Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

H FED... οπλίζει, ο Ρουμπινί βλέπει... κατάρρευση και τα ΕΛΠΕ γυρίζουν σελίδα

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Οι αποφάσεις της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας και το ύψος της αύξησης του βασικού επιτοκίου του δολαρίου, αποτελούν τον ρυθμιστή των εξελίξεων στις αγορές και οι επενδυτές βρίσκονται σε στάση αναμονής.

Η αντιμετώπιση του υψηλότερου πληθωρισμού των τελευταίων 40 ετών, στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, έχει πυροδοτήσει φόβους για βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, επηρεάζοντας το σύνολο των αγορών. Σε κακή μέρα βρέθηκαν χθες και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία συνέχισαν ένα σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων, που έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση των δεικτών στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 εβδομάδων. Μέσα σε αυτό το κλίμα, πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι με τη συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο έκλεισε με οριακή άνοδο 0,06%.

Κατά τα λοιπά, το πετρέλαιο έκλεισε με νέες απώλειες κατά 1,5%, ενώ σε νέο χαμηλό 2 ετών βρέθηκε ο χρυσός και γενικά, όλοι ψάχνουν να βρουν μια επένδυση της... προκοπής. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι βγαίνουν δισεκατομμύρια ποντάροντας και στην πτώση των μετοχών, των ομολόγων και των εμπορευμάτων. Και σίγουρα αυτήν την περίοδο, κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά "σορτάροντας" τις αγορές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, επανεμφανίστηκε και ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος προβλέπει πτώση της Wall Street κατά 40%. Ο "Dr Doom" ("Καθηγητής της Καταστροφής"), ως γνωστόν, έγινε διάσημος προβλέποντας το "ξεφούσκωμα" της στεγαστικής αγοράς και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Προβλέπει "μακρά και άσχημα ύφεση" στις ΗΠΑ στα τέλη του έτους, αλλά και παγκοσμίως μέσα στο 2023. Μιλώντας στο Bloomberg, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates δήλωσε ότι "ακόμη και σε μία τυπική ύφεση ο S&P 500 μπορεί να πέσει κατά 30%", ενώ σε μια "πραγματική σκληρή προσγείωση", την οποία αναμένει, ο γενικός δείκτης της αμερικανικής αγοράς θα μπορούσε να πέσει κατά 40%.

Όπως ανέφερε ο Ρουμπινί, η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% χωρίς σκληρή προσγείωση θα είναι μια "αδύνατη αποστολή" για την FED, ενώ προβλέπει ότι σήμερα η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,75% και θα ακολουθήσουν στη συνέχεια αυξήσεις κατά 0,50% τόσο το Νοέμβριο όσο και το Δεκέμβριο! Έτσι, το επιτόκιο του δολαρίου αναμένεται να φτάσει έως το τέλος του έτους ακόμη και στο 4,25%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τώρα, αν θέλετε να... τρελαθούμε όλοι μαζί, υπάρχει και η Goldman Sachs, η οποία παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρώπη και στις μετοχές των τραπεζών και της ενέργειας, θεωρώντας ότι είναι ακραία υποτιμημένες! Ο αμερικανικός οίκος, για τον οποίο όλοι ξέρουμε πόσο μέσα στα... πράγματα είναι, δηλώνει "ταύρος" για τις τραπεζικές και ενεργειακές μετοχές. Η Goldman Sachs πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι μετοχές με αξία στην Ευρώπη διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλές αποτιμήσεις. Επισημαίνει δε ότι οι επενδυτές είναι δύσπιστοι για τις προοπτικές ανάπτυξής τους περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν και τα κεφάλαια της βιώσιμης ανάπτυξης (ESG)  αποφεύγουν ορισμένους κλάδους της αγοράς, και ειδικότερα τις μετοχές εμπορευμάτων.

Τουρισμός και... πάσης Ελλάδος

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των καταιγιστικών εξελίξεων αλλά και των απογοητευτικών προβλέψεων, η Ελλάδα δείχνει ότι αντέχει και μάλιστα, με αιχμή τον Τουρισμό, πηγαίνει για υψηλές επιδόσεις φέτος.

Τα χθεσινά στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος για την πορεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο επτάμηνο, είχαν μια γλυκόπικρη γεύση. Από τη μία πλευρά, προκύπτει ότι τον Ιούλιο ξεπεράσαμε τις εισπράξεις του ιστορικού υψηλού του Ιουλίου 2019, έχοντας μικρότερο αριθμό τουριστών, ωστόσο, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, φαίνεται ότι μάλλον μας οδηγεί σε νέο ιστορικό υψηλό εισπράξεων. Και δεν είναι μόνο ο τουρισμός που βάζει πλάτη, αλλά υπάρχουν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Το ισοζύγιο των επενδύσεων εμφανίζεται πλεονασματικό και οι εξαγωγές "έτρεχαν" με ρυθμό αύξησης 40%. Ωστόσο, το έλλειμμα του ισοζυγίου συναλλαγών αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων, δεν μας αφήνουν να πάρουμε ανάσα. Μάλιστα, στο επτάμηνο, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 9,7 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας νέα σημαντική αύξηση κατά 2,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τον περυσινό μήνα! Δυστυχώς, ό,τι καλό "χτίζουμε" με τις τουριστικές εισπράξεις, τις ξένες επενδύσεις και τις εξαγωγές "τρώγεται" από το υψηλό ενεργειακό κόστος και τα τεράστια ποσά που φεύγουν από τη χώρα για την αγορά φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Τα ΕΛΠΕ... βαπτίστηκαν  HELLENiQ ENERGY

Εγκρίθηκε παμψηφεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), η αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας σε HELLENiQ ENERGY.

«Το νέο όνομα σηματοδοτεί την αλλαγή της στρατηγικής και αγκαλιάζει όλες μας τις δραστηριότητες. Η κατεύθυνση στην οποία πηγαίνουμε απέχει 20-30 χρόνια από σήμερα. Κατά τη μεταβατική περίοδο θα πρέπει να έχουμε ασφαλή πρόσβαση στα πετρελαιοειδή με όσο το δυνατόν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η αλλαγή δεν είναι απλή, θα χρειαστεί να λάβουμε γενναίες αποφάσεις», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης απευθυνόμενος στους μετόχους. Η HELLENIQ ENERGY θα είναι σταθερά προσανατολισμένη προς την "πράσινη" οικονομία, αλλάζοντας όλο το μείγμα των παραγόμενων προϊόντων, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη μεγάλων projects στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Ταυτόχρονα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας, αναμένεται να βάλουν την εταιρεία σε μια εντελώς νέα εποχή, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ηθικό της εταιρείας και τα μάτια σας

Η κρίση είναι εδώ και θα μείνει αρκετό καιρό. Σίγουρα δε, συνοδεύεται από αλλαγές και διαδικασίες αντιμετώπισης της που προκαλούν αβεβαιότητα. Συνεπώς, πέρα από τα οικονομικά προβλ...

Πώς δεν γίνεται, κύριε Μητσοτάκη;

Πώς και γιατί δομές και κτίρια, για τα οποία έχουν διατεθεί εκατομμύρια εκατομμυρίων, αφέθηκαν να καταντήσουν εστίες αθλιότητας και παρανομίας; Πώς παραμένουν στο απυρόβλητο ανεξέλ...

Πενήντα χρόνια μετά...

Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, αναπόφευκτα οδηγεί και στο τέλος της δημοκρατίας

Φόρτωση άρθρων...