Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Η ενθαρρυντική «βουτιά» του πετρελαίου και η συνεχής πίεση στο Χ.Α.

Η κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου μετά την ξέφρενη άνοδο του Σεπτεμβρίου, δίνει μια ανάσα στους καταναλωτές, αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι παραπέμπει σε αισθητό περιορισμό της ζήτησης, λόγω οικονομικής στασιμότητας ή ύφεσης.

Ο "μαύρος χρυσός" από τα 100 δολάρια το βαρέλι προ δεκαημέρου υποχώρησε χθες στα 84 δολάρια. Αυτό είναι καλό όταν πάμε στην αντλία του πρατηρίου την επόμενη εβδομάδα, αλλά μια τέτοιου μεγέθους πτώση αντανακλά και τους φόβους για βαθύτερη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και ειδικότερες στις οικονομίες-σηματωρούς. Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο και αλλάζει τις καταναλωτικές συνήθειες, αφού μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα. Δηλαδή, το καλό νέο για την τσέπη μας στην αντλία, ίσως τελικώς, να μην είναι και τόσο... καλό, αν λάβουμε υπόψιν μας ότι η τιμή ενός προϊόντος καθορίζεται από τη ζήτηση και μάλιστα μέσα σε συνθήκες οικονομικής στασιμότητας ή ύφεσης.

Οι αναλυτές των αγορών επισημαίνουν ότι το άνοιγμα θέσεων στο πετρέλαιο με την προσδοκία ανόδου στα 100 δολάρια το βαρέλι, "έκαψε" τα χέρια των τζογαδόρων, οι οποίοι στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις κλείνουν τις θέσεις τους. Οι... άγαρμπες πωλήσεις συμβολαίων οδήγησαν με... συνοπτικές διαδικασίες στην υποχώρηση του "μαύρου χρυσού" σχεδόν κατά 10 δολάρια το βαρέλι, μέσα σε 48 ώρες! Επιπλέον, τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν απότομη μείωση της ζήτησης για βενζίνη και μάλιστα ο σχετικός δείκτης έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους. Μια τέτοια εξέλιξη είναι απολύτως λογική από τη στιγμή που τελείωσε η περίοδος των διακοπών και κάθε... κατεργάρης επιστρέφει στον πάγκο του και προσπαθεί να διαχειριστεί τα οικονομικά του με σύνεση και φειδώ, ενόψει ενός απρόβλεπτου χειμώνα.

Το Χ.Α. πέφτει, κοιτάζοντας (και) προς τις εκλογές

Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι... ντεφορμέ και ζητάει νέους καταλύτες, ενώ έχει στραμμένο το βλέμμα και στα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι νέες σημαντικές απώλειες κατά 1,38% στη χθεσινή συνεδρίαση και μάλιστα στη διαδικασία των δημοπρασιών, δείχνει ότι ο πτωτικός κύκλος έχει ακόμη δρόμο, εάν και εφόσον δεν υπάρξουν στον ορίζοντα... χαρμόσυνα νέα. Μάλιστα, η χθεσινή υποχώρηση έγινε με τζίρο μόλις 78,4 εκατ. ευρώ, ενώ και η σημερινή συνεδρίαση (τελευταία πριν τις εκλογές), θα είναι δύσκολο να ξεφύγει από το γενικότερο κλίμα πιέσεων. Ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει από τις 1.300 μονάδες προ μηνός στις 1.154 και αυτό δεν περνάει απαρατήρητο. Έχουν "σπάσει" σημαντικές ζώνες αντίστασης και τα μεγάλα χαρτοφυλάκια θέλουν να αυξήσουν τη ρευστότητα τους, προχωρώντας σε πωλήσεις. Αναμφίβολα, το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές διαδραματίζει τον πρώτο και σημαντικότερο ρόλο για την ένταση των πιέσεων.

Χθες, η εικόνα για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν μοιρασμένη, με κάποιους τίτλους να κερδίζουν, αλλά τους πιο πολλούς να πιέζονται. Στα αξιοσημείωτα η υποχώρηση άνω του 5% για τις μετοχές των Αegean, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και Cenergy, πάνω από 3% ήταν οι απώλειες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil και ΒΙΟΧΑΛΚΟ, άνω από 2% υποχώρησαν οιAlpha Bank, Autohellas, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ πτώση κατά 1% σημείωσαν οι μετοχές των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, της Εθνικής του ΤΙΤΑΝΑ και της ΔΕΗ. Με... αξιοπρεπείς απώλειες έκλεισαν οι τίτλοι των Πειραιώς, Quest, Coca Cola, Σαράντη, Lamda και ΟΠΑΠ, ενώ θετικό κλείσιμο πέτυχαν μόνο 4 μετοχές και πιο συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ, η Mytilineos, to Jumbo και η ΕΥΔΑΠ.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε πορεία διόρθωσης και δεν μπορεί να έχει προσδοκίες για υψηλότερα επίπεδα στην παρούσα συγκυρία, λόγω του διεθνούς κλίματος. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν ένα πρόσθετο στοιχείο, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα διαμορφώσει εξελίξεις μετά τις 15 Οκτωβρίου. Πάντως, η χθεσινή συνεδρίαση είχε και... άρωμα από την προχθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τις αναδρομικά και τις αυξημένες συντάξεις των δικαστικών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...