Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Η εγγύηση της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και η στόχευση Τσίπρα με το... λούμπεν ψηφοδέλτιο

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Τα κόμματα ανακοίνωσαν τα ψηφοδέλτια και μετά το Πάσχα μπαίνουμε στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου με τη διάλυση της Βουλής και την υπόσχεση για ραντεβού στα... σχολεία στις 21 Μαΐου!

Ο Μητσοτάκης δεν δίστασε μέσω χθεσινής του συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό Status 107,7 Fm της Θεσσαλονίκης, να χαρακτηρίσει ως λούμπεν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Κουμουνδούρου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στο αριστερό ακροατήριο και δεν θα δίσταζε να βάλει ακόμη και ταραχοποιούς των Εξαρχείων, αλλά είπαν να μην το... τερματίσουν εντελώς!

Ο Τσίπρας ανακοίνωσε επιλογές συσπείρωσης της πελατείας του μαγαζιού με στόχο να μην αμφισβητηθεί την επόμενη μέρα. Επιπλέον, η ποιότητα του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν από κάποιες ελάχιστες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, κινούνται στη γνωστή πεπατημένη της απέλπιδας προσπάθειας να κατεβάσουμε ό,τι να ΄ναι και όποιον να ΄ναι, αρκεί να είναι "Προεδρικός". Ο Τσίπρας ποντάρει σε ένα καλό ποσοστό στις 21 Μαΐου και εφόσον δεν βγουν τα "κουκιά" για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, θα προσέλθει στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με τη βάσιμη προσδοκία, ότι μπορεί να πάρει κάτι... ψιλά παραπάνω από αριστερούς, τόσο των μικρότερων κομμάτων, όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα θα το έχει ο Ανδρουλάκης, ο οποίος θα προσπαθήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ "χωρίς τον Τσίπρα" (μάλλον... άτοπο), καθώς αν πάει στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και έχει κάτω από 10%, τότε όλα είναι ανοικτά. Δηλαδή, αν το ΠΑΣΟΚ πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό, μπορεί να τεθεί θέμα ηγεσίας, το οποίο ωστόσο, θα μπορούσε να... προσπεραστεί μέσω σύμπραξης με τη Νέα Δημοκρατία, για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Θα ήταν μια λύση απελπισίας για τον Ανδρουλάκη, μόνο και μόνο για να διατηρηθεί ως επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, αν το ΠΑΣΟΚ βυθιστεί σε μια άνευ προηγουμένου εξωστρέφεια, τότε η χώρα κινδυνεύει να συρθεί και σε νέα εκλογική αναμέτρηση, μιας και το ενδεχόμενο σύμπραξης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται ως... λογικό στην παρούσα φάση.. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι άκρως επιβαρυντική για την οικονομία, "ροκανίζοντας" τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί στις αγορές. Εδώ υπάρχει ένα σημείο καμπής...

Ο Στουρνάρας νουθετεί...

Γράφαμε χθες για τις προειδοποιήσεις Στουρνάρα στην 90η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Τραπέζης Ελλάδος, σχετικά με το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα σε πορεία... πρόσκρουσης.

Χθες, ο κεντρικός τραπεζίτης επανήλθε και με συνέντευξη τον στον Παύλο Τσίμα, στον ΣΚΑΪ 100,3, ανάφερε ότι θεωρεί αδιανόητο τα τρία κόμματα εξουσίας που έχουν διαχειριστεί τις κρίσεις των τελευταίων αρκετών ετών, να κινηθούν σε ένα μοτίβο παροχών και ανεφάρμοστων υποσχέσεων. Προφανώς το "καρφί" ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος... διαγράφει χρέη, χαρίζει... οικόπεδα και γενικώς γιατρεύει πάσα νόσο και πάσα... απελπισία!

Ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η κυβέρνηση που θα πάει τη χώρα παραπέρα, πρέπει να ξεχάσει τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και να ρίξει όλο το βάρος στον διαρκή και αυξανόμενο σχηματισμό πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς το διεθνές περιβάλλον διακρίνεται από υψηλή αβεβαιότητα. Όμως, όσο και αν ο ρους των δημοσιονομικών εξελίξεων τείνει προς το αυστηρότερο, η Ελληνική οικονομία έχει αναπτύξει μια ισχυρή δυναμική. Το 2022 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα, αντί αρχικής πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα, σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ. Το πρώτο δίμηνο του έτους παρουσιάζεται πρωτογενές πλεόνασμα 4,2 δισ. ευρώ και γενικό πλεόνασμα επί του κρατικού προϋπολογισμού, 2,3 δισ. ευρώ.

Απαγορεύεται το πισωγύρισμα

Η διατήρηση του θετικού momentum στην οικονομία αποτελεί ένα μεγάλο ζητούμενο την επόμενη μέρα των εκλογών.

Η ταχύτητα θεωρείται κεκτημένη, ωστόσο, κανένα δημοσιονομικό και μακροοικονομικό στοίχημα δεν είναι δεδομένο ότι μπορούμε να το κερδίσουμε. Μια πολιτική ανατροπή ή μια παρατεταμένη ακυβερνησία, την οποία φοβάται ο κ. Στουρνάρας, θα οδηγούσε σε σταδιακό φρενάρισμα και συνεπώς σε... ακινησία. Οι αγορές γνωρίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει παρακάτω μόνο με διακυβέρνηση η οποία θα έχει είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είτε κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Βέβαια, αν μπορούσε να κάνει μια... γύρα η Κουμουνδούρου για να ρωτήσει τους ανθρώπους των αγορών, εντός και εκτός συνόρων, θα προτιμήσουν το πρώτο ενδεχόμενο, καθώς μια σύμπραξη δύο κομμάτων, δεν είναι ό,τι το... καλύτερο.

Ο Τσίπρας μπορεί να φαντάζεται έναν ΣΥΡΙΖΑ πλήρως ελεγχόμενο και να ονειρεύεται μια θνησιγενή κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, τα "κουκιά" είναι σχεδόν αδύνατον να οδηγήσουν σε μια τέτοια εξέλιξη. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ή ήρεμη δύναμη που λέγεται Μητσοτάκης, ο οποίος διαχειρίστηκε τέτοιου μεγέθους κρίσης, που αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε καταρρεύσει ως χώρα. Το μέτρο σύγκρισης των δύο ζευγών, δηλαδή Μητσοτάκη-Τσίπρα και Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ, θα αυξάνει συνεχώς όσο θα πηγαίνουμε προς τις εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, το Πάσχα προσφέρεται για ψυχοθεραπεία και... διασκέδαση, για να ξεχαστούν πολλά. Λίγο πριν την κάλπη, το μεγαλύτερο τμήμα των αναποφάσιστων και των κεντρώων δείχνει διατεθειμένο να πριμοδοτήσει εκ νέου Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία. Το εκλογικό σώμα καλείται να αποδείξει ότι έχει βάλει μυαλό σε σχέση με τα καμώματα του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 και δεν είναι διατεθειμένο να πυροβολήσει για ακόμη μία φορά τα πόδια του. Οι εκλογές που έρχονται είναι εξαιρετικά κρίσιμες και εφόσον δεν γίνει το λάθος στο... παραβάν, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι σε μερικά χρόνια το Ελληνικό success story, θα αποτελεί αντικείμενο παγκόσμιου θαυμασμού και αναγνώρισης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, δεν ξέρουμε πραγματικά, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι απαγορεύεται το πισωγύρισμα...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Φόρτωση άρθρων...