Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Η τρομοκρατία των αριθμών και η σημασία της

Η συνεχής αναφορά σε αριθμούς που κανείς δεν μπορεί να επαληθεύσει, αποτελεί γνωστή τακτική πρόκλησης φόβου και απέχθειας, με αντιδημοκρατικές επιδιώξεις.

Ο αείμνηστος Γεώργιος Α. Παπανδρέου (1888-1968), κορυφαίος πολιτικός, ρήτορας και ευφυολόγος,  σχολιάζοντας στατιστικά στοιχεία της εποχής του, είχε πει ότι «οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι πάσχουν». Αν ζούσε σήμερα, αυτός ο μεγάλος δημοκράτης πολιτικός, σίγουρα δεν θα άφηνε ασχολίαστο το γεγονός ότι μια άλλη ιδιότητα των αριθμών είναι η παραπλανητική χρήση τους, για συγκεκριμένους αντιδημοκρατικούς λόγους.

Αυτή η διάσταση των αριθμών εξάλλου είναι και το αντικείμενο ενός αποκαλυπτικού βιβλίου, στο οποίο ο συγγραφέας του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Τζόελ Μπεστ, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Καταραμένα Στατιστικά Ψεύδη και Μπερδεμένοι Αριθμοί, από τούς Πολιτικούς, τα ΜΜΕ και τους Ακτιβιστές», αναφέρει την ακόλουθη περίπτωση.

Το 1995, παρακολουθούσε μία διάλεξη στην οποία ο ομιλητής υποστήριζε ότι, από το 1950, ο αριθμός των νέων στην Αμερική οι όποιοι σκοτώθηκαν ή πληγώθη¬καν από όπλα διπλασιαζόταν κάθε χρόνο, τονίζοντας ότι τα στοιχεία αυτά υπήρχαν σε πολύ έγκυρο επιστη¬μονικό περιοδικό. Χρησιμοποιώντας μία απλή μαθη¬ματική υπόθεση, ο Τζόελ Μπέστ υπέθεσε ότι ένα παι¬δί σκοτώθηκε το 1950, δύο παιδιά το 1951, τέσσερα παιδιά το 1952, οκτώ παιδιά το 1953,16 παιδιά το 1954 και έπεται συνέχεια. Έτσι, με βάσηαυτόν τον υπολο¬γισμό, κατέληξε στο αποτέλεσμα ότι το 1995, τα παι¬διά που σκοτώθηκαν ή πληγώθηκαν από όπλο ξεπερ¬νούσαν κατά 100 φορές τον πληθυσμό του πλανήτη μας από την εποχή υπάρξεως του ανθρώπου.

Ο υπολογισμός που χρησιμοποίησε ό Τζ. Μπέστ είναι η γεωμετρική πρόοδος και μπορεί ναεφαρμοσθεί σεαρκετές περιπτώσεις παραθέσεως αριθμώνγια εντυπωσιασμό και τρομοκράτηση της γαλαρίας. Λόγου χάρη, πριν λίγα χρόνια, καθημερινή εφημερίδα γνωστή γιατοναντιαμερικανισμό της, μας πληροφο¬ρούσε ότι, λόγω του αμερικανο-βρεταννικού εμπάργ¬κο στο Ιράκ, πέθαιναν κάθε ώρα 2.000 παιδιά επί μία δεκαετία. Δηλαδή, η «έγκυρη» εφημερίδα μας έλεγε ότι σε μία χώρα 20 εκατομμυρίων κατοίκων, πέθαιναν 17.520.000 παιδιά κάθε χρόνο...

Με άλλα λόγια, σε μια δεκαετία είχαν χάσει τη ζωή τους 175. 020.000 παιδιά, ήτοι εννέα φορές σχεδόν παραπάνω από τον πληθυσμό του Ιράκ.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια, διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) αλλά και ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, μας πληροφορούν ότι το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 80% του πλούτου στον πλανήτη.Αυτό σημαίνει ότι 170 εκατ.άνθρωποι κατέχουν κάποιον πλούτο που κανείς δεν γνωρίζει σε τι συνίσταται
Και αυτό συμβαίνει, μας λένε, όταν κάπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα. Τώρα πώς συμβαίνει και το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται από την πείνα, όταν 2 δισεκατομμύρια Κινέζοι και Ινδοί καταναλώνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία τους, πάνω από 2.650 θερμίδες την ημέρα, είναι ένα μυστήριο. Ωστόσο, το πρόβλημα της πείνας είναι υπαρκτό στον πλανήτη μας, γιατί σε χώρες όπως η Αιθιοπία, το Σουδάν, η Υεμένη, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα, το 30% των πληθυσμών τους υποφέρει από υποσιτισμό.

Ο τελευταίος όμως οφείλεται στα βάρβαρα πολιτικά καθεστώτα των χωρών αυτών, στην καταστροφή της γεωργίας τους από τις τοπικές πολιτικές μαφίες και στην λεηλασία της ξένης διατροφικής καιυλικής βοήθειας,τηνοποία στέλνουν οι αναπτυγμένες χώρες.

Κατά το Διεθνές Ινστιτούτο Διατροφικής Έρευνας, η κρίση υποσιτισμού που παρατηρείται σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, στην ουσία είναι αναστρέψιμη αν ενισχυθούν και εξορθολογισθούν οι παγκόσμιες γεωργικές δομές, με παράλληλη ανάπτυξη της γενετικής και της βιοτεχνολογίας στοναγρο-κτηνοτροφικό τομέα. Επίσης, από την Οργά¬νωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ υπογραμμίζεται ότι, μέσα σέ 12 μήνες, θα δοθούν 750 δισ. δολλάρια πληγείσες από διατροφική κρίση χώρες, με σκοπό να βελτιωθούν οι γεωργικές τους δομές καινα γίνουν απαραίτητα έργα υποδομής -τα όποια δεν έγιναν ποτέ, παρά την τεχνική βοήθεια που δέχθηκαν οι χώρες αυτές.

Τεχνική βοήθεια εξάλλου, σεβαστό μέρος της οποίας βρίσκεται σε τράπεζες φορολογικών παραδείσων, στο όνομα «σωτήρων» λαών και λοιπών πωλητών ηθικής και προόδου.Δεν θα ξεχάσω ποτέ την παρατήρηση του δικτάτορα του Κονγκό στρατάρχη Μομπούτου που είπε ότι όταν οι Αφρικανοί θα πάψουν να πεινάνε θα αρχίσουν να έχουν και άλλες μη ευχάριστες για τους κυβερνήτες τους απαιτήσεις.Μετά τον θανατό του οι νέοι δικτάτορες της πάμπλουτης αυτής χώρας σε ουράνιο και λοιπά μεταλλεύματα,βρήκαν στους ελβετικούς λογαριασμούς του μόνον 6 δις.δολλάρια!!Οσο για το υπέδαφος της χώρας σήμερα ελέγχεται από Κινέζους εθνικό απελευθερωτές της!!
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ηθικό της εταιρείας και τα μάτια σας

Η κρίση είναι εδώ και θα μείνει αρκετό καιρό. Σίγουρα δε, συνοδεύεται από αλλαγές και διαδικασίες αντιμετώπισης της που προκαλούν αβεβαιότητα. Συνεπώς, πέρα από τα οικονομικά προβλ...

Στον δρόμο για τις Ευρωεκλογές - Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα

«Πέντε πάνω, πέντε κάτω» η Κυβέρνηση «θα τα βρει» έως την 9η Ιουνίου, οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα που τέθηκαν με προεξάρχον την «σταθερότητα» στην οποία ομνύ...

Φόρτωση άρθρων...