Δευτέρα
13 Μαΐου 2024

Η επενδυτική βαθμίδα και ο φόβος για νέα κρίση στην Ευρώπη

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός με τη... φόρα που έχουν πάρει μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, προχωρούν με... συνοπτικές διαδικασίες στο κλείσιμο εκκρεμοτήτων και δείχνουν να... βιάζονται για να προλάβουν τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις, με φόντο την παγκόσμια οικονομία.

Σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζει το οικονομικό πολυνομοσχέδιο, όπου θα περιλαμβάνονται οι παροχές που ανακοινώθηκαν, αλλά και πολλά άλλα που περιμένουμε να τα μάθουμε. Επιπλέον, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους βγαίνει στις αγορές με νέο δεκαπενταετές ομόλογο, για να "τσιμπήσει" μερικά εκατομμύρια ευρώ επιπλέον και ουσιαστικά να κλείσει το φετινό δανειακό πρόγραμμα, ώστε να είμαστε καλυμμένοι έναντι οιασδήποτε... επίθεσης.

Από την άλλη πλευρά, στο σκέλος της ακρίβειας περιμένουμε παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και μάλιστα θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των εταιρειών, για να διαπιστωθεί πώς στοιχίζει... βαπορίσιο ένα ταξίδι σε κάποιο νησί των Κυκλάδων. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ανοίγει το θέμα της εντατικοποίησης των ελέγχων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αθέμιτη κερδοσκοπία, αλλά και να... φοβηθούν κάποιοι, μπας και συγκρατήσουν τις τιμές. Το "Καλάθι του Νοικοκυριού" λειτουργεί, αλλά οι πολίτες βλέπουν τις τιμές των προϊόντων να ξεφεύγουν, κάτι που ισχύει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και πρέπει να μας βάλει σε πάρα πολλές σκέψεις.

Πέραν των προαναφερόμενων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανοίγει μέτωπο με τη φοροδιαφυγή με πρώτο μέλημα να συνδεθούν το συντομότερο δυνατόν οι ταμειακές μηχανές με τα POS, ενώ θα έρθουν και μέτρα-μέγγενη για να περιοριστούν τα "παράθυρα" της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, αν δεν βοηθήσουν και οι πολίτες, τότε, η κυβέρνηση θα... τρέχει πίσω από το πρόβλημα. Όμως, είναι δεδομένο ότι για να βγουν οι παροχές σε βάθος τετραετίας και γενικά τα νούμερα του προϋπολογισμού, πρέπει να σφίξει ακόμη περισσότερο ο κλοιός γύρω από τη φοροδιαφυγή. Οι πληροφορίες λένε ότι προσεχώς θα ανακοινωθούν μέτρα, τα οποία θα κάνουν πολλούς να σηκωθούν από... σαλόνια, ντιβάνια, καναπέδες και καρέκλες!

Σημαντικές είναι και οι εκκρεμότητες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πλέον νευραλγικά τόσο στο σκέλος των επενδύσεων στην Ενέργεια, όσο και σε επίπεδο καθημερινότητας. Βασικά, πρέπει να αντιμετωπιστούν πάμπολλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την ηλεκτρονική γραφειοκρατία, τα οποία αφορούν το Κτηματολόγιο, ενώ ανοικτή "πληγή" αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την απαγόρευση δόμησης σε αγροτεμάχια άνω των 4.000 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία δεν... βλέπουν σε "αναγνωρισμένο δρόμο". Το συγκεκριμένο θέμα κάνει μεγάλη ζημιά στην ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς "μπλοκάρει" οικοδομικές άδειες και σημαντικές επενδύσεις.

Στο σκέλος των υποδομών, το αρμόδιο υπουργείο υπό την ηγεσία του Χρήστου Σταϊκούρα πρέπει να "τρέξει" γρηγορότερα τα έργα, καθώς οι κατασκευές "γεννούν" υψηλή προστιθέμενη αξία και λειτουργούν ως αντίβαρο στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Με τη βοήθεια των εξαγωγών και του τουρισμού, φαίνεται ότι τόσο το δεύτερο όσο και το τρίτο τρίμηνο, θα δώσουν τους απαιτούμενους πόντους στην ανάπτυξη, προκειμένου ο προϋπολογισμός και τα μακροοικονομικά να συσσωρεύσουν κάμποσο "λίπος" και να βγει ο επόμενος χειμώνας. Όμως, υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και μεγάλα εμπόδια...

Τα τρόφιμα, τα υψηλά επιτόκια και οι αγορές 

Η κυβέρνηση ανησυχεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο των τροφίμων, κι ας έχει υποχωρήσει ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού κάτω από το 2%.

Τα υψηλά επιτόκια και οι ενδείξεις ύφεσης στην Ευρωζώνη ηχούν ως... συναγερμός στην Αθήνα, η οποία, φοβάται τα χειρότερα μέσα στους προσεχείς μήνες. Άλλωστε, οι διεθνείς οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει ότι το β΄ εξάμηνο δεν θα είναι όπως το πρώτο. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει ούτε μέρα, ενώ η πορεία του Χρηματιστηρίου την τελευταία περίοδο παραπέμπει σε κόπωση, που σχετίζεται με ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντας. Οι 1.300 μονάδες τις οποίες έχει πλησιάσει ο Γενικός Δείκτης, δείχνουν ότι αποτελούν ισχυρό επίπεδο αντίστασης και θα χρειαστούν πολλές θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της παραγωγής του κυβερνητικού έργου, προκειμένου να υπάρξει υπέρβαση τους. Θα τολμήσουμε να πούμε ότι πλησιάζει ο καιρός που τα μεγάλα επενδυτικά "σπίτια" θα προχωρήσουν εκ των πραγμάτων σε μείωση θέσεων, "κλειδώνοντας" τα υπερ-κέρδη της προηγούμενης περιόδου, καθώς κάποια... σύννεφα στις αγορές, δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Το στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας δεν είναι και τόσο δεδομένο, αν ξεσπάσει μια κρίση στην Ευρώπη, όπου η Γερμανία, ήδη βρίσκεται σε ύφεση για δύο συνεχή τρίμηνα. Άρα, αν... σκαλώσει κάτι μέσα στο προσεχές δίμηνο, τότε η ανάκτηση αξιόχρεου, ίσως να μην είναι τόσο... εύκολη υπόθεση. Επί της ουσίας, η μεταρρυθμιστική δυναμική σε συνδυασμό με τη θετική πορεία των κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό αντίβαρο στις όποιες διεθνείς πιέσεις και να οδηγήσουν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ωστόσο, τα υψηλά επιτόκια και τυχόν αναζωπύρωση των τιμών της ενέργειας με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, μπορεί να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της... σιγουριάς που έχουμε για την επενδυτική βαθμίδα. Συνεπώς, η κυβέρνηση πρέπει να δουλέψει με ακρίβεια ημέρας και... ώρας, προκειμένου να νομοθετήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και να πείσει τις αγορές ότι... αξίζουμε για να ξαναμπούμε στο "κλαμπ" των αξιόχρεων χωρών. Περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις μέσα στις προσεχείς 80 ημέρες και ελπίζουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα αυτών θα είναι θετικό για την Ελλάδα. Dum Spiro Spero...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι πολίτες στην απόγνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ χορηγός του Μητσοτάκη με τον «ξεσαλωμένο» Κασσελάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη βυθίζεται στο κατάντημα της πολιτικής. Ο τύπος ακούει λέξεις, έννοιες και συνθήματα που αγνοούσε ως τώρα και τα πετάει όπου βρει και όπως μπορεί. Θυμίζει...

Νομοθετικό Χάος

Ι. Προϋπόθεση νομοθέτησης είναι η συνειδητοποίηση της δογματικής του δικαίου. ● Δόγμα είναι το αυταπόδεικτο, άρα και μη αμφισβητούμενο. Είναι για τους Χριστιανούς, ...

Φόρτωση άρθρων...