Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Η ελληνική οικονομία κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Το ελληνικό success story παραμένει λαμπερό και οι προσδοκίες για την οικονομία ενισχύονται.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Μαρτίου, σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, επανήλθε στα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου. Ήταν τότε που μπαίναμε στη... μουντάδα του χειμώνα με έντονο βαθμό αβεβαιότητας λόγω των αρνητικών εξελίξεων στο Ισραήλ και τώρα επανερχόμαστε στα ίδια υψηλά επίπεδα, γιατί έχουμε μπει για τα καλά στο καλοκαίρι, αλλά με εξίσου πολλές αβεβαιότητες, οι οποίες περιγράφτηκαν παραπάνω.

Πιάσαμε τις 108,4 μονάδες από 104,9 μονάδες τον Φεβρουάριο, κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία αρχίζει και πάλι να... γκαζώνει. Όπως είναι προφανές ο τουρισμός δημιουργεί πολύ θετικές προσδοκίες, οι προοπτικές της βιομηχανίας βελτιώνονται συνεχώς, η καταναλωτική εμπιστοσύνη αναμένεται να ενισχυθεί, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει και πρόθεση για αποταμίευση. Περιμένουμε πολλά από τις κατασκευές φέτος, καθώς θα ξεκινήσουν πολλά μεγάλα έργα, τα οποία θα προστεθούν σε αυτά που ολοκληρώνονται και σε αυτά που εκτελούνται.

Οι θετικές προσδοκίες ενισχύονται και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι συνεχίζουν να έρχονται, ενώ το πρόγραμμα των χρηματοδοτήσεων θα ολοκληρωθεί σε 30 μήνες (τέλος 2026).

Η συγκράτηση του πληθωρισμού και η βελτίωση των μισθολογικών προσδοκιών θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το κλίμα το προσεχές διάστημα. Ξεκινάμε καλά, πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, ο τουρισμός φέτος θα καλπάσει, η ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα θα αυξηθεί, οι κατασκευές είναι σε φάση... εκτίναξης και αναμένουμε καλύτερη εικόνα για το λιανικό εμπόριο. Και μην ξεχνάμε ότι η οικονομία είναι θέμα ψυχολογίας...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Φόρτωση άρθρων...