Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Η ανακούφιση από τη FED και τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία

Ο Φεβρουάριος μπήκε με το... δεξί, κάτι που φάνηκε από την αντίδραση των αγορών με φόντο τις ανακοινώσεις της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια του δολαρίου.

Το βασικό επιτόκιο αυξήθηκε κατά 0,25% και ανέβηκε στο 4,50%-4,75%, ενώ την ίδια στιγμή οι αγορές τρέφουν θετικές προσδοκίες ότι δεν θα πιάσει την "οροφή" του 5,25% που είχε προβλέψει η FED τον περασμένο Δεκέμβριο. Χθες, τα χρηματιστήρια και οι χρηματαγορές άκουσαν αυτό που προσδοκούσαν να ακούσουν από τον επικεφαλής, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος ουσιαστικά έδωσε το... σύνθημα για τοποθετήσεις κυρίως στις μετοχές της υψηλής τεχνολογίας. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό το ντελίριο αγορών στη μετοχή της Meta, μητρική του Facebook, η οποία εκτινάχθηκε κατά 18%.

Πριν την ομιλία Πάουελ και οι τρεις δείκτες στις ΗΠΑ κινούνταν αρνητικά, αλλά στη συνέχεια έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,02% και διαμορφώθηκε στις 34.092 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,08%, κλείνοντας στις 4.120 μονάδες και ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατέγραψε άνοδο 2% και πέτυχε κλείσιμο στις 11.816 μονάδες. Αντίστοιχη ήταν η κίνηση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι δείκτες σημείωσαν οριακές μεταβολές.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στην περιοχή των 1.030 μονάδων και χθες έκλεισε με κέρδη 0,27% (στις 1.027,25 με άνοδο 0,43%). Το story της επανεκλογής Μητσοτάκη έρχεται να "κουμπώσει" με τη βελτίωση του κλίματος στο διεθνές περιβάλλον, ενώ ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας βρίσκεται στα... μονόστηλα. Ελπίζουμε να μην μας απασχολήσει στην πλέον ακραία εκδοχή του και ξαναμπλέξουμε σε περιπέτειες... 

"Κλειδί" ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της FED, ο πληθωρισμός έχει τεθεί σε πτωτική τροχιά, λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας, αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο πληθωρισμός είναι σχετικά εύκολο να υποχωρήσει από το 10% στο 5% σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη. Το πρόβλημα είναι ότι από κει και πέρα για να φτάσει στο 2% που αποτελεί κεντρικό στόχο των κεντρικών τραπεζών, ίσως χρειαστεί να περάσουν ακόμη και κάμποσα χρόνια...

Από δω και πέρα, η προσοχή όλων εστιάζει στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2022 και κυρίως του δ΄ τριμήνου. Προς το παρόν διαφαίνεται μια αχτίδα αισιοδοξίας, ότι δεν θα υπάρξει κάποιο αρνητικό σοκ, αλλά καλύτερα ας περιμένουμε. Ζητούμενο για τις αγορές είναι να επιβεβαιωθούν οι θετικές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θεωρεί ότι έχουμε ξεφύγει παγκοσμίως από την παγίδα της ύφεσης, καθώς οι ενδείξεις για τις τρεις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου (ΗΠΑ, Κίνα, Ευρώπη), είναι πολύ θετικές και σίγουρα πολύ πιο ελπιδοφόρες από τις αρχικές προβλέψεις.

Στο μέτωπο των τιμών της ενέργειας το φυσικό αέριο... βολοδέρνει μεταξύ 56-59 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας συμβάλλει καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Από την άλλη πλευρά το πετρέλαιο παρουσιάζει τάσεις μικρής αποκλιμάκωσης στα 83 δολάρια το βαρέλι, ενώ χθες, ο "μαύρος χρυσός" έκλεισε σε χαμηλό 3 εβδομάδων, στον απόηχο των αυξημένων αποθεμάτων στις ΗΠΑ. 

Αγορές χρυσού στο... φουλ

Οι τεράστιες αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες κατά την περυσινή χρονιά, εκτόξευσαν τη ζήτηση σε υψηλό 11 ετών.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κινείται σε υψηλό πολλών μηνών και συγκεκριμένα στα 1.955 δολάρια ανά ουγκιά, βλέποντας προς τις 2.000 δολάρια, ενώ πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η "δίκαιη" τιμή του βρίσκεται πάνω και από τα 2.500 και τα 3.500 δολάρια! Ο χρυσός αποδυναμώνεται σε περιόδους αύξησης των επιτοκίων  και ισχυρού δολαρίου, καθώς τιμολογείται στο αμερικανικό νόμισμα και η ισχυρή ζήτηση προέρχεται κυρίως από χώρες εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι η ζήτηση αυξήθηκε κατά 18% και διαμορφώθηκε στους 4.741 τόνους. Το ερωτηματικό πολλών σχετίζεται με το γεγονός ότι η έντονη ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, γίνεται σε μια περίοδο, όπου το δολάριο έχει υποτιμηθεί, ενώ οι επενδυτές προτιμούν ξεκάθαρα να τοποθετηθούν σε προϊόντα που έχουν τόκο, καθώς, το πολύτιμο μέταλλο δεν αποφέρει κάτι σταθερό σε ετήσια βάση. Η συνέχεια αναμένεται πολύ ενδιαφέρουσα.

Τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία

Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία δείχνουν να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο και αυτό, όπως γράψαμε και χθες, έχει και τις πολιτικές προεκτάσεις.

Ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο υποχώρησε στο 7,2% σύμφωνα με τη Eurostat και μάλλον κάτω από το 7% με βάση τον εθνικό δείκτη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος υποχωρούν σημαντικά και ο "κουμπαράς" της κυβέρνησης... αβγατίζει συνεχώς. Και από τη στιγμή που το κόστος της ενέργειας μειώνεται, τότε είναι μάλλον προφανές ότι εντός του προσεχούς διμήνου θα δούμε και μειώσεις τιμών στα προϊόντα του ραφιού. Ήδη, η συντριπτική πλειονότητα παρουσιάζει σταθερότητα για 14η εβδομάδα και είναι θέμα μερικών εβδομάδων να δούμε δεκάδες ή και εκατοντάδες προϊόντα να μειώνονται έστω και για ένα... λεπτό. Και ξέρουμε όλοι πολύ καλά τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο ψυχολογίας για τους καταναλωτές, ενόψει και των εκλογών...

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ο οποίος κινείται σε υψηλό 10 μηνών, έχοντας "σβήσει" στην ουσία τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το κλίμα βελτιώνεται σε όλους τους κλάδους (κατασκευές, βιομηχανία, λιανικό εμπόριο), καθώς και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Από την άλλη πλευρά, η ανεργία βρέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο 11,6% και τους επόμενους μήνες θα "τρέξουν" προγράμματα πρόσληψης ανέργων (εκλογές γαρ...). Επιπλέον, θα αρχίσει να ανοίγει σιγά σιγά και ο τουρισμός από τον επόμενο μήνα. Τα λεφτά που περισσεύουν από τις μειωμένες επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου ενισχύσουν το "οπλοστάσιο" της κυβέρνησης, η οποία, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές θα τα δώσει... όλα, χωρίς ωστόσο, να υπονομεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, καθώς αυτή αποτελεί βασική προϋπόθεση για να έρθει η πολυπόθητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Με όλη αυτήν την κατάσταση, ο μόνος που νιώθει... άβολα είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Πενήντα χρόνια μετά...

Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, αναπόφευκτα οδηγεί και στο τέλος της δημοκρατίας

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Φόρτωση άρθρων...