Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Και με το Συμβούλιο της Επικρατείας τι θα απογίνει;

Ο Άρειος Πάγος δούλεψε. Η Ολομέλεια των 49 αρεοπαγιτών έστειλε οριστικώς στο σπίτι τους άλλους τρεις δικαστές και έναν εισαγγελέα, οι όποιοι καθυστερούσαν την έκδοση εκατοντάδων αποφάσεων. Με καθυστερήσεις που ξεπερνούσαν ακόμη και τα τέσσερα χρόνια ανά απόφαση. Και δεν τους κουνούσε κανείς. Απλώς ήταν φορτωμένοι με δεκάδες πειθαρχικές ποινές-χάδια. Έτσι, από την αρχή αυτής της επιχείρησης αυτοκάθαρσης του δικαστικού σώματος έχουμε φθάσει συνολικώς του είκοσι δικαστές και εισαγγελείς που απομακρύνθηκαν από το σώμα.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση προέδρου Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία είχε μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων που έφταναν τα 4 έτη, ενώ σε υποθέσεις που χειριζόταν, λόγω των καθυστερήσεων, είχαν επέλθει παραγραφές αδικημάτων. Σε βάρος της είχαν ασκηθεί 26 πειθαρχικές αγω-γές και της είχαν επιβληθεί 23 προσωρινές παύσεις.

Αλλά το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων δεν αφορά μόνο τα ποινικά και διοικητικά πρωτοδικεία και εφετεία, τα οποία εποπτεύονται από τον Άρειο Πάγο. Αφορά επίσης και το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και εδώ δεν έχουμε καμία πρόοδο. Δεν εκδηλώνεται ούτε καν η παραμικρή διάθεση κάθαρσης, με τιμωρία όσων προκλητικώς καθυστερούν. Αντιθέτως κυριαρχεί ένα πνεύμα κακώς εννοούμενης συντεχνιακής αλληλεγγύης που οδηγεί στην πρακτική του «μη θίγετε τα κακώς κείμενα». 

Για να μη θιγεί κανένας από τους απαράδεκτως λειτουργούντες, η ηγεσία του ΣτΕ, μεθοδεύει μια «πονηρή» λύση. Να επιχειρηθεί η μεταφορά ύλης από το ΣτΕ στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας (Πρωτοδικείο και Εφετείο) προκειμένου να επέλθει αποσυμπίεση. Δηλαδή θα την πληρώσουν και πάλι οι πο-λίτες των όποιων εκκρεμούν οι υποθέσεις, αλλά και οι δικηγόροι τους. Με νέες χρονοβόρες διαδικασίες αλλά και πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις. 

Σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση είναι το τρίτο ανώτατο δικαστήριο, δηλαδή το Ελεγκτικό Συνέδριο, παρότι ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεών του ανέρχεται σχεδόν στις 122.000 και ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων είναι περίπου τα τρία χρόνια. Ο μεγάλος όγκος των εκκρεμών υποθέσεων αφορά συνταξιοδοτικές υποθέσεις. Με πολλούς από τους προσφεύγοντες να φεύγουν από την ζωή πριν δουν την δικαίωση τους.

Έλεος πια με την τόση ανοχή στους …τεμπέληδες τους περιβεβλημένους με δικαστική τήβεννο.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ηθικό της εταιρείας και τα μάτια σας

Η κρίση είναι εδώ και θα μείνει αρκετό καιρό. Σίγουρα δε, συνοδεύεται από αλλαγές και διαδικασίες αντιμετώπισης της που προκαλούν αβεβαιότητα. Συνεπώς, πέρα από τα οικονομικά προβλ...

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Φόρτωση άρθρων...