Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Ισχυρή οικονομία με κοινωνικό μέρισμα και σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα

Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό δεν έκρυβε κάποια μεγάλη έκπληξη, αλλά τα μηνύματα που στάλθηκαν προς πολλές κατευθύνσεις ήταν πολλά.

Ο οδικός χάρτης που περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί πλέον κοινό τόπο στη βάση ενός συστηματικού μοντέλου άσκησης της εξουσίας, το οποίο είναι... αδιανόητο να παρακολουθήσουν τα υπόλοιπα κόμματα. Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των άλλων κομμάτων χθες ήταν από αξιολύπητες έως γραφικές. Η πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, απλά απέδειξε ότι υπάρχει ο Μητσοτάκης και ο... κανένας.

Διάφορα πολιτικά "παρατράγουδα" προσπαθούν να μας αποδείξουν ότι το μπόι τους είναι πιο ψηλό από τη σκιά τους. Η κριτική είναι συστατικό της Δημοκρατίας και βοηθάει ώστε η εξουσία να γίνει πιο αποτελεσματική. Όμως, η απελπισία, ο τυχοδιωκτισμός και η γραφικότητα δεν βοηθούν να παραχθεί πολιτική, αλλά αποτελούν υλικό για σατιρικές εκπομπές. Ας φροντίσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παράγουν ουσιαστικό έργο και να καταθέτουν γόνιμες απόψεις, αν θέλουν να τους παίρνουμε στα σοβαρά.

Συντεταγμένη πορεία

Ο Μητσοτάκης, ως ηγέτης που ενώνει και αντανακλά το σοβαρό πρόσωπο μιας χώρας, η οποία έχει περάσει από πολλές δοκιμασίες, διαμόρφωσε τις συντεταγμένες της πορείας που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια, εκπληρώνοντας συγκεκριμένους στόχους και εξυπηρετώντας συγκεκριμένους σκοπούς.

Πρώτα απ΄ όλα, προέχει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία θα πάρουμε έως το τέλος του έτους, ενώ όσο θα βελτιώνονται τα οικονομικά θα προχωρούμε σε πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου. Το μήνυμα που εκπέμπουμε προς τις αγορές είναι ισχυρό και συνίσταται στην κατάκτηση ενός εθνικού στόχου που δεν είναι άλλος από τη συνεχή μείωση του δημοσίου χρέους, για να αποκτήσουμε καλή φήμη παγκοσμίως, μετά την περιπέτεια των μνημονίων. Σε αυτό το μοτίβο, κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί έστω και στο 10% των μηνυμάτων που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός.

Ισχυρή οικονομία με κοινωνικό μέρισμα

Οι ισχυρές βάσεις στην οικονομία θα διαμορφώσουν τις συνθήκες για να συνεχιστούν οι παροχές προς όλους, καθώς μόνο η ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει στη διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι από τη νέα χρονιά θα δουν λεφτά στις τσέπες τους για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια! Σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε για γενναίες ετήσιες αυξήσεις, οι οποίες θα ξεπεράσουν ακόμη και έναν μέσο μηνιαίο μισθό δημοσίου υπαλλήλου. Από κει και πέρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, θα αυξηθεί το αφορολόγητο για τις οικογένειες κατά 1.000 ευρώ, θα δοθεί το Σεπτέμβριο το "κουπόνι" των 150 ευρώ σε 18άρηδες και 19άρηδες, θα μειωθούν κατά 30% τα τεκμήρια, θα καταργηθεί σταδιακά το Τέλος Επιτηδεύματος, θα αυξηθούν οι συντάξεις κατά 3% και θα δοθεί πάλι το επίδομα προσωπικής διαφοράς τα Χριστούγεννα, ενώ θα δοθεί σε 2.800.000 νοικοκυριά για άλλους 6 μήνες το Market Pass.

Τα παραπάνω θα γίνουν προσεχές με σχετικά νομοθετήματα, ενώ την ίδια στιγμή, θα συνεχιστεί το πρόγραμμα θωράκισης της εθνικής ασφάλειας της χώρας, με αεροπλάνα, φρεγάτες και κάθε πρόσφορο μέσο. Θα γίνουμε Κράτος που θα το σέβονται όλοι και σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός και σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να εκπέμψει έστω και στο ελάχιστο, κάποιος πολιτικός του αντίπαλος.  Οι προεκλογικές υποσχέσεις μετατρέπονται σε μετεκλογικά νομοθετήματα.

Μήνυμα προς... φοροφυγάδες!

Αίσθηση προκάλεσε η αυστηρότητα με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους φοροφυγάδες, επισημαίνοντας ότι το Ελληνικό Κράτος έχει πλέον τα "όπλα" για να... ξετρυπώσει όλους αυτούς που κλέβουν το Κράτος και στερούν πόρους από τον προϋπολογισμό, την εθνική ασφάλεια και την κοινωνία.

Από τον τόνο της φωνής του διακρίναμε μια ξεχωριστή αποφασιστικότητα και σε σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε τα αποτελέσματα. Ο πόλεμος προς τα πάσης φύσεως... λαμόγια πρέπει να είναι διαρκής. Όμως, δεν αρκούν τα λόγια του πρωθυπουργού ή τα έργα του Κράτους. Πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να σταματήσουν την... γκρίνια και τις διαμαρτυρίες, απαιτώντας να έχουν δίπλα τους από έναν Εφοριακό σε κάθε συναλλαγή που κάνουν! Οι πολίτες έχουν βάλει πλάτη με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να μην χάνονται κάθε χρόνο πολύτιμα έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συντάξεις, τους μισθούς, τις υποδομές μεταφορών, υγείας και δημόσιας ασφάλειας-τάξης. Απλά πράγματα, νέτα σκέτα.

Στον... κουβά!

Με την ατζέντα των παροχών καθ΄ όλη τη διάρκεια της νέας τετραετίας, ο Μητσοτάκης θα έχει "κλέψει" πλήρως όλο το περιεχόμενο του αριστερού αφηγήματος, το οποίο εν μέσω της κρίσης που επικρατεί, κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, θα εξαντλείται σε... γκρίνιες για την παροχή μεγαλύτερων αυξήσεων!

Ειρήσθω εν παρόδω, ο ΣΥΡΙΖΑ που κούναγε το χέρι για την υπερδιόγκωση του δημοσίου χρέους επί ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, μονίμως πλειοδοτούσε σε αυξήσεις και αιτήματα για αύξηση δαπανών. Ποτέ δεν έκανε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να στείλει το μήνυμα ότι πρέπει να μπει ένα "φρένο" στις αλόγιστες παροχές με δανεικά, αλλά ζητούσε συνεχώς και περισσότερα. Οπότε, τουμπεκί ψιλοκομμένο και τα χεράκια που... κουνιούνται ή τα δάκτυλα που δείχνουν, καλό είναι να μείνουν στη σωστή θέση! Με τη... φόρα που έχει πάρει ο πρωθυπουργός, θα τους στείλει όλους στον... κουβά!

Ζητούμενο η... ομελέτα!

Όλα όσα υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης στη χθεσινή του ομιλία έχουν δρομολογηθεί και αναμφίβολα βγάζουν οριστικά από το άγχος της Ελληνική κοινωνία, η οποία ήταν δύσπιστη, ακόμη και την προηγούμενη τετραετία, όταν η Νέα Δημοκρατία αύξανε το αφορολόγητο και τους μισθούς ή μείωνε τους φόρους και άλλες επιβαρύνσεις.

Αυτό που περιμένουμε στην πράξη και μάλλον ήταν... δύσκολο να ειπωθεί στις προγραμματικές δηλώσεις (ίσως και λόγω της στενότητας χρόνου...) είναι τι μέλλει γενέσθαι με την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών. Για παράδειγμα, είναι επιτακτική η ανάγκη για την παροχή υψηλότερων αποδοχών στο Δημόσιο, αλλά μήπως το σύστημα είναι οριζόντιο και μαζί με τα... χλωρά, θα ποτιστούν και τα... ξερά; Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι δεν γίνεται σε αυτόν τον δημόσιο τομέα να μην υπάρχουν 500 ανεπαρκείς και ακατάλληλοι για να εργάζονται και να τους πληρώνει ο φορολογούμενος; Γιατί αυτές θεωρούνται τομές σ΄ ένα κράτος που θέλει να πάει μπροστά. Γιατί, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να βγάλει κανένας από το μυαλό ενός πολίτη, ότι δεν υπάρχουν 500 ακατάλληλοι, οι οποίοι δεν γίνεται να είναι... αραχτοί και να τους πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και γενικά το πολιτικό σύστημα, πρέπει να αναρωτηθούν για το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και τις ευθύνες τους όταν συνυπάρχουν οι υψηλοί φόροι και οι δαπάνες για διορισμούς ή για διατήρηση άχρηστου προσωπικού. Ο πολίτης αισθάνεται ότι τα λεφτά του δεν πιάνουν τόπο και πάντα ανακαλύπτει τρόπους για να αποκρύπτει εισοδήματα. Όταν το Κράτος διατηρεί στη θέση τους ακατάλληλους που δεν θα έπρεπε να περνούν ούτε απέξω από μια δημόσια υπηρεσία, πώς είναι δυνατόν να ζητάς από τον πολίτη να είναι φορολογικά, απόλυτα συνεπής; Πρέπει να... σπάσουμε πολλά αυγά για να φτιάξουμε ομελέτα!

Πάταξη αντικοινωνικών συμπεριφορών

Τα έργα υποδομής και οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι ενισχύουν την οδική ασφάλεια και προστατεύουν από τα τροχαία, αλλά για τα τροχαία που γίνονται λόγω παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη ή υπό την επήρεια μέθης, θα πρέπει να υπάρξουν πιο αυστηρές ποινές.

Τα φαινόμενα αντικοινωνικής συμπεριφοράς με το παρκάρισμα και τόσες άλλες καθημερινές... πρακτικές του "Νεοέλληνα", πρέπει να κοπούν από τη ρίζα. Στο ζήτημα της οικονομίας κάνουμε λόγο για την ακρίβεια, αλλά δεν έχουμε τολμήσει "να σπάσουμε αυγά", απελευθερώνοντας τις μεταφορές, ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός και να πέσουν τα τιμολόγια. Επιπλέον, στα ζητήματα δικαιοσύνης, θα πρέπει να πέφτει βαρύς ο πέλεκυς κατά επίορκων υπαλλήλων της διοίκησης και ο νόμος να είναι δρακόντειος για τις πάσης φύσεως "μαφίες" που προκαλούν ζημιά στην κοινωνία, μέσα από την τέλεση παράνομων δραστηριοτήτων και εγκληματικών πράξεων.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα χιλιάδες κακώς κείμενα που πρέπει να διορθωθούν. Η κυβέρνηση έχει κατοχυρώσει το χαρτί της οικονομίας, εμπνέει σιγουριά στην εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα, εκπέμπει μήνυμα ανατροπών στην υγεία και πασχίζει για να βελτιώσει την παρεχόμενη παιδεία και τον ασφάλεια του πολίτη. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα μετά από μια σχεδόν τριετή ταλαιπωρία λόγω των συνεπειών της πανδημίας και της αλλαγής που επέφερε σε μεγάλο βαθμό στη συμπεριφορά των πολιτών. Ωστόσο, από δω και πέρα, χρειάζονται αποτελέσματα και μάλιστα άμεσα εκεί που υπάρχουν προβλήματα και πονάει ο πολίτης. Εκεί, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να λάβει υπόψιν του ότι μόνο με ρήξεις και συγκρούσεις θα φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ιδού η Ρόδος...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Προτεραιότητα στα βασικά: Ανταγωνιστικότητα οικονομίας, απονομή δικαιοσύνης

Κάθε καλός μάνατζερ γνωρίζει την σημασία του να επικεντρώνει τις δραστηριότητές του στην επίτευξη ορισμένων σημαντικών στόχων και να μην ασχολείται με δευτερεύοντα ή ασήμαντα πράγμ...

Όργιο αντισημιτισμού στη Γαλλία

Σοβαρές καταγγελίες του Πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Αττάλ, που βλέπει η άνοδος του ισλαμο-ναζισμού σε γαλλικά σχολεία και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να υπονομεύει τη Γαλλική Δημοκρα...

Φόρτωση άρθρων...