουν ένα εκρηκτικό ντόμινο στην εφοδιαστική αλυσίδα της προμήθειας πετρελαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές. 

Τα πράγματα δείχνουν ότι είτε με κινήσεις του Πούτιν είτε με τις απαντήσεις των δυτικών, η έκρηξη των τιμών θα δοκιμάσει τις αντοχές των κοινωνιών τον προσεχή χειμώνα. Ταυτόχρονα, ο Πούτιν απειλεί την Ουκρανία με... ισοπέδωση, θέλοντας να εντείνει την πίεση προς τη Δύση και κυρίως προς την Ευρώπη, καθώς τα νέα κύματα προσφύγων, αναπόφευκτα θα μετακινηθούν προς ασφαλέστερες χώρες της Εσπερίας. 

Το αντι-παράδειγμα της Βρετανίας

Μέσα σε όλα αυτά, βλέπουμε τους οίκους αξιολόγησης να ρίχνουν... σφαλιάρες στη Μεγάλη Βρετανία.  

Μετά τους οίκους S&P και Fitch, έρχεται και ο τρίτος μεγάλος αμερικανικός οίκος, η Moody's, για να υποβαθμίσει το αξιόχρεο των Βρετανών, λόγω των.... γελοιοτήτων που λαμβάνουν χώρα στη Μητρόπολη του καπιταλισμού και μία από τις πάλαι ποτέ κορυφαίες αυτοκρατορίες στον κόσμο. 

Η τραγική Λιζ Τρας (ο... Τσίπρας της Μεγάλης Βρετανίας), έφυγε, στο παιχνίδι προσπάθησε να (ξανα)μπει ο... Καμμένος της χώρας (Μπόρις Τζόνσον), αλλά είναι πολύ πιθανό να τους προκύψει ο ινδικής καταγωγής υποψήφιος των Συντηρητικών Σούνακ! Οι αγορές παρακολουθούν αυτές τις γελοιότητες και αντιστοίχως στέλνουν τα ομόλογα και τη στερλίνα, εκεί που πρέπει, δηλαδή στον... πάτο! 

Η κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία λειτουργεί παιδευτικά και εκπέμπει ένα μήνυμα-SOS προς την Ελλάδα, ενόψει των εκλογών του 2023. Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, ο οίκος S&P 500 διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία ΒΒ+, με σταθερές προοπτικές. 

Προβλέπει ανάπτυξη 5,8% φέτος και 1,7% το 2023, επισημαίνει τις προκλήσεις για την Ελληνική οικονομία λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα, η διατήρηση της βαθμίδας στα ίδια επίπεδα είναι και ένα μήνυμα προς την Ελλάδα και ειδικότερα τους Έλληνες πολίτες. 

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εκτός από τη βελτίωση του γενικότερου κλίματος, η οποία άπτεται των εξελίξεων στην Ουκρανία, έχει να κάνει και με τις επιλογές στο... παραβάν, στις προσεχείς εκλογές. Οποιαδήποτε τερατογέννεση με πάσης φύσεως... Τσίπρες θα πλήξει ευθέως τη χώρα. 

Η πραγματική ανάγνωση της έκθεσης της S&P όπως και των άλλων οίκων αξιολόγησης αλλά και των διεθνών τραπεζικών και επενδυτικών ομίλων, ταυτίζονται με τις προ ημερών δηλώσεις του επικεφαλής του Fairfax Fund και κύριου μετόχου της Eurobank, Πρεμ Γουάτσα. Να θυμίσουμε ότι ο δισεκατομμυριούχος γκουρού, ανέφερε ότι η επανεκλογή Μητσοτάκη θα προσφέρει ασφάλεια επενδύσεων στη χώρα μας. Σε πιο ελεύθερη μετάφραση, αν τα κάνουμε όπως το 2015, τότε θα είστε για πολλές... σφαλιάρες! Αυτό μας λένε οι απέξω. 

Ένας ανύπαρκτος Τσίπρας που... ονειρεύεται ότι παραλάβει... χάος από τη Νέα Δημοκρατία (η Ελλάδα κινείται πάνω από τους στόχους σε όλα τα επίπεδα, αν εξαιρέσουμε τον πληθωρισμό), μας... συστήνεται ως σωτήρας, αντί να έχει αποσυρθεί από το πολιτικό σκηνικό ως αποτυχημένος και ολετήρας! Αλλά αυτά συμβαίνουν στη χώρα της "φαιδράς πορτοκαλέας", η οποία αντί να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για τους υπολοίπους λαούς, δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι εξελίσσεται σε παράδειγμα προς μίμηση. 

Από την άλλη πλευρά, μπορεί κάποιοι να μιλούσαν για τις... ανατροπές που θα επιφέρει η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, αλλά πριν αναλάβει τα καθήκοντα της ξεκαθάρισε ότι όποιος έχει πάρε-δώσε με τον Πούτιν και κινείται εκτός ευρωπαϊκής και νατοϊκής τροχιάς, δεν έχει καμία θέση στο κυβερνητικό σχήμα της και στον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Βεβαίως, πολλά μπορεί να αλλάξουν στη συνέχεια, από τη στιγμή που έχει ως εταίρους τον Σαλβίνι και τον Μπερλουσκόνι. Ωστόσο, οι όποιες αλλαγές θα τεθούν στο στόχαστρο των αγορών και πολύ γρήγορα, όποιος γραφικός Ιταλός πολιτικός θελήσει να κάνει την... επανάσταση του, θα το πληρώσει. Δυστυχώς όμως, πριν από αυτόν, την πληρώνει ο λαός... 

Το success story της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξελίσσεται σε ένα σπουδαίο success story για το εγχώριο επιχειρείν, αλλά και για τη χώρα, καθώς αποτελεί μια ισχυρή και ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση. 

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Ιωάννης Παπαδόπουλος, μιλώντας την Παρασκευή στο 4ο συνέδριο Renewable & Storage Forum, ξεδίπλωσε τα επιτεύγματα της εταιρείας, κάνοντας ειδική αναφορά στις "πράσινες" επενδύσεις. Όπως υπογράμμισε, το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΠΑ Εμπορίας προ κρίσης, έθεσε τις βάσεις ώστε να διαδραματίζει σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέτωπο των ενεργειακών εξελίξεων, μετατρέποντας τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Έτσι, η εταιρεία αποτελεί σήμερα ένα εθνικό κεφάλαιο, ενώ οι επενδύσεις που έχουν γίνει θα τη μετατρέψουν σε έναν πρωταγωνιστή των εξελίξεων. 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, "το φυσικό αέριο μαζί με τις ΑΠΕ συνθέτουν το μέλλον στο ενεργειακό τοπίο της χώρας για τα επόμενα χρόνια". 

Όπως πρόσθεσε "ο συνδυασμός φυσικού αερίου και ΑΠΕ διασφαλίζει σήμερα την ενεργειακή επάρκεια και την ομαλή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και η ΔΕΠΑ Εμπορίας με τις επενδύσεις που πραγματοποιεί υπηρετεί την επίτευξη και των δύο στόχων". 

Σήμερα η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη νέων υποδομών υποδοχής, αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου, συμμετέχει στα σπουδαία projects του αγωγού IGB και του συστήματος FSRU, που διασφαλίζουν, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. 

Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος, επεσήμανε ότι τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη διπλασιάζει τη δυναμικότητα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα αλλά και τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. 

"Κερασάκι στην τούρτα" αποτελούν η ένταξη της ΔΕΠΑ στη συμμαχία για το υδρογόνο, αλλά και το γεγονός ότι έχει αναπτύξει ένα "πράσινο" χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, ισχύος 600 Μεγαβάτ. Και τα καλύτερα έρχονται...
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Φόρτωση άρθρων...