Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Η νέα τετραετία με φόντο το... 2031 και τα μεγάλα στοιχήματα

Μετά από σχεδόν δύο μήνες... ταλαιπωρίας λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, η νέα κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ανοίξει από σήμερα τα... φτερά της, προκειμένου να κερδίσει μεγάλα στοιχήματα και να προωθήσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έχουν χρονικό ορίζοντα το 2027 και πολιτικό ορίζοντα έως το... 2031!

Το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό που προϊδεάζει για μεγάλες μάχες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και των μικρότερων κομμάτων που κατατάσσονται πολύ... δεξιά, δημιουργούν ένα σκηνικό, το οποίο θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δεύτερη πρωθυπουργική του θητεία, επιδιώκοντας μια νέα μεγάλη νίκη το... 2027.

Με δυνατά "χαρτιά" την ανάπτυξη, τους μισθούς, τις συντάξεις, τα εισοδήματα και τη μείωση της ανεργίας, θα διαμορφώσει μια νέα ατζέντα νίκης, η οποία θα οδηγήσει τον ίδιο και το κόμμα του για να κερδίσουν τις εκλογές του 2027! Στη βάση ενός τέτοιου σεναρίου, η χώρα θα είναι σημαντικά θωρακισμένη και άκρως λειτουργική το 2031! Βέβαια, η ζωή έχει δείξει ότι πολλές φορές συμβαίνουν αναπάντεχα γεγονότα, τα οποία οδηγούν σε ανατροπές.

Η νέα κυβέρνηση είναι... καταδικασμένη να εργαστεί σκληρά και να αποφύγει τα... καραμπινάτα λάθη. Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Μητσοτάκη είναι δεδομένη, ωστόσο, δεν είναι απεριόριστη και δεν δίνεται... εφ' όρου ζωής! Οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις θα "τρέξουν" στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης-Επενδύσεων, Ενέργειας-Περιβάλλοντος, Μεταφορών-Υποδομών, αλλά σε πιο πολιτικό επίπεδο το δείγμα γραφής θα προκύψει από τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας. Το εκλογικό σώμα δεν έχει να περιμένει πολλά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίσει και στη δεύτερη θητεία της να παράγει θετικά αποτελέσματα επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα και τη διαχειριστική της ικανότητα, τότε και οι εκλογές του 2027 θα είναι ένας... περίπατος!

Ο πολιτικός σχεδιασμός του Μαξίμου και της Πειραιώς, λαμβάνει υπόψιν πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αποδρομή και το ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί πάρα πολύ χρόνο για να μπορέσει να καρπωθεί εντυπωσιακά υψηλά πολιτικά οφέλη μέσα στην επόμενη τετραετία. Οι αγορές εδώ και πολύ καιρό είχαν δώσει "αέρα" νίκης στη Νέα Δημοκρατία, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην κάλπη. Όσο για τη χθεσινή σημαντική πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην πρώτη... μετεκλογική συνεδρίαση, αυτή οφείλεται στο "κλείδωμα" κερδών, με βάση την προεξόφληση της νίκης της Νέας Δημοκρατίας. "Αγόρασε στη φήμη και πούλησε στο γεγονός" λέει το γνωστό ρητό των χρηματιστηριακών αγορών. Το καλό σενάριο επιβεβαιώθηκε στην κάλπη και τώρα οι αγορά πάνε για άλλα, έχοντας όμως πολλές... απαιτήσεις από τη νέα κυβέρνηση. Οι εξελίξεις δεν μπορούν να περιμένουν και κάθε μέλος του υπουργικού συμβουλίου θα αξιολογείται μέρα μέρα.

Η επενδυτική βαθμίδα έρχεται με... φόρα!

Χθες, οι κορυφαίοι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης, Standard & Poor's και Moody's σε σχετικές  αναλύσεις τους επεσήμαναν ότι η νίκη Μητσοτάκη και η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ανοίγουν τον δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα.

Ταυτόχρονα, οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι κάτι παραπάνω από θετικές, καθώς το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αρχίζει τη θητεία του έχοντας ως "προίκα" το μικρότερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, το έλλειμμα διαμορφώθηκε κατά 3,3 δισ. ευρώ χαμηλότερα, σε σχέση με τον στόχο της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού. Η ισχυρή ροή φορολογικών εσόδων διευρύνει τα περιθώρια για το νέο υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να μπορέσει να κινηθεί πιο άνετα τους προσεχείς μήνες. Η κατάσταση των δημοσιονομικών είναι τέτοια που δημιουργεί τη βεβαιότητα στις αγορές για την επίτευξη των στόχων, αλλά και την προσδοκία στην κοινωνία για διανομή μερίσματος, , χωρίς να επηρεάζονται οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής.

Αναμφίβολα, το διεθνές περιβάλλον αποτελεί το "κλειδί" των εξελίξεων, ώστε να μη υπάρξουν νέες ανατροπές, οι οποίες θα καθυστερήσουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Το αποτέλεσμα των εκλογών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά στη συνέχεια, η διατήρηση σχετικά υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος,, εξαρτώνται από την ταχύτητα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.. Στόχος είναι να προσελκυστούν νέα κεφάλαια από το εξωτερικό, τα οποία μαζί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα ανάπτυξης και ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής. .

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει καιρό για χάσιμο. Ο νέος πολιτικός χρόνος ξεκινά χωρίς βαρίδια όπως αυτό της πανδημίας, ενώ από την άλλη πλευρά, πάντα υπάρχει προβληματισμός για τη συνεχιζόμενη πολεμική εμπλοκή Ρωσίας και Ουκρανίας και το ενδεχόμενο τα πράγματα να κινηθούν... ανεξέλεγκτα. Πάντως, όπως συμφωνούν οι ξένοι οίκοι, η Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα είναι εξαιρετικά θωρακισμένα και η οικονομία μας μπορεί να αντέξει σε μια παγκόσμια κρίση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το περιθώριο ασφαλείας είναι απεριόριστο. Περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα χρονοδιαγράμματα και η στοχοθεσία για κάθε υπουργείο, κάθε υπουργό και κάθε υφυπουργό. Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες πρέπει να δοθούν σαφέστατα δείγματα γραφής, γιατί υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να επιλυθούν. Ο χρόνος είναι αμείλικτος και πολύ πιεστικός. Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής, υπό προϋποθέσεις, έδειξαν τον νικητή των εκλογών του 2027, που θα οδηγήσει τη χώρα στο 2031...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι πολίτες στην απόγνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ χορηγός του Μητσοτάκη με τον «ξεσαλωμένο» Κασσελάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη βυθίζεται στο κατάντημα της πολιτικής. Ο τύπος ακούει λέξεις, έννοιες και συνθήματα που αγνοούσε ως τώρα και τα πετάει όπου βρει και όπως μπορεί. Θυμίζει...

Η 21 Απριλίου 1967

Ι. Πρόσφατο βιβλίο αναφέρεται στην επταετή δικτατορία. Μακρές είναι οι αναλύσεις. Λείπει το κύριο. Η πράξη επιβολής: οιονεί ταυτότης της εκτροπής. Η “κοινή βοή” από...

Προτεραιότητα στα βασικά: Ανταγωνιστικότητα οικονομίας, απονομή δικαιοσύνης

Κάθε καλός μάνατζερ γνωρίζει την σημασία του να επικεντρώνει τις δραστηριότητές του στην επίτευξη ορισμένων σημαντικών στόχων και να μην ασχολείται με δευτερεύοντα ή ασήμαντα πράγμ...

Φόρτωση άρθρων...