Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Η Κίνα έτοιμη για πόλεμο, η Μεσόγειος υπό διέγερση και το καλό... ποδαρικό της Alpha

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Η μεγάλη εικόνα του πλανήτη τα έχει όλα. Φόβο για εκτόξευση πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν προς την Ουκρανία, προετοιμασίες πολέμου από την Κίνα, ανατροπή πολιτικών δεδομένων στις ΗΠΑ, ανακατωσούρα στα κρυπτονομίσματα, πληθωρισμό, βεβαιότητα για ύφεση.

Το μόνο που δεν έχει προκύψει ακόμη ως εξέλιξη με μεγάλες πιθανότητες είναι η έλευση εξωγήινων, αν και διάφοροι "ειδικοί" του χώρου πιστεύουν ότι κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Πιθανόν, να τα έχουμε διαπιστώσει στην καθημερινότητα μας, με τόσα που βλέπουμε...

Ο Σι Τζιπινγκ εμφανίστηκε με στρατιωτική στολή...

Ο νέος... Μάο της Κίνας, Σι Τσιπινγκ εμφανίστηκε χθες στην κρατική τηλεόραση της Κίνας με στρατιωτική στολή, θέλοντας να στείλει στους συμπατριώτες του το μήνυμα ότι ανά πάσα στιγμή πρέπει να προετοιμάζονται για πόλεμο!

Πρόκειται για μια... τρομακτικά σοβαρή εξέλιξη, η οποία έρχεται να "κουμπώσει" με τους φόβους της Δύσης και της κυβέρνησης της Ουκρανίας για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν, ο οποίος δεν προλαβαίνει να μετράει απώλειες στο πεδίο της μάχης, και τον... γαργαλάει για να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα με τη χρήση "εξελιγμένων" όπλων. Στις ΗΠΑ περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα των Ενδιάμεσων Εκλογών και μάλιστα σε κρίσιμες πολιτείες, καθώς θα κρίνουν το πολιτικό μέλλον του Μπάιντεν αλλά και του Τραμπ.

Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα αποτελέσει βαρόμετρο για ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς μπορεί να μεταβάλλει σημαντικές παραμέτρους σε σχέση με αυτές που έχουν διαμορφωθεί σήμερα και έχουν την αφετηρία τους στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Ο κόσμος μας γίνεται ολοένα και πιο άγριος, κάτι που πρέπει να μας κρατά και εδώ στην Ελλάδα σε εγρήγορση, καθώς ο Ερντογάν κάνει σαν... λυσσασμένος, βλέποντας και την έλευση άλλων δύο Ραφάλ στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας. Με 8 Ραφάλ και με τους πυραύλους να στοχεύουν εκεί που δεν μπορεί να φανταστεί ο Ερντογάν, πολλά μπορεί να συμβούν...

Ανακάτεμα της τράπουλας στη Μεσόγειο με σφραγίδα Μητσοτάκη

Το γεωπολιτικό παίγνιο με άξονα την πολεμική επέμβαση των Ρώσων στην Ουκρανία, κάθε μέρα φέρνει στο προσκήνιο επιμέρους εξελίξεις που κάποιοι σχεδίαζαν και κάποιοι άλλοι δεν μπορούσαν να φανταστούν.

Η έκδοση NAVTEX από την Ελλάδα για την έναρξη σεισμικών ερευνών στα δυτικά και βορειοδυτικά της Κρήτης και προς Πελοπόννησο μεριά, δείχνου ότι ο Μητσοτάκης σπεύδει να βάλει όσο μπορεί γρηγορότερα στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων τους Αμερικανούς. Η αρχή έγινε με την Exxon Mobil, ενώ ταυτόχρονα η επέκταση των ερευνών προς τη Μάλτα, μετά από σχετική συμφωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Μαλτέζο ομόλογο του, σηματοδοτεί εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Αν η περιοχή μας δώσει κοιτάσματα, τότε η Ελλάδα μπαίνει στον χάρτη των παραγωγών χωρών και εφόσον Ισραήλ, Αίγυπτος και Κύπρος ενισχύσουν το κοινό ενεργειακό τους μέτωπο, τότε ο Ερντογάν θα μείνει εκτεθειμένος και θα μιλάει για Τουρκολιβυικό μνημόνιο. Το "κλειδί" του ενεργειακού αποκλεισμού της Τουρκίας από τη Μεσόγειο, βρίσκεται στη Λιβύη.

Τα Ραφάλ θα έχουν τον εναέριο έλεγχο της Ελληνικής επικράτειας και οι φρεγάτες θα κόβουν... βόλτες κοντά στις περιοχές όπου θα γίνονται τα επόμενα χρόνια οι έρευνες για υδρογονάνθρακες. Το 2023 θα είναι μια χρονιά μεγάλων εντάσεων, καθώς ο Τούρκος θέλει να εορτάσει τα 100χρονα του, οπότε, οι προετοιμασίες που γίνονται από την Ελληνική κυβέρνηση σε στρατιωτικό επίπεδο, με τις νέες αφίξεις μαχητικών αεροσκαφών και τις παραγγελίες φρεγατών στη Γαλλία, δείχνουν ότι πάμε για μια αναμέτρηση ισχύος... Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική κίνηση γιατί ένας πόλεμος ακόμη και λίγων 24ώρων μπορεί να σε φέρει πολλά χρόνια πίσω. Είτε είσαι επιτιθέμενος, είτε είσαι αμυνόμενος...

Στην εξίσωση προσθέτουμε και το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο πλέον δεν έχει την οικονομικο-επιχειρηματική σημασία που πιστεύαμε, μέσα από την ιδιωτικοποίηση του, αλλά συνιστά στρατηγείο υπό τον πλήρη έλεγχο του Κράτους, στην περίπτωση που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε κάτι... αναπάντεχο. Και ένα μήνυμα: όσο και να χτυπιούνται κάποιοι για πρόωρες εκλογές, απλά να τους πληροφορήσουμε ότι ο Μητσοτάκης θα κάνει τις εκλογές μαζί με τον... Ερντογάν, με απόκλιση κάποιων ημερών. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και αν κάποιοι εδώ στο εσωτερικό πιστεύουν ότι είμαστε σε μια συγκυρία όπου θα εξυπηρετήσουν εχθρικά συμφέροντα για τη χώρα, καλύτερα να το ξεχάσουν, γιατί θα εκτεθούν. Έχουσι γνώσιν οι φύλακες...

Ο... πάτος των αγορών

Χθες είχαμε μια αναπάντεχη εξέλιξη στα κρυπτονομίσματα, η οποία τρόμαξε όχι μόνο αυτούς που... κρύβονται με τα νομίσματα, αλλά και τις αγορές.

Η εξαγορά της FTX από το Binance λόγω προβλημάτων ρευστότητας θορύβησε τους "παίκτες" σε μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και είχε συνέπειες και στα χρηματιστήρια, τουλάχιστον μέχρι να διευκρινιστούν οι παράμετροι του deal. Η Wall Street κατάφερε να επανέλθει στον... ίσιο δρόμο και οι επενδυτές περιμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθούν τα αποτελέσματα στις ΗΠΑ, έτσι ώστε στη συνέχεια να τοποθετηθούν. Θετική εξέλιξη της χθεσινής ημέρας, η μεγάλη πτώση του πετρελαίου άνω του 3% αλλά και η εκτίναξη  του χρυσού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αγορές αποτελούν ένα ροντέο.

Την ίδια στιγμή, η Ελβετική UBS βλέπει πολύ... πάτο στις αγορές, καθώς δεν έχουν τιμολογηθεί η ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ. Άρα έχουμε να πάμε ακόμη παρακάτω, ιδίως αν η Αμερική μπει σε κατάσταση ακυβερνησίας, όπου οι εξουσίες θα είναι μοιρασμένες μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεμπουμπλικάνων, με... θεατή τον Μπάιντεν. Το καλό, σύμφωνα με τη UBS, είναι ότι οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν αποτιμήσει καλύτερα την ύφεση.

Δυνατά μεγέθη στο εννεάμηνο για την Alpha Bank

Χθες η Alpha Bank έκανε καλό... ποδαρικό ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα του εννεάμηνου, όπου κατέγραψε κέρδη 335,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 92,7 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο.

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε ανοδική αναθεώρηση του ετήσιου στόχους της τράπεζας κατά 7%, ενώ εξαιρετικά σημαντική ήταν η εξέλιξη της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 3,2 δισ. ευρώ με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 8%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 117 εκατ. ευρώ και η τράπεζα πάει... φουλ για διανομή μερίσματος του χρόνου, όπως και όλες οι τράπεζες. Αρκεί να μην γίνει... πυρηνικός πόλεμος και να μην έχουμε άγριες... φασαρίες με τον λυσσασμένο Ερντογάν.

Η Alpha Bank κατά το τρίτο τρίμηνο προχώρησε σε επιπλέον εκταμιεύσεις δανείων ύψους 500 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, ενώ κατάφερε να αυξήσει τα εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 10% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 31,4 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις σημείωσαν αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ μέσα σε ένα τρίμηνο, εν μέσω πληθωρισμού, μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και άνθισης των επιχειρήσεων, λόγω εξαγωγών, τουρισμού και επενδύσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, τόνισε "ότι η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας πραγματοποιείται με βιώσιμο τρόπο, τόσο από πλευράς κινδύνου, όσο και από πλευράς κερδοφορίας, ενώ συμπλήρωσε ότι η εξυγίανση του ισολογισμού και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των λειτουργιών της Τράπεζας, μεταφράζεται σε βελτιωμένα επίπεδα κερδοφορίας για τον Όμιλο και απόδοσης ιδίων κεφαλαίων της τάξη του 7%, ήδη από φέτος".

Μytilineos και στο... Ηνωμένο Βασίλειο

Νέο χαρτοφυλάκιο 7 έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ανέλαβε η Mytilineos στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας.

Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι η συνολική ισχύς του νέου χαρτοφυλακίου έργων αποθήκευσης ενέργειας ανέρχεται σε 367,5MW και αφορά τον επί σειρά ετών επιχειρηματικό εταίρο Gresham House. Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία (BESS). Τα έργα  βρίσκονται ήδη σε διάφορα στάδια υλοποίησης, ενώ αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία σταδιακά έως τα τέλη του 2023.

Νέο Αμοιβαίο από την Πειραιώς

Νέο αμοιβαίο κεφάλαιο που θα είναι συνδεδεμένο με τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και θα αποδίδει μέρισμα σε ετήσια βάση στους μεριδιούχους, λανσάρει η Πειραιώς, μέσω της Asset Management.

Το προϊόν "Πειραιώς Α/Κ Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2027 Ομολογιακό Εσωτερικού" θα έχει προκαθορισμένη διάρκεια 5 ετών και θα επιβραβεύει όσους διακρατούν τους τίτλους έως τη λήξη τους, ενώ υπόσχεται και τακτική διανομή μερίσματος. Στόχος της τράπεζας είναι η αξιοποίηση των σημερινών υψηλών αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων, μειώνοντας παράλληλα την ευαισθησία στις μεταβολές των επιτοκίων με την πάροδο του χρόνου. Το ομόλογο θα έχει προκαθορισμένη περίοδο διάθεσης μεριδίων και θα διατίθεται στους ενδιαφερόμενους έως τις 2 Δεκεμβρίου. Με βάση αυτή τη στρατηγική, το Αμοιβαίο Κεφάλαιο προσφέρει τη δυνατότητα στους υποψήφιους επενδυτές να επενδύσουν σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολογιακών τίτλων προσδοκώντας εισόδημα και κεφαλαιακά κέρδη και αναλαμβάνοντας τον ανάλογο επενδυτικό κίνδυνο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η μεγάλη απάτη της Κλιματικής Αλλαγής

Πως οι διεθνείς δυνάμεις του αυταρχισμού, προσπαθούν να διαλύσουν πνευματικά και οικονομικά τον δυτικό πολιτισμό και τις οικονομικές του αρθρώσεις.

Οι «Σαλώμες» του ΣΥΡΙΖΑ, το μίσος για τον Μητσοτάκη και οι νεόγεροι του Τσίπρα

Ενεοί και μονίμως απορούντες οι εναπομείναντες νεόγεροι της παλιάς σχολής Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη παρακολουθούν την επέλαση κάθε είδους «Σαλώμης» στην Κουμουνδούρου και τη...

Προτεραιότητα στα βασικά: Ανταγωνιστικότητα οικονομίας, απονομή δικαιοσύνης

Κάθε καλός μάνατζερ γνωρίζει την σημασία του να επικεντρώνει τις δραστηριότητές του στην επίτευξη ορισμένων σημαντικών στόχων και να μην ασχολείται με δευτερεύοντα ή ασήμαντα πράγμ...

Φόρτωση άρθρων...