Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Γιατί είναι αδιαπραγμάτευτη η... εξαφάνιση της Γάζας από τους Ισραηλινούς

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Η κλιμάκωση των επιθέσεων από το Ισραήλ μέσα στη Λωρίδα της Γάζας δείχνει ότι η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ δεν έχει καιρό για... χάσιμο ούτε για ένα λεπτό και δεν μπορεί να περιμένει σε σχέση με την υλοποίηση του σχεδίου της στην περιοχή, το οποίο συμπυκνώνεται στη λέξη... εξαφάνιση!

Ποιο είναι αυτό το σχέδιο; Έτσι όπως εξελίσσονται οι επιχειρήσεις και με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις ειδικών σε στρατιωτικών και διπλωματικά θέματα, το Ισραήλ θα ισοπεδώσει τη Γάζα, μετατρέποντας την περιοχή σε ένα σωρό από μπάζα χωρίς καμία προοπτική ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης. Μοιραία, το σύνολο του πληθυσμού θα μετακινηθεί είτε προς το νότο στην Αίγυπτο είτε εκτός συνόρων, σε άλλες χώρες.

Από την άλλη πλευρά, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) υλοποιούν ένα επιμέρους σχέδιο δράσης, το οποίο συνίσταται στην πλήρη "στεγανοποίηση" του εδάφους, προκειμένου να εγκλωβιστούν στα λαγούμια τους οι τρομοκράτες της Χαμάς και να σκάσουν σαν τα... ποντίκια. Αφού βομβαρδίσουν τις θέσεις της, στη συνέχεια με ένα ειδικό αφρώδες υλικό ταχείας πήξεως, στερεοποιούν ή, για την ακρίβεια, στεγανοποιούν το έδαφος, ώστε να κλείσουν όλες οι τρύπες εξόδου ή διαφυγής των τρομοκρατών της Χαμάς.

Οι Ισραηλινοί έχοντας καλυμμένα τα νώτα τους από την αντιπυραυλική "ομπρέλα" που διαθέτουν, αλλά και στηριζόμενοι στην κάλυψη από τους Αμερικανούς, βιάζονται να τελειώσουν με τη Γάζα, η οποία θα μετατραπεί σε επίπεδο οικόπεδο χωρίς κλίσεις! Η εισχώρηση σε ένα μεγάλο μήκος μέσα στη στενή λωρίδα γης δείχνει ότι μπορεί και μέχρι πριν τα Χριστούγεννα, να έχουν τελειώσει με τη... χοντροδουλειά και στη συνέχεια θα ασχοληθούν με τα... μερεμέτια. Όλα αυτά βεβαίως, τελούν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει γενικευμένη περιφερειακή κινητοποίηση χωρών που είναι φανατικά εχθρικές απέναντι στο κράτος του Ισραήλ. Σε μια τέτοια περίπτωση, προφανώς και θα υπάρξει ανασύνταξη των Ισραηλινών δυνάμεων, οπότε το βάρος θα πέσει στις περιοχές όπου κάποιοι θα επιχειρήσουν να πλήξουν.

Οι αντάρτες της Υεμένης δεν μπορούν να πετύχουν και πολλά πράγματα, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενώ η Χεσμπολάχ από Λίβανο και Συρία φαίνεται ότι δεν έχει και τόσο μεγάλες δυνατότητες να χτυπήσει στρατηγικά τους Ισραηλινούς. Από την άλλη πλευρά, οι Ιρανοί περιμένουν να δουν, αν τους παίρνει να εμπλακούν στα παιχνίδια... θανάτου στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, πρέπει να βάλουμε και την παράμετρο της Ρωσίας. Ο Πούτιν θέλει να στραφεί το ενδιαφέρον στη Μέση Ανατολή, να περιοριστεί η υποστήριξη στον Ζελένσκι και να μπορέσει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολεμικό πεδίο, καθώς αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είναι πολλαπλά χαμένος. Τις επόμενες εβδομάδες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα...

Ο Μπλίνκεν πάει... θυμωμένος στην Τουρκία για να προειδοποιήσουν τον Ερντογάν

Θεαματικές είναι οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό σε σχέση με τις κινήσεις του Ερντογάν, ο οποίος μετά το.... λάθος της στοχοποίησης του Ισραήλ και την... αχρείαστη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Φιντάν με τον Ιρανό ομόλογο του, μάλλον, θα πρέπει να αρχίσει να αναθεωρεί τη στάση του, σε σχέση με τις συνέπειες που μπορεί να υποστεί από τη Δύση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σήμερα θα βρίσκεται στο Τελ Αβίβ, ενώ την Κυριακή στην Άγκυρα και μάλιστα, πολύ "φτιαγμένος", καθώς οι κινήσεις του Ερντογάν την τελευταία περίοδο έχουν εξοργίσει την Ουάσιγκτον. Οι Αμερικανοί έχουν αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην προστασία των βάσεων τους σε Συρία και Ιράκ και την ίδια στιγμή, αποτελούν ασπίδα για το Ισραήλ, ώστε να μην διανοηθεί ο Ερντογάν να κάνει την παραμικρή... αψυχολόγητη κίνηση, όπως τον κάλεσε ο... ξεκούτης εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος ονειρεύεται εισβολή των Τουρκικών δυνάμεων στο Ισραήλ! Οι Αμερικανοί στέλνουν συνεχώς δυνάμεις και κυρίως στρατιωτικά μέσα στην περιοχή, καθώς θέλουν να έχουν υπό στενό έλεγχο ό,τι κινείται και... πετάει, από τα κυπριακά και αιγυπτιακά χωρικά ύδατα έως τα ελληνοτουρκικά χωρικά ύδατα. Οι... μαγκιές του 2020 από τον Ερντογάν ότι "θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά", έχουν γίνει περισσότερο επίκαιρες τώρα που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, έχει ξεφύγει...

Κάποιοι εκτιμούν ότι από τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας με τον Ιρανό ομόλογο του Χουσεϊν Αμιραμπντολαχιάν, μπορεί να έχει προκύψει ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών, το οποίο θα αναδείξει η Τουρκία στους αδελφούς μουσουλμάνους, αλλά και στους Αμερικανούς. Βέβαια, τι σόι σχέδιο μπορεί να είναι αυτό από τη στιγμή που το Ισραήλ έχει αποσύρει από την Τουρκία τους διπλωμάτες του, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί προς το παρόν. Μπορεί όμως, αυτό το σχέδιο να το δουν με διαφορετικό μάτι οι Αμερικανοί, έτσι ώστε, σύμφωνα με τον Ερντογάν, να πιέσουν τους Ισραηλινούς για εκεχειρία ή για κινήσεις καλής θέλησης στη Γάζα.

Από την άλλη, ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να φανεί ότι παρεμβαίνει καταλυτικά στη Χαμάς και ζητά από αυτήν κινήσεις καλής θέλησης, όπως για παράδειγμα την απελευθέρωση ομήρων. Με άλλα λόγια, η Τουρκία θέλει να εμφανιστεί προς τη Δύση ως εγγυητής στην περιοχή, μεσολαβώντας για την εξεύρεση λύσης. Ωστόσο, δεν μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες και μάλλον αυτά που θα πει ο Μπλίνκεν στους Τούρκους, δεν θα είναι ευχάριστα...

Ο Ερντογάν θέλει να παρουσιάσει προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών το περιεχόμενο αυτή της... λύσης, ώστε στη συνέχεια οι ΗΠΑ να πιέσουν τον Νετανιάχου "να βάλει νερό στο κρασί του" και να σταματήσει την επιχείρηση ισοπέδωσης της Γάζας. Θέλει δηλαδή να συμβάλλει ώστε να αποτραπεί μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και των ανά τον κόσμο μουσουλμάνων. Δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να πει στον Μπλίνκεν να του δώσουν τα F-16 και θα... καθαρίσει αυτός! Αν οι ΗΠΑ δεν τον υποστηρίξουν, τότε η "αλεπού" δεν θα διστάσει να τους πει, ότι πρέπει να περιμένουν τα χειρότερα και μέσα στο σπίτι τους, καθώς ο μουσουλμανικός κόσμος είναι ένα βήμα πριν το... μπαμ! Άλλωστε, είναι γνωστό το... ψώνιο του Ερντογάν, ο οποίος εμφανίζεται ως υπερασπιστής των μουσουλμάνων από τον Ινδικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο έως τον Ατλαντικό! Και έως το... διάστημα, προσθέτουμε εμείς!

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Χαμάς έχει στήσει δυνατό... μαγαζί στην Τουρκία και ο Ερντογάν, αναγκαστικά έχει πάρει το μέρος της, ενώ αξιοποιεί την αντι-Ισραηλινή φρενίτιδα για να καταστεί ως ο κύριος συζητητής του μουσουλμαντικού κόσμου με τη Δύση. Με το Ισραήλ δεν νομίζουμε ότι μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς απ΄ ότι φαίνεται οι δρόμοι των δύο χωρών έχουν χωρίσει οριστικά και δεν πρόκειται να ξαναπούν... καλημέρα για πολλά χρόνια.

Ο Ερντογάν εκ των πραγμάτων πρέπει να υπερασπιστεί τους... αδελφούς που βάλλονται, βαδίζοντας σε πολύ λεπτές ισορροπίες. Ως γνωστόν, οι Αμερικανοί σε τέτοιες περιπτώσεις λειτουργούν με το δόγμα "ή μαζί μας ή απέναντι μας" και δεν χαρίζουν... κάστανο! Ιδίως στην παρούσα συγκυρία, όπου παραμένει ανοικτό το μέτωπο στην Ουκρανία και πρέπει να αντιμετωπιστεί ο άλλος εχθρός του δυτικού κόσμου ο Πούτιν. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι η μετατόπιση του ενδιαφέροντος των Αμερικανών και των Ευρωπαίων προς τη Μέση Ανατολή, μπορεί να αποδυναμώσει τον Ζελένσκι και σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή του πολέμου στην Ουκρανία, να βρεθεί αποδυναμωμένος.

Η... ανησυχητική ηρεμία στις αγορές λόγω FED

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κατά τις τελευταίες μέρες δεν επηρεάζουν σχεδόν καθόλου το κλίμα στις αγορές, σε σχέση με όσα ακολούθησαν αμέσως μετά τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το πετρέλαιο πιέστηκε και χθες, ενώ τα χρηματιστήρια και κυρίως η Wall Street συνεχίζουν να "τσιμπάνε" λίγο λίγο προς υψηλότερα επίπεδα. Η χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ σε σχέση με την πορεία των επιτοκίων, δεν θύμιζε σε τίποτα την αυστηρή ρητορική των προηγούμενων συνεδριάσεων. Ο επικεφαλής της FED καθησύχασε τις αγορές αναφέροντας ότι οι κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων θα είναι πολύ προσεκτικές, λαμβάνοντας υπόψιν την πορεία του πληθωρισμού αλλά και τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο. Σε κάθε περίπτωση με βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο 5,25% και με τον κίνδυνο νέας ανάφλεξης των τιμών της ενέργειας, οι κεντρικές τράπεζες ΗΠΑ και Ευρωζώνης, δεν μπορούν παρά να είναι με το... όπλο παρά πόδα!

Το θετικό κλίμα λόγω FED αποτυπώθηκε στην αξιοσημείωτη άνοδο της Wall Street, ενώ με μικρά κέρδη έκλεισαν και τα βασικά Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Συνεπώς, μπορούμε να αισιοδοξούμε... απαισιοδοξώντας, λόγω της πολεμικής συγκυρίας, αλλά ίσως είμαστε και απαισιόδοξοι... αισιοδοξώντας για την πορεία των τιμών. Για να μην το... πολυκουράζουμε το θέμα, δεν είμαστε στο σημείο όπου δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, αλλά στο σημείο όπου δεν μπορούμε να διανοηθούμε τι μπορεί να συμβεί το επόμενο... δευτερόλεπτο!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Προτεραιότητα στα βασικά: Ανταγωνιστικότητα οικονομίας, απονομή δικαιοσύνης

Κάθε καλός μάνατζερ γνωρίζει την σημασία του να επικεντρώνει τις δραστηριότητές του στην επίτευξη ορισμένων σημαντικών στόχων και να μην ασχολείται με δευτερεύοντα ή ασήμαντα πράγμ...

Η 21 Απριλίου 1967

Ι. Πρόσφατο βιβλίο αναφέρεται στην επταετή δικτατορία. Μακρές είναι οι αναλύσεις. Λείπει το κύριο. Η πράξη επιβολής: οιονεί ταυτότης της εκτροπής. Η “κοινή βοή” από...

Οι πολίτες στην απόγνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ χορηγός του Μητσοτάκη με τον «ξεσαλωμένο» Κασσελάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη βυθίζεται στο κατάντημα της πολιτικής. Ο τύπος ακούει λέξεις, έννοιες και συνθήματα που αγνοούσε ως τώρα και τα πετάει όπου βρει και όπως μπορεί. Θυμίζει...

Φόρτωση άρθρων...