Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Οι εκλογές στις ΗΠΑ, η διπλή «βόμβα» Μητσοτάκη και το strong story από ΟΤΕ

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Το αποτέλεσμα των σημερινών Ενδιάμεσων Εκλογών στις ΗΠΑ αναμένεται να αποτελέσει προάγγελο νέων σοβαρών εξελίξεων σε σχέση και με τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, καθώς απειλείται η πρωτοκαθεδρία των Δημοκρατικών και η χώρα κινδυνεύει να κοπεί στα... δύο.

Η ψήφος των Αμερικανών πολιτών κρίνει το υπόλοιπο της θητείας Μπάιντεν και κρίνει το μέγεθος της παρέμβασης των Ρεπουμπλικάνων σε κρίσιμες αποφάσεις για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για την ανανέωση του συνόλου των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο της Γερουσίας, ενώ παίζονται θέσεις τοπικών κυβερνητών ή εισαγγελέων. Σύμφωνα με τους New York Times, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Από μια επικράτηση των Δημοκρατικών στη Γερουσία μέχρι και νίκη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή.

Χθες, η Wall Street κατέγραψε ισχυρή άνοδο, στον απόηχο της αναφοράς κορυφαίου αναλυτή της Morgan Stanley ότι μάλλον κερδισμένοι θα είναι οι Ρεπουμπλικάνοι έστω και αν κερδίσουν ένα από τα δύο Σώματα στο Κογκρέσο, οπότε οι μετοχές θα συνεχίσουν να καταγράφουν ισχυρή άνοδο και τα επιτόκια των ομολόγων θα υποχωρήσουν. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αναλυτές της JP Morgan, ενώ το... ταμείο για την "επόμενη μέρα", θα δείξει πώς θα "τρέξουν" οι εξελίξεις σε μια χώρα, όπου είναι χωρισμένη στα δύο, στην κυριολεξία.

Περίεργο πολιτικό κλίμα...

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του χθες στον ΑΝΤ1 "φωτογράφισε" κινήσεις κάποιων ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και ξένα συμφέροντα που σχετίζονται με τη Ρωσία, πίσω από το θέμα των αποκαλύψεων (;) της εφημερίδας Documento, σχετικά με τις παρακολουθήσεις κυβερνητικών στελεχών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και όλου του καλού κόσμου!

Η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους καθώς δεν βρίσκει κάποιο άλλο προνομιακό πεδίο, αλλά πιστεύει ότι μαζί με την υπόθεση Πάτση, την ακρίβεια και το θέμα Ανδρουλάκη, μπορεί να κλείσει την "ψαλίδα" στις προσεχείς εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, εκτός και αν προκύψει κάτι... αναπάντεχο και γίνουν νωρίτερα. Ο Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύει σε εκλογές την ίδια περίοδο διεξαγωγής της αντίστοιχης διαδικασίας στην Τουρκία, ενώ οι επόμενοι μήνες θεωρούνται μήνες υψηλού κινδύνου για "θερμό" επεισόδιο στο Αιγαίο ή στον Έβρο.

Στο τοξικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί διασταυρώνονται τεράστια συμφέροντα γύρω από την ενέργεια, μαζί με τις  επιδιώξεις Ερντογάν στην Ελλάδα και την πρόκληση ρήγματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με... δάκτυλο Πούτιν, ώστε να ανακατευτεί το πολιτικό παίγνιο.

Η κατάσταση αγριεύει και η χώρα κινδυνεύει να διολισθήσει και πάλι σε αχαρτογράφητα ύδατα, σε μια στιγμή που ο Τούρκος καραδοκεί, ο Ρώσος ελπίζει σε ανατροπή και πολλές κατακτήσεις στην οικονομία κατά την τελευταία τριετία, μπορεί να αποτελέσουν εκ νέου ζητούμενα, ενώ σήμερα θεωρούνται ως  δεδομένα. Μια ανακατωσούρα σε πολιτικό επίπεδο με τύπους που καλούν κόσμο να εγκαταλείψει τη χώρα γιατί... έρχονται, θα έχει οδυνηρές συνέπειες. Βρισκόμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα και όλα μπορούν να γκρεμιστούν κάποια στιγμή, αν ληφθεί υπόψιν και η δυσαρέσκεια που υπάρχει για το θέμα της ακρίβειας, το οποίο "καίει" τον κόσμο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η χώρα δεν αντέχει νέα... πειράματα με αγράμματους, αστοιχείωτους και παντελώς άχρηστους, οι οποίοι δεν θα προωθούν έργα γιατί θα τους ζητείται... business plan! Το μεγάλο πρόβλημα είναι το... στιγμιαίο λάθος της κάλπης, το οποίο μπορεί να φέρει στο προσκήνιο "τερατογενέσεις"! Η συνέχεια αναμένεται να είναι εντυπωσιακά συναρπαστική και μέχρι τις εκλογές, ο πόλεμος μεταξύ των δύο βασικών πολιτικών μονομάχων, θα έχει πάρα πολλά επεισόδια. Κάποιοι που ξέρουν τον Μητσοτάκη τον είδαν χθες πολύ... φορτωμένο και όταν... φορτώνει, τότε γίνεται απρόβλεπτος...

Η διπλή "βόμβα" Μητσοτάκη και οι προεκτάσεις

Μέσω του ΑΝΤ1, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι η έναρξη ερευνών από την αμερικανική Exxon Mobil για φυσικό αέριο στη Νότια Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη, μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα χώρα παραγωγής, αφού οι πιθανότητες για μεγάλα κοιτάσματα είναι πολύ αυξημένες. Και όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να βρεθούν μεγάλα κοιτάσματα στην Ελλάδα. Τόσο για εμάς, όσο και για την Ευρώπη.

Επιπλέον, η απόφαση να μην πωληθεί το 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης σε μία από τις δύο κοινοπραξίες κυρίως αμερικανικών συμφερόντων, αιφνιδίασε τους πάντες. Επιπλέον, δείχνει ότι ίσως κάτι δεν... αρέσει στην κυβέρνηση ως προς την ποιότητα των κεφαλαίων ή ότι υπάρχουν άλλες σκέψεις για την αξιοποίηση του λιμανιού από το ΤΑΙΠΕΔ. Βέβαια, πρέπει να δούμε την εξέλιξη αυτή σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα των Ενδιάμεσων Εκλογών στις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο το timing, καθώς η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα, στην περίπτωση που υπάρξουν μπρος-πίσω από τους Αμερικανούς στις Ελληνοτουρκικές θέσεις, ιδίως αν κερδίσουν τις εκλογές οι Ρεπουμπλικάνοι...

Διπλή ψήφος εμπιστοσύνης       

Άμεσα συνδεδεμένες με όλα τα παραπάνω είναι οι συνεχιζόμενες θετικές κρίσεις των διεθνών επενδυτικών ομίλων για την πορεία της Ελλάδας, η οποία δεν πρέπει να ανατραπεί.

Χθες, η Ελβετική UBS ανέβασε τον πήχυ τις ανάπτυξης για την Ελλάδα στο 6,4% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 5,7%. Αλλά και για την επόμενη χρονιά, η τράπεζα βλέπει θετική δυναμική στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, με ποσοστό 2,5% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 4%.

Επιπλέον, είχαμε την αναβάθμιση των Ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Moody's κατά μία βαθμίδα. Ο Αμερικανικός οίκος εκφράζει μια πολύ συντηρητική πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2022, προσδιορίζοντας το ποσοστό στο 5,3%, για να είναι... μέσα. Διαπιστώνει πολύ βελτιωμένη θέση για την Ελλάδα με καλύτερες συνθήκες λειτουργίας των τραπεζών, ενώ οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχει προωθήσει και προωθεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυξάνουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Η Moody’s επιβεβαίωσε τη βασική πιστωτική αξιολόγηση Β1 της Εθνικής Τράπεζας, αναβάθμισε σε Ba2 από Ba3 την αξιολόγηση των καταθέσεων και σε Ba3 από B1, το ανασφάλιστο χρέος. Επιπλέον, αναβάθμισε τη βασική πιστωτική αξιολόγηση της Alpha Bank σε B1 από B2, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων σε Ba2 από B1 και την αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους σε Ba3 από B2, προβλέποντας θετικές προοπτικές, έναντι σταθερών πριν. Για την Τράπεζας Πειραιώς αναβαθμίζει την πιστωτική αξιολόγηση σε B2 από B3, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων σε Ba3 από B2 και την αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους σε B1 από B3.. Πολύ καλή αξιολόγηση δίνει και για την Παγκρήτια Τράπεζα, μετά και την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ενώ αναβάθμισε και τις καταθέσεις της Attica Bank.

Το... ποδαρικό του Μυτιληναίου στη Ρεβυθούσα

Εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη αποτελεί η εκφόρτωση του πρώτου φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Mytilineos.

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, η υποχρέωση αυτή αφορά στο διάστημα από 1 Νοεμβρίου 2022 έως 31 Μαρτίου 2023. Σημειώνεται ότι η προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ κατόπιν στενής συνεργασίας του ΔΕΣΦΑ με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας ενόψει του φετινού χειμώνα και υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων. Η λειτουργία του FSU, αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού της Ρεβυθούσας από 225.000 κυβικά μέτρα στα περίπου  370.000 κ.μ., δηλ. αύξηση περίπου 70%.

Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, προσφέρει στην εγκατάσταση διευρυμένη ευελιξία ως προς την υποδοχή και εκφόρτωση φορτίων LNG, εφόσον καθίσταται πλέον δυνατή η ταυτόχρονη εκφόρτωση (στην προβλήτα της Ρεβυθούσας και στην πλωτή δεξαμενή) δύο πλοίων μεταφοράς LNG, βελτιστοποιώντας κατ' αυτόν τον τρόπο την αλυσίδα εφοδιασμού της χώρας με υγροποιημένο φυσικό αέριο και εξασφαλίζοντας τα απαιτούμενα αποθέματα για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς κατά τον επερχόμενο χειμώνα.

Αυτός είναι ο ΟΤΕ!

Πιο δυνατός μέσα από το νέο story της βιώσιμης ανάπτυξης αναμένεται να γίνει ο Όμιλος ΟΤΕ, καθώς η διοίκηση προωθεί ένα φιλόδοξο στρατηγικό πλάνο που θα τον μετατρέψει σε κορυφαίο ψηφιακό πάροχο υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου, Μιχάλη Τσαμάζ, κάθε κίνηση σχεδιάζεται υπό το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης. Υλοποιώντας πάνω από το 60% των επενδύσεων του κλάδου, ο ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες κι ένας από τους μεγαλύτερους στη χώρα. Όπως τόνισε ο κ. Τσαμάζ, ο ΟΤΕ αντιστοιχεί στο 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ, δημιουργεί περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ είναι παρών με τις υπηρεσίες του στα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσαμάζ εξέπεμψε ένα ισχυρό μήνυμα που πρέπει να αφορά άμεσα όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, λέγοντας χαρακατηριστικά "Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το αύριο είναι σήμερα. Δεν αρκεί να κάνουμε το ελάχιστο, αυτό που απαιτεί ο Νόμος. Πρέπει να κάνουμε άλματα, για να δούμε ουσιαστική αλλαγή και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Εταιρείες, Πολιτεία και κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά."

Ο ΟΤΕ, από το 2017 έως το 2021, μείωσε τις εκπομπές από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις του κατά 85%, κυρίως μέσω χρήσης εγγυήσεων προέλευσης, ενώ το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού του Ομίλου στην Ελλάδα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ήδη από το 2020. Επιπλέον, η χρήση δεδομένων αυξάνεται εκθετικά τα τελευταία χρόνια έχοντας τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2017, ενώ ο Όμιλος ΟΤΕ μείωσε την κατανάλωση ενέργειας κατά 7%, στις 496 GWh, το 2021. Το 2021 διαχειρίστηκε υπεύθυνα (ανακύκλωσε ή επαναχρησιμοποίησε) το 88% των αποβλήτων από όλες τις δραστηριότητές του, συγκριτικά με το 75% το 2018, ενώ έχει συλλέξει προς ανακύκλωση 1,3 εκατ. τεμάχια κινητών συσκευών και αξεσουάρ στην 15ετία. Μεγάλο στοίχημα για τον ΟΤΕ αποτελεί η κλιματική ουδετερότητα από τη λειτουργία του έως το 2025 και για όλη την αλυσίδα αξίας έως το 2040.

Σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Τσαμάζ αποκάλυψε ότι οι προσλήψεις γυναικών αυξήθηκαν από 30% το 2019, σε 40% το 2021, περίπου το 40% του ανθρώπινου δυναμικού είναι γυναίκες, ενώ το 35% κατέχει θέσεις ευθύνης.

Από την άλλη, ο ΟΤΕ έχει αναβαθμίσει τη χώρα, φτιάχνοντας υπερσύγχρονα δίκτυα σταθερής και κινητής, με πάνω από 46.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών, ενώ έχει δώσει πρόσβαση σε ταχύτητες COSMOTE Fiber στο 70% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Μόνο το δίκτυο FTTH θα φτάσει σε σχεδόν 1 εκατ. σπίτια κι επιχειρήσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στην κινητή, η πληθυσμιακή κάλυψη του 4G είναι στο 99%, και του 5G θα έχει φτάσει στο 80% μέχρι το τέλος της χρονιάς. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Οργανισμός, 2,5 εκατ. ήταν οι επωφελούμενοι μόνο το 2021, από τις περισσότερες από 45 πρωτοβουλίες ψηφιακής συμπερίληψης.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η κοινωνική συνεισφορά του Ομίλου ΟΤΕ που την τελευταία 10ετία, ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν, το Πρόγραμμα Υποτροφιών που μετρά πάνω από 750 υποτρόφους, η στήριξη 60 οργανισμών που στηρίζουν παιδιά, η κατασκευή 19 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών για παιδιά σε ελληνικά νοσοκομεία που φιλοξενούν 100.000 παιδιά ετησίως και η παροχή εξοπλισμού για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...