Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Η ώρα ευθύνης των «27» και οι ΗΠΑ σε ρυθμούς... Lehman Brothers

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδείξει πολλές φορές κατά το παρελθόν ότι μπορεί να λειτουργεί ως... ψυχοβγάλτης, αλλά στο τέλος καταλήγει σε αποφάσεις.

Χθες αργά το βράδυ στη Σύνοδο Κορυφής καταγράφηκε συμφωνία σε σχέση με το πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σχετικά με την κοινή αγορά ενέργειας και τη μείωση της ζήτησης. Οι όποιες διαφωνίες είναι χλιαρές, αλλά όταν η Γερμανία και η Ιταλία διαφωνούν και ζητούν βελτιώσεις στο σχέδιο, τότε αυτό είναι ένα θέμα. Οι Γερμανοί δεν δέχονται το πλαφόν και οι Ιταλοί ζητούν γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, ώστε να πέσουν οι τιμές και να υποχωρήσουν και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. ΜΕ τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα βρεθεί λύση.

Οι κοινές αγορές φυσικού αερίου θα αποτελέσουν τη βάση της νέας πολιτικής της Ευρώπης, προκειμένου να περιορίσει την πίεση που ασκεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός οίκος Fitch μας λέει να μη... χαιρόμαστε για τις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου γιατί μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται τσουνάμι αυξήσεων. Όταν οι καιρικές συνθήκες χειροτερεύσουν και οι αποθηκευμένες ποσότητες μειωθούν, τότε θα μπλέξουμε και πάλι σε περιπέτειες.

Στα εν Ελλάδι τεκταινόμενα αξίζει να σημειωθεί ότι θα μειωθούν σημαντικά οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας από τους προμηθευτές. Χθες ανακοίνωσαν τα τιμολόγια του επόμενου μηνός, από τα οποία προκύπτει ότι οι λογαριασμοί που θα μας έρθουν το Δεκέμβριο θα είναι αρκετά "ξεφουσκωμένοι". Κατά τα λοιπά, υπάρχει η αβεβαιότητα ότι το 2023 μπορεί να είναι ένα έτος ύφεσης για την Ελλάδα, έστω και οριακής.

Ο Πούτιν ετοιμάζει νέα... βρωμοδουλειά

Ο εγκληματίας Πούτιν βλέπει ότι κάθε μέρα που περνάει τα πράγματα χειροτερεύουν στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Οι απώλειες των Ρώσων είναι τεράστιες τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε πολεμικά μέσα, ενώ από την άλλη πλευρά, μειώνεται συνεχώς η επιθυμία για συμμετοχή Ρώσων στρατιωτών και στρατιωτικών σε έναν πόλεμο που θυμίζει... τρέλα. Οι τελευταίες πληροφορίες που προέρχονται από τα διεθνή δίκτυα και εδράζονται σε δορυφορικές φωτογραφίες, δείχνουν ότι παρατηρείται υπερ-συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και πυραυλικών συστημάτων στη Λευκορωσία.

Το ΝΑΤΟ έχει προειδοποιήσει ότι αν ξεπεραστούν οι "κόκκινες" γραμμές, τότε το πράγμα θα... αγριέψει. Ο Πούτιν θέλει να τελειώνει με τους Ουκρανούς στέλνοντας πυραύλους, με κύριο στόχο να πλήξουν υποδομές ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Ο στόχος του είναι πλέον ξεκάθαρος. Θέλει να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς ο βαρύς χειμώνας στην Ουκρανία χωρίς θέρμανση, χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό, θα αποτελέσει γι αυτόν την τελευταία ελπίδα, ώστε να πει ότι κέρδισε τον πόλεμο, πριν η όλη η ιστορία γυρίσει μπούμερανγκ. Όσο για την Ευρώπη, ο ρυθμιστής για τον φετινό καθοριστικό χειμώνα είναι οι καιρικές συνθήκες. Αν περάσουμε ένα σχετικό ήπιο χειμώνα, τότε το πράγμα μπορεί να σωθεί. Αν ο καιρός... αγριέψει, τότε είναι σίγουρο ότι οι τιμές του αερίου και του πετρελαίου θα εκτιναχθούν, οπότε το ρεύμα θα προκαλέσει... ηλεκτροσόκ και η ακρίβεια στα βασικά προϊόντα, θα κάνει τον κόσμο να ξεσηκωθεί.

Οι ΗΠΑ σε ρυθμούς... Lehman Brothers!

Xθες οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008, ενώ το δολάριο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 32 ετών έναντι του γεν.

Τι δείχνουν τα παραπάνω; Ότι έρχεται ύφεση. Παραδοσιακά η πίεση στις αγορές μετοχών και ομολόγων, όταν συνδεόταν με την ενίσχυση του δολαρίου, τότε η παγκόσμια οικονομία έμπαινε σε περιπέτεια. Αυτή τη στιγμή το σκηνικό θυμίζει την περίοδο προς της κατάρρευσης της Lehman Brothers. Τα επιτόκια των ομολόγων ενισχύονται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (FED) "σπρώχνει" το βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο 5%. Ο φόβος της ύφεσης είναι εδώ, η μείωση των θέσεων σε μετοχές αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μοναδική επιλογή για τους επενδυτές και ένας θεός ξέρει τι άλλο θα μας τύχει.

Μέσα σε όλα αυτό το περιβάλλον, δεν υπάρχουν ουσιαστικά επιχειρηματικά νέα και οι πάντες φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής. Άλλωστε, μπαίνουμε στην περίοδο του χειμώνα, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει και το μόνο που απομένει είναι να κάνουμε το σταυρό μας! Βοήθεια μας...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...