Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Η ψυχολογία ύφεσης και η νέα ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες

Συνεχίστηκε και χθες η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για ύφεση και κάθετη πτώση των εταιρικών κερδών.

Την ίδια στιγμή, τροφοδοτούνται συνεχώς οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία των επιτοκίων από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα. Mέσα σε αυτό το κλίμα, οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη αλλά και όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, σημείωσαν πτώση. Μέσα στο κλίμα αυτό πιέστηκε πολύ και το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση κατά 2,20%, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί... κάμποσο από τις 1.000 μονάδες. Η μεγάλη πίεση ήταν αποτέλεσμα ενός profit taking, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχαν καταγραφεί αξιοσημείωτα κέρδη. Ιδίως στον τραπεζικό κλάδο μετά το ράλι των τελευταίων εβδομάδων υπήρξε μια αυξημένη... διάθεση για "κλείδωμα" κερδών.

Την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Αντρέα Ενρία, εξέφραζε την ικανοποίηση του στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για τη θεαματική ανατροπή της εικόνας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος κατά τα τελευταία 4 χρόνια. Ο κ. Ενρία έκανε λόγο για εξαιρετικά θετική εξέλιξη στη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, η οποία συνοδεύεται από θεαματική βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας αλλά και των καταθέσεων. Ταυτόχρονα, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε τον επικεφαλής του SSM ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει αξιόπιστο σχέδιο για να αποφευχθεί μια νέα αύξηση των "κόκκινων" δανείων, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού, που ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη.

Η μεγάλη ανατροπή στο τηλεοπτικό τοπίο

Δεν περνά απαρατήρητη η χθεσινή τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα σιδηροδρομικά και αεροπορικά ατυχήματα, σύμφωνα με την οποία παρέχεται το δικαίωμα σε εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης να αποκτήσουν συμμετοχές σε κανάλια της "ελεύθερης" τηλεόρασης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η COSMOTE ή η NOVA, θα μπορούν να αποκτήσουν συμμετοχές σε μεγάλα αλλά και μικρά κανάλια που βρίσκονται "ελεύθερα" στον αέρα. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή συνδέεται με προσφυγή της ΝΟVA στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η οποία είχε υποβάλει σχετικό αίτημα. Μην ξεχνάμε ότι στην COSMOTE "παίζει μπάλα" η Deutsche Telekom, ενώ η NOVA ανήκει στον ολλανδικό όμιλο United Group, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση και ψυχαγωγία. Έχει να γίνει της... ελεύθερης τηλεόρασης!

Απογείωση της τιμής-στόχου της Mytilineos

H Mytilineos παίζει σε άλλο επίπεδο σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και οι θετικές εκθέσεις για τις προοπτικές του ομίλου και τις τιμές-στόχους της μετοχής, δίνουν και παίρνουν.

Το τελευταίο... χτύπημα αφορά την έκθεση της Alpha Finance, η οποία παρέχει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης, ανεβάζοντας την τιμή-στόχο στα 31,40 ευρώ από 20,10 ευρώ πριν!!! Πρόκειται για μια εντυπωσιακή προσαρμογή, η οποία ξεπερνά το 50%, η οποία στηρίζεται στις αυξημένες προβλέψεις για την πορεία της κερδοφορίας της εταιρείας. Η Alpha Finance προβλέπει λειτουργικά κέρδη 780 εκατ. ευρώ, ενώ για την πενταετία 2023-2027 η κερδοφορία αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, αποτελούν βασικό άξονα της ανάπτυξης της Mytilineos ενισχύοντας το μεγάλο στοίχημα της "πράσινης μετάβασης", ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η Alpha Finance αξιολογεί το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Mytilineos πάνω από 2 δισ., ευρώ. Εμείς απλά να αναφέρουμε ότι το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής ήταν στα 21,42 ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή αξία βρίσκεται στα 3 δισ. ευρώ και κάτι ψιλά!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Φόρτωση άρθρων...