Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Η μέριμνα των πολιτών έναντι της κλιματικής απειλής

Ο άνθρωπος και τα μέσα της τεχνολογίας που κινεί εμφανίζονται ανίσχυροι μπροστά στις φυσικές καταστροφές. Ο "στρατηγός άνεμος" μπορεί να τινάξει στον αέρα κάθε σχεδιασμό και επί της ουσίας, η πρόληψη είναι ένα γράμμα κενό περιεχομένου, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν μας... πάνε.

Ολοένα και πιο συχνά θα βρισκόμαστε μπροστά σε φυσικά φαινόμενα, τα οποία θα ξεπερνούν κάθε... αντίσταση της οργανωμένης πολιτείας, με μέσα και ανθρώπους.

Στις ΗΠΑ και στον Καναδά, οι πυρκαγιές καίνε για εβδομάδες, στον Ευρωπαϊκό Νότο πυρκαγιές και πλημμύρες δοκιμάζουν τα όρια αντοχής του Κράτους και των πολιτών, καταστρέφοντας δάση, υποδομές και περιουσίες. Όπως γράφαμε προ ημερών από αυτήν εδώ τη στήλη, η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η εντατικοποίηση της παραγωγής έχουν σοβαρές συνέπειες. Το Κράτος όσο οργανωμένο και να είναι, εμφανίζεται ανίσχυρο μπροστά στα πολλά μποφόρ ή στην ένταση των βροχών. Τρέχουμε πάντα πίσω από το πρόβλημα, ενώ τα επόμενα (όχι πολλά χρόνια) θα πρέπει να δαπανηθούν τρισεκατομμύρια παγκοσμίως για να αναπληρωθεί έστω ένα μέρος του φυσικού πλούτου που έχει χαθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλιώς, την έχουμε... βάψει!

Μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις, ως Ελλάδα, εμφανίζουμε μια σειρά από... παραξενιές. Αγωνιζόμαστε μια ζωή για να φτιάξουμε ένα σπίτι ή παίρνουμε το ρίσκο να έχουμε ένα εξοχικό στο... πουθενά και όταν έρχεται η στραβή θέλουμε έξω από την πόρτα μας ένα πυροσβεστικό όχημα και από πάνω να πετάει ένα... Canadair! Καταστροφές θα συμβαίνουν στους αιώνες των αιώνων. Το θέμα είναι πώς θα περιορίσουμε τις βλάβες και τους κινδύνους που μπορούν να ανατρέψουν τις ζωές μας. Για παράδειγμα, σήμερα, είναι αδιανόητο στην Ελλάδα να είναι ασφαλισμένα κυρίως τα ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί ή αγοραστεί μόνο με τραπεζικά δάνεια. Από τα περίπου 6.400.000 ακίνητα που υπάρχουν, μόνο τα 1.074.000 είναι ασφαλισμένα! Καλά, εντάξει... Έλεος! Πρέπει να καταστεί υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση, κάτι που θα σημάνει και την κάθετη πτώση των ασφαλίστρων. Για παράδειγμα, δεν έχουμε σκεφτεί ότι αν δεν σκοτωνόμασταν στους δρόμους, τα ασφάλιστρα θα ήταν στο 20% ή 30% των σημερινών. Σκεφτείτε πόσο θα υποχωρούσαν τα ασφάλιστρα περιουσίας αν γινόταν υποχρεωτική η ασφάλιση. Θα ήταν προσιτά για όλους. Αλλά, δυστυχώς, δεν έχουμε ασφαλιστική συνείδηση.

Ο μέσος Έλληνας δημιουργεί περιουσία, την οποία όμως έχει ανασφάλιστη. Για παράδειγμα, σήμερα, ένα σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων που έχει κατασκευαστεί με τον πλέον σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό, το ασφαλίζεις για κάλυψη έναντι πυρός, πλημμυρών και άλλες 40 περιπτώσεις με 150 ευρώ το χρόνο, βάζοντας μάλιστα και περιεχόμενο 30.000-40.000 ευρώ! Δηλαδή, με 12 ευρώ το μήνα κατοχυρώνεις μια περιουσία 100.000 ευρώ, καθώς η αποζημίωση σε περίπτωση ολοσχερούς καταστροφής είναι 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αν κάποιος θέλει να βάλει και κάλυψη έναντι σεισμού, τότε έχει μια πλήρη κάλυψη με περίπου 250 ευρώ το χρόνο! Αν γινόταν υποχρεωτική η ασφάλιση, με 4 ευρώ το μήνα θα είχαμε το κεφάλι μας ήσυχο, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες κατόπιν και συμφωνίας με την κυβέρνηση θα έπαιρναν πολύ περισσότερα λεφτά και οι πολίτες θα πλήρωσαν πολύ μικρότερα ποσά σε σχέση με σήμερα. Απλή λογική, η οποία δεν υπάρχει...

Ο μέσος Έλληνας, πιστεύει ότι δεν πρόκειται ποτέ να πάθει κακό και αφήνει την περιουσία του στο έλεος του θεού! Αν είχαμε ασφαλιστική κουλτούρα, θα ασφαλίζαμε όλα μας τα υπάρχοντα και θα πληρώναμε κάτι... ψιλά! Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να μη γινόμαστε κάθε τρεις και λίγο θεατές του γνωστού... έργου "πού είναι το Κράτος;", πρέπει να υπάρξει υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κτιρίων. Ειδικά για τα παλαιότερα, προ του 2000, η ασφάλιση πρέπει να είναι υποχρεωτική και έναντι του σεισμού. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η απίστευτη ανοησία και όλοι να περιμένουν από το Κράτος, το οποίο σε περίπτωση μιας μεγάλης συμφοράς, δεν θα μπορεί να καλύψει ούτε το κόστος της οικοσκευής. Όπως είναι υποχρεωτικό το ενεργειακό πιστοποιητικό και σε λίγα χρόνια δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν ακίνητα που δεν είναι ενεργειακά αναβαθμισμένα, έτσι πρέπει να καταστεί υποχρεωτική και η ασφάλιση κτιρίων. Είναι για το καλό όλων μας και κυρίως για τους ανθρώπους που παιδεύονται μια ζωή για να φτιάξουν ή να αγοράσουν ένα σπίτι και ένα εξοχικό. Από κει και πέρα, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες και σε κάθε περίπτωση το Κράτος να αναλάβει τις δικές του, τόσο σε σχέση με τις αποζημιώσεις, όσο και σε σχέση με την καλύτερη οργάνωση της Πολιτείας.

Σε ολόκληρο τον αναπτυγμένο κόσμο, μετά από καταστροφές αναλαμβάνουν δράση οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι θιγόμενοι μέσα σε μερικές ημέρες έχουν ένα μεγάλο κεφάλαιο στον λογαριασμό τους για να συνεχίσουν τη ζωή τους. Εδώ στην Ελλάδα, μετά από κάθε φυσικό φαινόμενο, όλοι παίρνουν... σβάρνα τα τηλεοπτικά κανάλια και ζητάνε ελεημοσύνη από το Κράτος. Αν δεν υπάρξει ένα ισχυρό σοκ στον τομέα της ασφάλισης, με τιμές οι οποίες θα είναι ακόμη χαμηλότερες από τις σημερινές, θα βλέπουμε πάντα στους τηλεοπτικούς φακούς δυστυχισμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι θα κλαίνε πάνω από τα αποκαΐδια, γιατί από νοικοκύρηδες θα έχουν γίνει μπατίρηδες. Είναι για το καλό το δικό τους και με βάση το κόστος ασφάλισης δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε 10 ευρώ το μήνα, τα οποία με την υποχρεωτική ασφάλιση, μπορεί να γίνουν 3-4 ευρώ το μήνα!

Η προστασία της περιουσίας αξίζει να στερηθούμε κάποια άλλα πράγματα, αν θέλουμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Αν μη τι άλλο, πρέπει να κάνουμε το κουμάντο μας, όσο δύσκολα και να περνάμε, ώστε να έχουμε στην άκρη αυτό τα λίγα ευρώ το μήνα, για να μην καταντήσουμε... διακονιάρηδες. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις σε πολλά επίπεδα και επιτέλους πρέπει να μας... κόβει και λιγάκι το μυαλό για να καταλάβουμε ότι όταν έχουμε ένα σπίτι στην άκρη του... πουθενά, κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή. Αν δεν προστατεύσουμε την περιουσία μας με συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, γεννήτριες, ασφάλεια περιουσίας έναντι καταστροφών, τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας.

Ο υπόλοιπος κόσμος έχει λύσει όλα αυτά τα ζητήματα. Εφόσον έχουμε την υγεία μας, το επόμενο πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι η ασφάλεια της περιουσίας μας, γιατί η ζωή έχει ανατροπές. Κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει. Όπως πληρώνουμε τις εισφορές μας για σύνταξη και υγεία, έτσι πρέπει να μεριμνήσουμε και την περιουσία μας. Αν όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, δεν μας έχουν ταρακουνήσει, τότε είμαστε άξιοι της κακής μας μοίρας. Όσο για τους ανεγκέφαλους που τα βλέπουν όλα αυτά ως... καπιταλιστικά και εκτός πραγματικότητας, απλά θέλουμε να τους ταρακουνήσουμε γιατί αύριο μπορεί να είναι μέσα σε αυτούς που θα χτυπάνε το κεφάλι τους. Τελεία και παύλα...

Έρχονται στην Ελλάδα μεγάλα... πορτοφόλια και... βαθιές τσέπες!

Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα φέρει πολύ χρήμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνία.

Χθες, το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg δημοσιοποίησε ακόμη μία αναφορά-ύμνο για τη χώρα μας, αντανακλώντας το κλίμα που επικρατεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και το οποίο ασπάζονται Ευρωπαίοι και άλλοι. "Η Ελλάδα θα είναι το εξώφυλλο των επόμενων 12 μηνών", αναφέρει ο Marshall Stocker, επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley, ο οποίος έχει αυξήσει τις συμμετοχές του στην ελληνική αγορά από τα μέσα του 2019. Επισημαίνει δε για να υπάρχει το μέτρο... σύγκρισης ότι "πρόκειται για τη χώρα που παραλίγο να ρίξει την ΕΕ"! Στο δημοσίευμα του πρακτορείου επισημαίνεται ότι φτάσαμε κοντά στο να γίνουμε η πρώτη χώρα που θα εγκατέλειπε το ευρώ και τελικά παρέμεινε, έχοντας λάβει τρία πακέτα διάσωσης. Παρά το υψηλό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα αποτελέσει τον πρωταγωνιστή των εξελίξεων τα επόμενα χρόνια, καθώς τα δημοσιονομικά έχουν μπει σε σειρά, όπως το νερό στ΄ αυλάκι!

Η επανεκλογή Μητσοτάκη και οι προσδοκίες για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας αποτυπώνονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τα κρατικά ομόλογα. Χθες, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με νέα μικρή άνοδο και νέο υψηλό έτους και 9 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει το Bloomberg έως τον περασμένο Απρίλιο, οι επενδυτές έχουν διοχετεύσει στην Ελλάδα πάνω από 3,4 δισ. ευρώ, αγοράζοντας ομόλογα και μετοχές. Οι τοποθετήσεις σε αυτές τις δύο πηγές εισοδήματος γίνονται με ιδιαίτερη... ορμή, καθώς υπάρχουν προσδοκίες για πολύ καλύτερες τιμές μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι επενδυτές αναμένουν περισσότερο "φρέσκο" χρήματα, καθώς οι τιμές θα αυξηθούν, από τη στιγμή που η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Η επιστροφή της Ελλάδας στους δείκτες Bloomberg, FTSE, η IHS Markit και JPMorgan Chase θα ανοίξει τις πόρτες σε μια επενδυτική δεξαμενή πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο.

"Μόλις οι κρατικοί τίτλοι της Ελλάδος ενταχθούν σε επενδυτική βαθμίδα, τότε όλοι θα μπορούν να αγοράσουν" δηλώνει στο πρακτορείο ο Jason Davis, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για τα παγκόσμια επιτόκια στην J.P. Morgan Asset Management. Το μεγάλο ενδιαφέρον μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο, όπου θα υπάρξουν παρουσιάσεις για τις προοπτικές της Ελληνικές οικονομίας σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Εν ολίγοις βρισκόμαστε ένα... κλικ, πριν γίνει το μεγάλο "μπουμ". Φυσικά, όλα αυτά έχουν να κάνουν με την ηρεμία στις αγορές, αν και το Ελληνικό success story είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και σε κάθε περίπτωση, θα έχει την ανάλογη δυναμική.

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η Ελλάδα εφόσον έως το τέλος του έτους θα έχει λάβει την επενδυτική βαθμίδα από δύο τουλάχιστον οίκους αξιολόγησης (Standard & Poor's και Fitch), τότε μπαίνει αυτομάτως στην αγορά των κεφαλαίων που τοποθετούνται σε οικονομίες με αξιόχρεο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπει στο μόνιτορ των μεγαλύτερων διαχειριστών κεφαλαίων παγκοσμίως, οι οποίοι, ως επί τω πλείστον προέρχονται από τις ΗΠΑ. Οι εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών, σε συνδυασμό με το άνοιγμα μιας αγοράς που διαχειρίζεται κεφάλαια 28 τρισεκατομμύρια δολάρια, θα φέρει κοσμογονία στη χώρα. Ακόμη και το 0,5% αυτών των κεφαλαίων να επενδυθεί στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, θα μιλάμε για 140 δισ. δολάρια!!! Μιλάμε για μεγάλα... πορτοφόλια και πολύ... φαρδιές και βαθιές τσέπες! Το πάρτι αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...