Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Η αλλαγή ατζέντας από τον Μητσοτάκη και το success story των τραπεζικών stress tests

Οι καταστροφικές πυρκαγιές σκόρπισαν τον θάνατο σε πιλότους εν ώρα καθήκοντος αλλά και σε πολίτες, έκαψαν περιουσίες και πάνω από 460.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, πλήττοντας την εικόνα της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, ήρθαν να προστεθούν και τα δύο... παρατράγουδα με τις διακοπές του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη, ο οποίος ενώ καιγόταν η Ελλάδα, έκανε διακοπές και από την άλλη πλευρά, οι... ζεϊμπεκιές του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη εν μέσω εθνικού πένθους λόγω της απώλειας των δύο πιλότων του Canadair. Ο Μητσοτάκης ενεργώντας με ταχύτατα αντανακλαστικά και αφού προηγουμένως είχε κατεβάσει... δοξαστικά, τοποθέτησε στη θέση του Μηταράκη τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και στη θέση του Πατούλη για την Περιφέρεια Αττικής κατεβάζει το "βαρύ πυροβολικό" που ακούει στο όνομα Νίκος Χαρδαλιάς. Ταυτόχρονα, το Μαξίμου, με την ύφεση στο μέτωπο των πυρκαγιών, θέλει να περάσει στην αντεπίθεση με "επιθετική" ατζέντα παρεμβάσεων και πάντοτε με κοινό παρονομαστή, ότι όποιος κάνει του... κεφαλιού του, στο τέλος "τρώει το κεφάλι του"!

Η επικαιροποίηση των σχεδίων ασφάλειας και πυρασφάλειας κυρίως σε στρατιωτικές δυνάμεις και το νέο νομοσχέδιο που θα προβλέπει αυστηρότατες ποινές σε εμπρηστές εκ προθέσεως και εξ αμελείας, καθώς και ρυθμίσεις για τα ζητήματα οργάνωσης της πυρόσβεσης και κυρίως της ΄πρόληψης, αναμένεται να αποτελέσουν τις... απαντήσεις της κυβέρνησης στην πίεση που δέχεται την τελευταία περίοδο. Προς το παρόν καταγράφεται μια σχετική απώλεια του θετικού momentum που είχε δημιουργήσει το νικηφόρο αποτέλεσμα των εκλογών, οπότε, ο Μητσοτάκης πρέπει να επιχειρήσει "μια γενναία φυγή προς τα μπρος". Η μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές που είναι εκτός της λογικής Μητσοτάκη, αλλά και η αγωνία για να φτάσουν όσο γρηγορότερα γίνεται οι οικονομικές ενισχύσεις και διευκολύνσεις στους πυρόπληκτους, αποτελούν δύο ζητήματα τα οποία έχουν ουσιαστική και επικοινωνιακή διάσταση για την Κυβέρνηση.

Νέα αφετηρία η ΔΕΘ

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει επί της ουσίας μια νέα αφετηρία για το κυβερνών κόμμα, καθώς πλησιάζουν και οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Οκτωβρίου.

Όπως μαθαίνουμε, ο Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε τολμηρές εξαγγελίες από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς δεν θέλει με τίποτα να καταγραφεί η δυσαρέσκεια των πολιτών μόλις 2-3 μήνες, μετά το εντυπωσιακό αποτέλεσμα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων σε εθνικό επίπεδο. Άρα, το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να διαμορφώσει μια ισχυρή ατζέντα οικονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για να μην εισπράξει μια ανέλπιστη φθορά, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Βασικός στόχος είναι να διατηρηθεί ο θετικός βηματισμός που υπάρχει, ιδίως μετά και την ψήφιση των μέτρων για τις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, την αύξηση του αφορολογήτου ορίου, το Youth Pass και άλλα.

Συνεπώς, στο επίπεδο αυτό αναμένουμε σημαντικές εξελίξεις, καθώς ο χρόνος δεν αποτελεί σύμμαχο για την κυβέρνηση, αφού μπορεί να μην υπάρχει αντίπαλο δέος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, υπάρχει η ισχυρή "αντιπολίτευση" της Ελληνικής κοινωνίας. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι μια σημαντική φθορά κυρίως στις Περιφερειακές Εκλογές, δεν θα αποτελέσει θετικό μήνυμα για τη συνέχεια στην οικονομία, καθώς η κυβέρνηση θα εμφανίζεται πληγωμένη, στην αρχή της τετραετίας και με τον κίνδυνο δυσλειτουργιών να αυξάνεται. Η συσσώρευση πολιτικού κόστους από... ανοησίες είναι κάτι που ο Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να το καταπολεμήσει, προωθώντας άμεσες και ριζοσπαστικές αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα, απευχόμενος από την άλλη, την εκδήλωση... ανεπιθύμητων καταστάσεων. Η οικονομία και το επενδυτικό περιβάλλον θέλουν να ξέρουν ότι η πολιτική σταθερότητα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ησ Ιουνίου θα έχει συνέχεια και διάρκεια.

Πέρασαν τις... εξετάσεις οι Ελληνικές τράπεζες

Ελάχιστους μήνες πριν την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οι εγχώριες τράπεζες πέρασαν με απόλυτη επιτυχία τα stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ).

Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και τα αποτελέσματα των τεστ... κοπώσεως, ουσιαστικά, "σφραγίζουν" το εισιτήριο της επενδυτικής αναβάθμισης. Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένουμε επίσης και την αναβάθμιση των δεικτών εμπιστοσύνης για τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank (η Eurobank έχει αναβαθμιστεί από πέρυσι). Και δεν είναι μόνο αυτό. Η εποπτική αρχή των τραπεζών θα επιτρέψει τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης. Τόσο το βασικό όσο και το δυσμενές σενάριο για τις Ελληνικές τράπεζες σε σχέση με ακραίες καταστάσεις, δείχνουν ότι έρχεται διανομή μερίσματος στους μετόχους. Αυτό σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό έχει προεξοφληθεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά 9 ετών. Τα δύσκολα ανήκουν στο παρελθόν, η ευφορία είναι στα ύψη και τα καλύτερα, δεν θα αργήσουν να έρθουν. Σημειώνεται ότι η πανευρωπαϊκή άσκηση της ΕΒΑ διεξήχθη σε πολύ μεγαλύτερο δείγμα σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, καλύπτοντας 70 τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 75% του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ.

Από τις παρατηρήσεις της ΕΒΑ, προκύπτει ότι παρά το γεγονός πως το δυσμενές σενάριο περιλάμβανε σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 5,5%, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν συνέβη, οπότε ανοίγει ο δρόμος για βελτίωση της θέσης των Ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα, σε σχέση με τα τρία προηγούμενα stress tests, η Eurobank, η Εθνική και η Πειραιώς πέτυχαν να καταταγούν στην πρώτη 15άδα, με κριτήριο τη χαμηλότερη μείωση, στην τριετία 2023-25, του δείκτη κοινών ιδίων κεφαλαίων, με βάση τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ. Τις πιο εντυπωσιακές επιδόσεις πέτυχαν οι Eurobank και Εθνική. Για την Εθνική, ο γενικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 21,6% το 2025, κάτι που θεωρείται εντυπωσιακό και θα τιμολογηθεί αναλόγως από την αγορά.      

Ένα σημαντικό στοιχείο που καλείται να αποκρυπτογραφήσει η αγορά, είναι γιατί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός SSM δεν επιτρέπει στην Εθνική τη διανομή έστω συμβολικού μερίσματος για την περυσινή χρήση. Σημειώνεται ότι στη γενική συνέλευση της τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να διανείμει μέρισμα με βάση τα κέρδη της χρήσης 2022. Ο SSM διατηρεί τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank στην τέταρτη κλίμακα κινδύνου, ενώ τη Eurobank στην τρίτη. Έτσι, θεωρείται ότι μετά τα επιτυχή stress tests, θα έρθει αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα στην κλίμακα κινδύνου για τις τρεις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι οι τρεις τράπεζες θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος το 2024 για τη φετινή χρήση.

Στο... ύψος του το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών οι επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καλούνται να επαναξιολογήσουν τις επιλογές τους.

Οι τράπεζες, οι μετοχές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και αρκετές ανερχόμενες μικρομεσαίες εταιρείες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Όπως δηλώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, στα τρέχοντα επίπεδα τιμών δεν υπάρχουν "φούσκες", ωστόσο, εγκυμονεί ο κίνδυνος, να "τρέξουν"... αδικαιολόγητα οι μετοχές που έχουν μείνει πίσω, αλλά επί της ουσίας δεν έχουν κάποιο δυνατό story. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με βάση τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου θα υπάρξει ένας επανακαθορισμός της επενδυτικής στρατηγικής και της ανάληψης ρίσκου. Το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου κλείνει με κέρδη περίπου 45% για τον Γενικό Δείκτη, κάτι που αναμφίβολα γεννά προβληματισμούς, τόσο γι αυτούς που είναι εκτός αγοράς, όσο και τους εκτός.

Η κεφαλαιαγορά θέλει "φρέσκιες" ειδήσεις και κάτι τέτοιο θα προκύψει μόνο από την ταχύτητα υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. Αναμφίβολα, οι πυρκαγιές και οι πολιτικές παραφωνίες με τις υποθέσεις Μηταράκη και Πατούλη, προβληματίζουν τους επενδυτές ως προς την... ορμή που θα επιδείξει η κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Οι αισιόδοξοι αναμένουν ταχύτερους ρυθμούς, καθώς ο Μητσοτάκης δεν θέλει να αφήσει επ΄ ουδενί λόγω να αμφισβητηθούν τόσο η ισχυρή δυναμική της κυβέρνησης, όσο και η πορεία υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού έργου.

Η επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η πολιτική σταθερότητα, το υπερ-πλεόνασμα του προϋπολογισμού, η διατήρηση ισχυρών αναπτυξιακών ρυθμών με συνεχείς ανοδικές αναθεωρήσεις, το ισχυρό τουριστικό ρεύμα, η διατήρηση της θετικής πορείας των εξαγωγών, οι επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, αλλά και η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για μεγάλα projects και deals, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για να διατηρηθεί η ισχυρή δυναμική στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αν δεν προκύψει κάποια μεγάλη ανατροπή στο διεθνές περιβάλλον με σημείο αναφοράς τον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, εκτιμάται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να κινηθεί άνετα προς υψηλότερα επίπεδα μέσα στους προσεχείς μήνες, καθώς τα μεγέθη των εταιρειών θα είναι τέτοια που θα δικαιολογούν καλύτερες αποτιμήσεις. Οι αστάθμητοι παράγοντες είναι στο παιχνίδι και ας ελπίσουμε ότι οι όποιες ανατροπές θα είναι διαχειρίσιμες και χωρίς κάποιο "τσουχτερό" κόστος...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Σύνταγμα 1975

Ι. Κυκλοφόρησε βιβλίο ενδιαφέρον: «Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ι Τ Ε Υ Σ Η» Αναφέρεται (και) στο Σύνταγμα του 1975. ΙΙ. Είναι προσθετέα και τα εξής: ...

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...