Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Η ριζική και θεαματική ανανέωση της γαλλικής ακροδεξιάς

Ο 27χρονος νέος πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, γόνος μιας φτωχής οικογένειας Ιταλο-αλγερινών μεταναστών, εκτιμάται ότι θα ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό

Είναι ένας γοητευτικός νέος 27χρόνος ευρωβουλευτής, που τονίζει ότι η μητέρα του, Ιταλίδα μετανάστρια, στερήθηκε πολλά για να τον μεγαλώσει και να τον μορφώσει και πριν από όλα του έμαθε να αγαπά τη Γαλλία και τον πολιτισμό της. «Και αυτό κάνω», είπε ο Ζορντάν Μπαρντελά, καταχειροκροτούμενος από μια χιλιάδα μελών του Κόμματος του «Εθνικού Συναγερμού», το οποίο τον ψήφισε για πρόεδρο του με ποσοστό 85%!

Η αποχώρηση έτσι της Μαρίν Λεπέν από την προεδρία του Κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας της και το οποίο ανέδειξαν σε ισχυρή πολιτική δύναμη οι εκλογικοί νόμοι του σοσιαλιστή προέδρου Φρ. Μιττεράν τη δεκαετία του 1980, της δίνει τη δυνατότητα να αφοσιωθεί στη νέα υποψηφιότητά της για τη γαλλική προεδρία της Δημοκρατίας το 2027. Παράλληλα όμως θέλει να αξιοποιήσει και την κοινοβουλευτική της δύναμη, που ως γνωστόν ξεπερνά τους 80 εκπροσώπους στο γαλλικό Κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή η «απολεπενοποίηση» της γαλλικής ακροδεξιάς, της προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να προσεγγίσει και να αφομοιώσει ενδεχομένως την αντιφιλελεύθερη γαλλική δεξιά, αυτήν που στο παρελθόν πολέμησε με νύχια και δόντια την πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης,με τους αποβιώσαντες Σάρλ Πασκουά και Φιλίπ Σεγκέν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, κατά την εκτίμησή μας, η εκλογή Μπαρντελά στην ηγεσία του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, είναι ένα σημαντικό γεγονός τόσο για την περαιτέρω πορεία μιας προβληματικής Γαλλίας, με 700.000 παράνομους μετανάστες, όσο και για την Ευρώπη.Ιδιαίτερα δε σήμερα που και η Ιταλία έχει γυναίκα πρωθυπουργό, ακροδεξιάς απόκλισης.Αν λοιπόν στο μέλλον υπάρξει Γάλλο-ιταλική προσέγγιση σημαντικά πολιτικά δεδομένα θα αλλάξουν στην Ευρώπη.

Και από την άποψη αυτή, ας έχουμε πάντα κατά νου την καλή σχέση Λεπέν – Πούτιν,σε μία εποχή όπου οι γεωπολιτικές σχέσεις αμφισβητούνται και οξύνονται,με την Ευρώπη να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ηθικό της εταιρείας και τα μάτια σας

Η κρίση είναι εδώ και θα μείνει αρκετό καιρό. Σίγουρα δε, συνοδεύεται από αλλαγές και διαδικασίες αντιμετώπισης της που προκαλούν αβεβαιότητα. Συνεπώς, πέρα από τα οικονομικά προβλ...

Φόρτωση άρθρων...