Σαββάτο
11 Μαΐου 2024

Γιατί... πανηγυρίζει το Χ.Α. με νέο υψηλό 9 ετών

Το νέο υψηλό 9 ετών που σημείωσε χθες ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτελεί βαρόμετρο για τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, καθώς δεν συνηθίζεται στις αγορές να σπάνε τα ρεκόρ χωρίς να υπάρχει... αιτία.

Οι λόγοι της χθεσινής ανόδου στο Χ.Α. είναι τρεις. Ο ένας αφορά τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας αυξάνεται, με αποτέλεσμα να προεξοφλείται δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και αυτοδυναμία. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αποκλείει τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, η οποία θα έχει ως μοναδικό αντικείμενο μαζί με άλλους... πρόθυμους, τη... φυλάκιση του Μητσοτάκη! Ο τρίτος λόγος είναι η ομοβροντία... ζουμερών αναλύσεων από ξένους οίκους και ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία λίγα 24ωρα πριν την εκλογική διαδικασία, μπαίνουν στο "ψητό"!

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αν υπήρχε περίπτωση πολιτικής αλλαγής και διακοπή της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προφανώς θα δοκίμαζε νέα χαμηλότερα μηνών και δεν θα εκτινασσόταν στις 1.135 μονάδες. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα front running της αγοράς, καθώς οι μεγάλοι "παίκτες" έχουν μυριστεί πολύ χρήμα. Από την άλλη πλευρά, είναι απόλυτα λογικό, μετά τις εκλογές και εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, να κάνουν ένα... διάλειμμα, πριν η αγορά αφομοιώσει τα νέα υψηλότερα επίπεδα τιμών. Βέβαια, αν κάτι... δεν πάει καλά στην κάλπη, τη Δευτέρα θα το εκφράσει η αγορά.

Το νέο υψηλό 9 ετών, μπορεί να συνοδευτεί την προσεχή Δευτέρα από φυσιολογικές ρευστοποιήσεις, καθώς οι επενδυτές αγοράζουν στη φήμη και πουλάνε στο γεγονός. Και όταν λέμε... γεγονός, εννοούμε την επιβεβαίωση του βασικού σεναρίου που θέλει νικήτρια των εκλογών τη Νέα Δημοκρατία με σημαντική διαφορά και προσφυγή σε νέες εκλογές στις αρχές Ιουλίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο θα οδηγήσει στην αυτοδυναμία. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα μιλάμε για νέο επανακαθορισμό της πορείας της.

"Mitsotakis Effect"

Η γερμανική Berenberg Bank έκανε λόγο χθες για πολύ σημαντικές εκλογές στην Ελλάδα, εκθειάζοντας το "Mitsotakis Effect", δηλαδή την ισχυρή δυναμική που καταγράφει η οικονομία τα τελευταία χρόνια.

Η γερμανική τράπεζα χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως το "μεγάλο αστέρι των οικονομικών επιδόσεων", τονίζοντας ότι σημαντικό μέρος αυτής της επιτυχίας, οφείλεται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο οίκος κάνει και μια αναδρομή στο πρόσφατο κακό παρελθόν της χώρας και την κρίση χρέους, "φρεσκάροντας" στη μνήμη των επενδυτών και των... λοιπών ενδιαφερόμενων, τη... μοιραία θητεία του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και ιδίως τα καμώματα του Βαρουφάκη. Όπως τονίζει, οι εκλογές της Κυριακής είναι καθοριστικές για τη διατήρηση της ισχυρής ανάκαμψης της Ελλάδας, η οποία μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο, αν υπάρξουν πολιτικές ανατροπές. Όπως αναφέρει δε, μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θεωρείται απίθανη, θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια περίοδο αβεβαιότητας για την Ελλάδα, η οποία θα οδηγούσε σε ένα νέο... συμβιβασμό της Αθήνας, ώστε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Η Berenberg Bank υπογραμμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει στην pole position για να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, πιθανώς μετά τις επαναληπτικές εκλογές στις 2 Ιουλίου, με την ατζέντα του να δείχνει πως η οικονομική υπερ-απόδοση της Ελλάδας θα συνεχιστεί. Προσθέτει δε ότι από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, οι Ελληνικές επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 44,2% σε πραγματικούς όρους, καθώς εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στην ατζέντα του υπέρ της ανάπτυξης.

Ως προς το χρέος, η Berenberg αναφέρει ότι από το ανώτατο όριο του 206% το 2020, ο δείκτης ως προς το ΑΕΠ, υποχώρησε στο 171% στο τέλος του 2022, ενώ με τις τρέχουσες τάσεις, φαίνεται ότι θα μειωθεί κάτω από τον δείκτη χρέους της Ιταλίας έως το 2026!

"Νίκη Μητσοτάκη σημαίνει μεγα-ανάπτυξη"

Οι εκλογές της Κυριακής και η επανεκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μετά από δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αναμένεται να ενεργοποιήσουν ένα νέο μεγα-κύκλο ανάπτυξης της Ελλάδας που θα δώσει ισχυρή ώθηση στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, όπως επισημαίνει ο βρετανικός οίκος Barclays.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον χρηματοοικονομικό οίκο, οι εκλογές της Κυριακής ενέχουν και το στοιχείο της αβεβαιότητας, ενώ εκτιμά ότι είναι θετικές οι μακροοικονομικές προοπτικές και οι προοπτικές των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας, έτσι ώστε, να έρθει κάποια στιγμή η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Επισημαίνει ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει προβάδισμα 5-6 μονάδες στις δημοσκοπήσεις και στέκεται στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ένα πλήθος πιθανών αποτελεσμάτων, οδηγώντας βραχυπρόθεσμα σε... βραχυκύκλωμα. Σε κάθε περίπτωση, η Barclays θεωρεί μηδενικό το ενδεχόμενο να ανατραπεί η οικονομική πολιτική, αν προκύψει πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, επισημαίνοντας τις εντυπωσιακές επιδόσεις της τελευταίας τριετίας, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε στην ενεργειακή κρίση και στην έκρηξη του πληθωρισμού.

"Αγοράστε Ελληνικές τράπεζες"

Για ακόμη μία φορά μέσα στις τελευταίες εβδομάδες, ο αμερικανικός κολοσσός της Goldman Sachs, απευθύνει προσκλητήριο αγοράς των Ελληνικών τραπεζικών μετοχών.

Σύμφωνα με το σχετικό report που έδωσε στη δημοσιότητα χθες, οι Ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι από τις πιο ελκυστικές και πλέον υποτιμημένες διεθνώς, συστήνοντας προς τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια το άνοιγμα μακροπρόθεσμων θέσεων. Μάλιστα, αναφέρει ότι παρά τα σημαντικά προβλήματα που προκαλεί η άνοδος των επιτοκίων αλλά και η κρίση στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, η Ελλάδα αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για επενδύσεις. Αν μη τι άλλο, η ανάλυση της Goldman Sachs αποδεικνύει ότι ακόμη και αν ξεσπάσει μια χρηματοοικονομική κρίση, η Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα δεν βρίσκονται εκεί που βρίσκονταν πριν το 2015 ή το 2010. Και φυσικά, ας ευχηθούμε όλοι να μην ξαναγυρίσουμε εκεί, κάτι που προϋποθέτει ότι η ψήφος θα πάει εκεί που πρέπει...

"Οι επενδυτές προτιμούν Μητσοτάκη"

Εκτός από τους διεθνείς οίκους, χθες τοποθετήθηκε για τις εγχώριες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και το διεθνές πρακτορείο Reuters.

Σε σχετική ανάλυση του, αναφέρει το γεγονός ότι στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής δεν αναμένεται να προκύψει αυτοδυναμία, οπότε αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μια βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα, καθώς οι αγορές θα τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι να εκλεγεί κυβέρνηση, πιθανότατα μετά και από έναν δεύτερο γύρο μέσα στον Ιούλιο.

Το Reuters επισημαίνει την ισχυρή θέση και σχέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, ενώ αν είναι αυτός ο τελικός νικητής με νέα θητεία, θα καθησυχάσει τους επενδυτές. Επιπλέον, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics υπογραμμίζει ότι "από εκεί που η Ελλάδα παρ΄ ολίγον να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης το 2015, τώρα, δεν τίθεται θέμα σοβαρών ανησυχιών, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα". Σε σχέση με την επενδυτική βαθμίδα, το Reuters αναφέρει ότι με τρεις από τις τέσσερις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να βρίσκονται μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από αυτήν, οι εκλογές ενδέχεται να αποτελέσουν το τελευταίο εμπόδιο για να ανακτήσει η χώρα το καθεστώς που έχασε πριν από μία δεκαετία. Στην ανάλυση επισημαίνονται οι εντυπωσιακές επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, ενώ θεωρεί απίθανο να χάσει τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να προκύψουν ανατροπές στην πορεία της χώρας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Οι πολίτες στην απόγνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ χορηγός του Μητσοτάκη με τον «ξεσαλωμένο» Κασσελάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη βυθίζεται στο κατάντημα της πολιτικής. Ο τύπος ακούει λέξεις, έννοιες και συνθήματα που αγνοούσε ως τώρα και τα πετάει όπου βρει και όπως μπορεί. Θυμίζει...

Φόρτωση άρθρων...