Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Γιατί εκτινάχθηκε χθες η Wall Street

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Χθες, δημιουργήθηκε ζωτικός χώρος για να αξιολογηθούν τα στοιχεία της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα η πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, έναντι των συνεπειών που προκαλεί η εύφλεκτη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο δείκτης του Οκτωβρίου κινήθηκε καλύτερα από τις προβλέψεις και αυτό ήταν αρκετό για να δώσει ώθηση στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street.

Η καλύτερη πορεία του πληθωρισμού σε σχέση με τις εκτιμήσεις (έκλεισε στο 3,2% από 3,7% τον Σεπτέμβριο), φαίνεται ότι αφαιρεί κάθε... επιχείρημα από τους "κακούς" της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να προχωρήσουν σε νέα αύξηση των επιτοκίων έως το τέλος του έτους.

Ωστόσο, το πιο καλό νέο, σχετίζεται με το ενδεχόμενο έναρξης του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων στις ΗΠΑ, εντός του 2024, λόγω προσδοκιών για περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού! Μάλιστα, σύμφωνα με τη UBS, αναμένεται να πέσει γερό "ψαλίδι" στα επιτόκια του δολαρίου εντός του 2024, κατά 2,75 μονάδες! Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα μιλάμε για μια εξαιρετική εξέλιξη, η οποία όμως έχει και... ανάποδη ανάγνωση. Όταν μιλάμε για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, είναι προφανές ότι η οικονομία βρίσκεται υπό πίεση στο σκέλος της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της απασχόλησης.

Πάντως, οι εκτιμήσεις για έναρξη του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων από το 2024, ήταν ένα σπουδαίο στοιχείο, ώστε να σημειωθεί ράλι στις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη σχεδόν 500 μονάδων ή κοντά στη μιάμιση εκατοστιαία μονάδα. Μάλιστα, ο NASDAQ με τα κέρδη κατά 2,37% κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον περασμένο Απρίλιο, γεγονός που αποτυπώνει τη σημασία των θετικών ειδήσεων για την πορεία του πληθωρισμού. Δύο τα κρατούμενα λοιπόν.

Η Εθνική... κερνούσε και το ΧΑ... έπινε!

Χθες ήταν η μέρα της Εθνικής Τράπεζας, καθώς η προσφορά του 20% των μετοχών της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς θεσμικούς επενδυτές, συγκέντρωσε μέσα σε λίγες ώρες περί τα 5 δισ. ευρώ!!!

Με μια τέτοια εντυπωσιακή εξέλιξη, ήταν λογικό και επόμενο να υπάρξει ισχυρή ανοδική αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς έκλεισε με κέρδη 2,47%. Τόσο το διεθνές περιβάλλον, όσο και η διάθεση των μετοχών της Εθνικής από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (αύριο ολοκληρώνεται η περίοδος προσφοράς), δημιούργησαν ένα κλίμα ευφορίας, εν μέσω αβεβαιότητας για την πορεία του πληθωρισμού, αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Η εκτίναξη του Δείκτη στις 1.235 μονάδες οφείλεται στα εντυπωσιακά κέρδη του τραπεζικού κλάδου κατά 5,9%, λόγω Εθνικής. Με προσφορές άνω των 5 δισ. ευρώ, είναι προφανές ότι η τιμή διάθεσης της μετοχής από το ΤΧΣ θα γίνει στο ανώτατο όριο των 5,44 ευρώ ανά μετοχή, με βάση το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.

Μάλιστα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε αρκετά πάνω από το ανώτατο όριο τιμής και συγκεκριμένα στα 5,80 ευρώ, εμφανίζοντας κέρδη 5,8% και καταγράφοντας τζίρο 18,7 εκατ. ευρώ. Όπως ήταν φυσικό, η εντυπωσιακή άνοδος της τιμής της μετοχής της Εθνικής, συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές. Έτσι, η Πειραιώς έκλεισε με κέρδη 7,07%, η Alpha Bank με 6% και η Eurobank 5,37%. Χαρακτηριστικό του χθεσινού τραπεζικού πάρτι, ήταν το στοιχείο ότι το 67% του συνολικού τζίρου έγινε στις τράπεζες. Εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη και για τις υπόλοιπες μετοχές του "20άρη", ενώ μόνο η Coca Cola-3E και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έκλεισαν με μικρές απώλειες.

Το ΔΝΤ δίνει σήμα για αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch και ο ΟΔΔΗΧ βγαίνει στις αγορές για 10ετές ομόλογο

Οι εξελίξεις στο Ισραήλ φέρνουν... ρέντα στις αγορές, τα πράγματα με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ανατρέπουν προς το ευνοϊκότερο τις προβλέψεις για τα επιτόκια, η Εθνική τράπεζα αποκρατικοποιείται πλήρως από το ΤΧΣ οδηγώντας αρκετά ψηλότερα το Χρηματιστήριο Αθηνών και μέσα σε όλα αυτά, έρχεται σαν "κερασάκι στην τούρτα", η θετική έκθεση αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία ισοδυναμεί με σήμα στον οίκο Fitch, ώστε να μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα την 1η Δεκεμβρίου.

Το ΔΝΤ δηλώνει ενθουσιασμένο με τις επιδόσεις και αποδίδει τα εύσημα στη χώρα μας (στην κυβέρνηση, αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους...), ενώ διαπιστώνει ότι βρισκόμαστε σε σταθερά ανοδική τροχιά. Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει διατήρηση της αναπτυξιακής ισχύος της οικονομίας μας, με ρυθμό 2,5% φέτος και 2% το 2024, συνέχιση της αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους και θεαματική βελτίωση της λειτουργίας και της κερδοφορίας των τραπεζών.

Στην έκθεση αξιολόγησης αναφέρεται ότι η Ελλάδα διατηρείται σε αναπτυξιακή... φόρμα, λόγω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και των επενδύσεων που προσελκύει. Επίσης, το ΔΝΤ επιδοκιμάζει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την περιστολή της φοροδιαφυγής και συμφωνεί με το σύνολο των μέτρων που προωθούνται, αλλά και με το νέο φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε σχέση με τις τράπεζες, το Ταμείο επισημαίνει την τεράστια βελτίωση των ισολογισμών τους, καθώς και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 5%. Εξάλλου, ο διεθνής οργανισμός καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά υπέρ της οικονομίας, αξιοποιώντας το θετικό κλίμα λόγω της αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα.

Τα παραπάνω θετικά στοιχεία είναι αρκετά προκειμένου να ξαναβγεί σήμερα στις αγορές ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου, για πολύ μικρό ποσό, μόλις 200 εκατ. ευρώ. Είναι ένα ακόμη τεστ για να μετρηθούν τα αντανακλαστικά των επενδυτών, σε σχέση με τους Ελληνικούς κρατικούς τίτλους. Η Ελλάδα είναι πλέον μια προβλέψιμη χώρα, η οποία έχει πρόσωπο στις αγορές και για τον λόγο αυτό, οι επενδυτές κάνουν... ουρά, για να τοποθετηθούν στο δικό μας success story.

Όσο για τα αρνητικά που αναφέρονται στην έκθεση αξιολόγησης, αυτά που επισημαίνει το ΔΝΤ είναι το πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τα καιρικά φαινόμενα στον τουρισμό, αλλά και σε άλλους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Επιπλέον, ζητεί περισσότερες πρωτοβουλίες για τις εργασιακές σχέσεις, πλήρη εκσυγχρονισμό του Κτηματολογίου και επιτάχυνση των διαδικασιών για την "πράσινη" και την ψηφιακή μετάβαση. Το Ταμείο στάζει... μέλι για την Ελλάδα, βλέπει ότι πλέον αποτελούμε έναν από τους πιο... επιμελείς "μαθητές" και γενικώς έχει το κεφάλι του ήσυχο. Ακόμη και οι επισημάνσεις για τους πληθωριστικούς κινδύνους, λόγω των αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις, είναι εξαιρετικά... χλιαρές, καθώς είναι δεδομένη η εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Έχουμε άλλον αέρα και αυτό φαίνεται παντού...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...