Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Φιλορώσοι ή αντιδυτικοί;

Θυμάμαι ότι εκτός από το ΚΚΕ και τις παραφυάδες του, μόνο ο Σπύρος Μαρκεζίνης από τους Έλληνες παλιούς πολιτικούς υποστήριζε φανατικά την Σοβιετική Ένωση και ήθελε ανοίγματα προς την ηγεσία της, τακτική που ακολούθησε και ο γιος του Βασίλης που εμφανίστηκε ένα διάστημα στην Ελλάδα, έγραψε κάποια βιβλία, αλλά στην συνέχεια εξαφανίστηκε πάλι στην Αγγλία, όπου έκανε καριέρα νομικού.

Φιλορώσοι ήταν και πολλοί από κομματικές, επιχειρηματικές, εκκλησιαστικές και δημοσιογραφικές ελίτ, που είχαν συμφέροντα κυρίως οικονομικά. Μετά την εισβολή όμως στην Ουκρανία εμφανίστηκε ένα ποσοστό αρκετά υψηλό με φιλορωσικές διαθέσεις που δίνει... μάχη στο διαδίκτυο, αρκετά μάλιστα σκληρή, μαχητική και πολλές φορές χυδαία. Ποιοι είναι αυτοί;.. Δεν μπορεί να είναι όλοι πεπεισμένοι από την Πουτινική προπαγάνδα, ούτε πράκτορες, ούτε μισθοφόροι. Για να δούμε ποιοι είναι ας εξετάσουμε τα επιχειρήματα τους που είναι βασικά τρία:

Πρώτο επιχείρημα ότι η Δύση προκάλεσε την Ρωσία να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία. Άρα δεν ευθύνεται. Οι Δυτικοί θέλουν νέες αγορές, ενώ οι πολεμικές βιομηχανίες επιδιώκουν νέα κέρδη... Τελείως ανόητο.

Τι θα κερδίσει η Δύση να εμπλακεί σε διένεξη με την Ρωσία, ένα σημαντικό της εμπορικό εταίρο, από την οποία εξαρτάται και ενεργειακά, αλλά την θεωρούσε και σύμμαχο απέναντι στον ανταγωνισμό με την Κίνα;... Δεν προκύπτει από πουθενά.

Το δεύτερο είναι ότι το ΝΑΤΟ επιθυμεί επέκταση και επιδιώκει να περικυκλώσει την Ρωσία. Δεν θα μπορέσει ακόμα και αν το επιθυμούσε, γιατί στο καταστατικό του προβλέπεται ότι για προσθήκη νέου μέλους απαιτείται ομοφωνία 30 μελών που δεν την έχει με τίποτα... Άρα παραμύθι και εδώ.

Και πάμε στο τρίτο και σοβαρότερο επιχείρημά που είναι ότι η Ελλάδα έπρεπε να τηρήσει ουδέτερη στάση, λόγω Τουρκίας και θερινού τουρισμού. Μα η Ρωσία έχει στενότατες σχέσεις με την Τουρκία, ενώ δεν παίρνει θέση υπέρ της Ελλάδος για το Κυπριακό. Και βέβαια ξεχνάνε την απέλαση Ρώσων διπλωμάτων το 2018, για ύποπτες κινήσεις στην Βόρεια Ελλάδα.

Ο δε Ρωσικός τουρισμός έχει μειωθεί αισθητά μετά μια έξαρση, λόγω φθήνιας, από 2013 μέχρι 2019.....Επιχειρήματα αστήριχτα που παραπέμπουν μάλλον σε αντιδυτικισμό και όχι φιλορωσισμό... Από εκεί προκύπτουν τα τρία επιχειρήματα υπέρ της ''κατανόησης'' της Ρωσικής εισβολής από το 30% περίπου των Ελλήνων. Αντιδυτικισμός που σημαίνει, την μόνιμη πληγή της ελληνικής νοοτροπίας που έχει ρίζες στο 1821. Που δεν ξεριζώνονται ούτε με πόλεμο...

*Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι τ. πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. και τ. εκτελεστικός πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (Ε.Ε.Δ.)

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Όργιο αντισημιτισμού στη Γαλλία

Σοβαρές καταγγελίες του Πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Αττάλ, που βλέπει η άνοδος του ισλαμο-ναζισμού σε γαλλικά σχολεία και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να υπονομεύει τη Γαλλική Δημοκρα...

Η 21 Απριλίου 1967

Ι. Πρόσφατο βιβλίο αναφέρεται στην επταετή δικτατορία. Μακρές είναι οι αναλύσεις. Λείπει το κύριο. Η πράξη επιβολής: οιονεί ταυτότης της εκτροπής. Η “κοινή βοή” από...

Νομοθετικό Χάος

Ι. Προϋπόθεση νομοθέτησης είναι η συνειδητοποίηση της δογματικής του δικαίου. ● Δόγμα είναι το αυταπόδεικτο, άρα και μη αμφισβητούμενο. Είναι για τους Χριστιανούς, ...

Φόρτωση άρθρων...