Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Κιβωτός του... τρόμου οι αγορές και ο... έρωτας της Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες

Σκωτσέζικο ντους θυμίζουν οι αγορές, με το ισοζύγιο θετικών και αρνητικών ειδήσεων να είναι αρνητικό.

Οι εναλλαγές είναι πραγματικά εντυπωσιακές και από τη μία μέρα στην άλλη, έρχονται τα πάνω κάτω. Χθες, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αλλά και οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές επηρεάστηκαν από τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα για την αντιμετώπιση της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Οι φόβοι των επενδυτών εστιάζουν στο ισχυρό ενδεχόμενο να υπάρξει μια ύφεση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, χωρίς μάλιστα, να γνωρίζουμε τι άλλο βρίσκεται στο μυαλό του Πούτιν, σε σχέση με την Ουκρανία.

Μάλιστα, ως προς τον τελευταίο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το δημοσίευμα των Financial Times, που κάνει λόγο για πυρηνική επίθεση... άλλου τύπου και πιο συγκεκριμένα μέσω "ηλεκτρομαγνητικών παλμών". Το σενάριο αυτό προβλέπει την εκτόξευση μιας βόμβας πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα, έτσι ώστε να προκαλέσει black out στα ηλεκτρονικά συστήματα της Ουκρανίας και να νεκρώσουν κρίσιμες υποδομές της. Πρόκειται για ένα σενάριο τρόμου, το οποίο μπορεί να επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα σε μια ήδη εξαθλιωμένη Ουκρανία, χωρίς να... προκαλέσει τους Δυτικούς, οι οποίοι έχουν θέσει ως "κόκκινη γραμμή" τη χρήση πυρηνικών όπλων. Το θέμα είναι πώς θα απαντήσει σε μια τέτοια περίπτωση η Δύση, θα πρόκειται για μια εξέλιξη που θα πλήττει και το δικό της γόητρο.

Ανεξαρτήτως των σκέψεων που μπορεί να έχει ο Πούτιν, πλησιάζουμε... επικίνδυνα στον σκληρό πυρήνα του χειμώνα και οι καιρικές συνθήκες, σιγά σιγά δεν θα είναι... φιλικές, κυρίως για τους Βορειορευωπαίους. Σενάρια τρόμου για... γεννήτριες, κονσέρβες και... παρκάρισμα σε καταφύγια έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ο βαρύς χειμώνας, θεωρείται ότι θα αποτελέσει προάγγελο πολύ σημαντικών εξελίξεων, κάτι το οποίο δεν αφήνει αδιάφορους τους επενδυτικούς οίκους...

Έρχεται... βουτιά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση του επικεφαλής αναλυτή της Μorgan Stanley, Μάικλ Γουίλσον, ο οποίος βλέπει ότι για τις επόμενες 40 μέρες, η Wall Street θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά, πριν έρθει το... σοκ!

Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο οποίος είχε προβλέψει τη φετινή βουτιά της Wall Street, εντός του πρώτου τριμήνου του 2023, αναμένεται να κάθετη πτώση, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και το 24% για τον "δείκτη των δεικτών", δηλαδή τον S&P 500. Μια τέτοια πτώση θα οφείλεται στο γεγονός της μεγάλης πτώσης των εταιρικών κερδών, η οποία σήμερα δεν έχει προεξοφληθεί. Μάλιστα, ο αναλυτής επισημαίνει ότι η μεγάλη πτώση του περασμένου μηνός είχε ως καταλύτη την επιθετική πολιτική της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας και όχι την προεξόφληση για ουσιαστική υποχώρηση των εταιρικών κερδών. Όμως, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ χειρότερα, αν η... τρέλα του Πούτιν περάσει σε άλλο επίπεδο!

Καλά λόγια για τις ελληνικές τράπεζες

Όσο... μαύρα περιγράφει τα πράγματα η Morgan Stanley για το Αμερικανικό Χρηματιστήριο, άλλο τόσο... άσπρα τα βλέπει για τις Ελληνικές τράπεζες!

Με χθεσινή έκθεση του, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος διαφημίζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, δίνοντας ταυτόχρονα περισσότερους πόντους στο Ελληνικό success story. Διαπιστώνει δε ότι η ανάκαμψη σε μακροοικονομικό επίπεδο για την Ελλάδα συνεχίζεται και μάλιστα, διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα είναι πιο ανθεκτική σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η Ελλάδα προσφέρει την καλύτερη σχέση κινδύνου-ανταμοιβής, περιμένοντας άνοδο των τραπεζικών μετοχών κατά 40% στο βασικό σενάριο και 69% στο καλό, ενώ αντιθέτως στο κακό σενάριο, βλέπει πτώση 48%. Ο επενδυτικός οίκος αναβαθμίζει τη μετοχή της Πειραιώς με απόδοση μεγαλύτερη από αυτήν της αγοράς. ενώ ακόμη καλύτερες μέρες περιμένει για τις Eurobank και Alpha Bank.

Ο νέος προϋπολογισμός

Χθες κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος θέτει ρεαλιστικούς στόχους, σε σχέση με το περιβάλλον αβεβαιότητας που θα μας κάνει... παρέα και το 2023.

Η ανάπτυξη θα κατεβάσει ταχύτητα στο 1,8% από 5,6% φέτος (μάλλον θα ξεπεράσει το 6%), η ανεργία θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα. Αυτό που πραγματικά δημιουργεί αισιοδοξία είναι η μεγάλη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, ως ποσοστού του ΑΕΠ. Από το 206% το 2020, λόγω της βαθιάς ύφεσης, η φετινή χρονιά φεύγει με χρέος κάτω από 170% και του χρόνου (αν βάλει το χέρι του ο... Θεός), θα πέσουμε κάτω από το 160%. Επιπλέον, επιστρέφουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ την ίδια στιγμή θα δίνονται αυξήσεις σε συνταξιούχους (άμεσα και σε ποσοστό 7,75%) και δημοσίους υπαλλήλους (έμμεσα με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και της κράτησης 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων). Πρόκειται για δύο παρεμβάσεις που... ξεκολλάνε τα εισοδήματα, μετά από 10-12 χρόνια!

Η κυβέρνηση ταράζει τα... λιμνάζοντα ύδατα σε μια "δεξαμενή", όπου άμεσα ή έμμεσα αφορά σχεδόν το σύνολο των 2.500.000 συνταξιούχων, αλλά και των 600.000 δημοσίων υπαλλήλων. Αν προσθέσουμε και τους ψηφοφόρους που εμμέσως περιλαμβάνονται σε αυτές τις κατηγορίες (παιδιά κλπ.), τότε μιλάμε για μια "δεξαμενή" τουλάχιστον 4.500.000 πολιτών. Συν την νέα αύξηση του βασικού μισθού που θα ισχύσει από τον προσεχή Μάιο. Συν κάτι άλλα, από δω και από κει. Αν μάλιστα, συγκρατηθεί και η ακρίβεια, τότε το κυβερνών κόμμα, θα πάει από θέση ισχύος στις εκλογές, έχοντας να επιδείξει δημοσιονομική συνέπεια, τήρηση των στόχων, ανάπτυξη και παροχές. Άρα, σε αυτήν ανήκει και θα ανήκει η πρωτοβουλία των κινήσεων...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στον δρόμο για τις Ευρωεκλογές - Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα

«Πέντε πάνω, πέντε κάτω» η Κυβέρνηση «θα τα βρει» έως την 9η Ιουνίου, οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα που τέθηκαν με προεξάρχον την «σταθερότητα» στην οποία ομνύ...

Φόρτωση άρθρων...